reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Weronika Wawrzyniak – „Przestrzeń muzyki i ekologii”

24 listopada '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2023
Nazwa: „Przestrzeń muzyki i ekologii. Projekt wnętrz wielofunkcyjnych dla zespołu Kwiat Jabłoni, zlokalizowany w Warszawskiej Gazowni”
Autorka: Weronika Wawrzyniak
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz i Scenografii Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu
Promotorka: dr hab. Natalia Kliśko-Walczak prof. UAP

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2022/2024”

Tematem pracy dyplomowej jest przestrzeń muzyki i ekologii stworzona specjalnie dla polskiego zespołu Kwiat Jabłoni, który tworzy rodzeństwo — Kasia i Jacek Sienkiewiczowie. Jest to przestrzeń, w której naturalne materiały przeplatają się z inspiracjami ze świata muzyki i tworzą równie inspirujące miejsce do pracy i odpoczynku. Projekt został zrealizowany w jednej z wolskich rotund, które są pozostałością po stołecznej gazowni. Industrialny i surowy klimat budynku komponuje się z prostotą, minimalizmem oraz oszczędnością form samego wnętrza.

Niższa rotunda w której umiejscowiony jest projekt

niższa rotunda, w której umiejscowiony jest projekt

© Weronika Wawrzyniak

Projekt obejmuje prywatną przestrzeń muzyczną, w tym studio nagraniowe, kameralną salę koncertową, miejsce na próby i wspólne spędzanie wolnego czasu. Wnętrze inspirowane jest przede wszystkim muzyką, tak aby było ono spójne z twórczością rodzeństwa.

Przestrzeń muzyki i ekologii, foyer

Przestrzeń muzyki i ekologii, foyer

© Weronika Wawrzyniak

Przeprowadzony z rodzeństwem wywiad umożliwił uzyskanie informacji, w jakich wnętrzach czują się dobrze, oraz wykorzystanie ich wcześniejszych doświadczeń zebranych podczas tras koncertowych po polskich salach widowiskowych. Pozwoliło to na stworzenie wnętrza, które będzie dopasowane do Kasi i Jacka oraz zgodne z filozofią less-waste, którą kierują się w życiu.

Rzut parteru

rzut parteru

© Weronika Wawrzyniak

Natura oddziałuje na życie muzyków, co możemy zauważyć, nie tylko słuchając ich twórczości, lecz także obserwując akcje społeczne, w jakie się angażują. To ważne, by sama przestrzeń, w której przebywają na co dzień i tworzą, wpływała na muzyczne dokonania i samopoczucie.

Strefa relaksu

strefa relaksu

© Weronika Wawrzyniak

Głównym materiałem jest beton architektoniczny, który umieszczono na całej powierzchni podłogi, ścian i sufitu, stwarzając wrażenie jedności. Przytulnym elementem są deski dębowe, a wnętrze akcentowane jest stalową blachą. Razem materiały te tworzą industrialną całość.

Antresola

antresola

© Weronika Wawrzyniak

Nawiązania muzyczne możemy odnaleźć w układzie pomieszczeń znajdujących się na parterze, który inspirowany jest dźwiękiem umieszczonym w rowkach analogowych na płycie winylowej. Liczba i układ świateł w posadzce odpowiada liczbie strun w mandolinie, na której gra Jacek — zawsze są to cztery pary strun. Kształt ławki znajdującej się na środku foyer odpowiada okrągłej etykiecie umieszczonej na każdej płycie winylowej, która zawiera tytuł i informacje o wydaniu płyty.

Studio nagraniowe - wspólne pomieszczenie

studio nagraniowe — wspólne pomieszczenie

© Weronika Wawrzyniak

W prywatnej przestrzeni przeznaczonej na relaks oświetlenie odnosi się do nazwy zespołu, która pochodzi od taniego wina — „Kwiatu Jabłoni”. Do stworzenia lamp wykorzystano ponownie szklane butelki. Ich ciemnozielony kolor dodaje przytulności.
Szafka modułowa odpowiada układowi klawiszy fortepianu, na którym gra Kasia. Wychodzące w górę oświetlone neonowe lampy i znajdujące się na nich stare i zniszczone płyty analogowe wyglądem przypominają nuty. Kolory szafki nawiązują do czarno-białej kolorystyki klawiszy.

Rzut piętra

Rzut piętra

© Weronika Wawrzyniak

Odwołanie do muzycznego świata odnajdziemy w oświetleniu umieszczonym na ścianach studia — przypomina ono rozchodzącą się falę dźwiękową. Drewniane belki zostały wykorzystane jako dodatkowe oświetlenie w głównym pokoju nagrań, wokalnym oraz fortepianowym.

Projekt wnętrz wielofunkcyjnych dla zespołu Kwiat Jabłoni, zlokalizowany w Warszawskiej Gazowni

projekt wnętrz wielofunkcyjnych dla zespołu Kwiat Jabłoni, zlokalizowany w Warszawskiej Gazowni

© Weronika Wawrzyniak

Rodzeństwo kierując się ideą less-waste, w swojej twórczości wykorzystuje ponownie stare płyty analogowe, tworząc przy tym nowe i niepowtarzalne krążki. Motyw ten został zastosowany jako kontrast dla delikatnego i prostego w formie drewna w sali widowiskowej. Kolorowe płyty akcentują minimalistyczną formę i pojawiają się w korytarzach prowadzących do wyjścia z sali. Dodatkowo inspiracja muzyką znajduje swój wyraz na wewnętrznej drewnianej ścianie. Pięciolinia wraz ze znajdującymi się na niej nutami posłużyła jako muzyczna inspiracja do stworzenia klimatycznego oświetlenia sali koncertowej.

 

Weronika WAWRZYNIAK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE