shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

WF fitness

computer zapisz w bibliotece

WF fitness

15 lutego `19
Dane techniczne
Inwestor: BB Capital Group
Lokalizacja: Polska, Kostrzyn nad Odrą
Pracownia: SPACELAB
Autorzy:

Agnieszka Deptuła, Alicja Garbowska

Kalendarium:

  • projekt

2017–2018

Powierzchnia:

600 m²

Zespół poznańskiego biura SPACELAB zaprojektował nowoczesne wnętrza siłowni w centrum handlowym Rondo, w Kostrzynie nad Odrą. Niecodzienna, bo owalna przestrzeń, duże przeszklenia w elewacji, czytelna identyfikacja wizualna i wprowadzenie skontrastowanej kolorystyki sprawia, że wnętrze zachęca do aktywności.

[opis autorski]

Designerska siłownia inspirowana wyglądem turbiny parowej

rzut

© SPACELAB

WF fitness to klub o nietypowym rzucie w kształcie koła, który powstał w miejscu nieczynnej siłowni. Autorem projektu jest poznańskie studio SPACELAB, które zajmuje się projektowaniem indywidualnych wnętrz, między innymi klubów sportowych.

Przestrzeń dawnej siłowni poddano całkowitej metamorfozie, by klub był dla użytkownika nie tylko źródłem energii i motywacji, ale również poczucia równowagi i balansu. W nowym projekcie ofertę klubu uzupełniono o wellness: dodatkową strefę wypoczynku z sauną. Dynamiczny design widać w strefie intro i w strefie ćwiczeń, natomiast przy kameralnych miejscach wypoczynku i w saunie wprowadzono stonowaną kolorystykę i materiały czerpiące z nurtu EKO.

wnętrze siłowni

fot.: moiz.eu © SPACELAB

W projektowaniu wnętrz w istniejących budynkach ważne jest, by dostrzec potencjał miejsca i wykorzystać jego atuty. Owalna forma mogła stać się znakiem rozpoznawczym klubu, więc pomimo potencjalnych wyzwań wykonawczych przy realizacji obłych ścian, projektanci zdecydowali się nie maskować oryginalnego kształtu prostymi płaszczyznami. Zabudowa tubusa w sercu budynku przypomina wyglądem wielką turbinę parową. Skojarzenie, że zarówno designerska siłownia, jak i wspomniana turbina dostarczają użytkownikom energii do działania, dało twórcom dodatkową frajdę przy projektowaniu. Czarnymi żebrowanymi okładzinami nadano ścianom tubusa techniczny charakter. Ażurowy sufit z listewek zamontowano odśrodkowo wokół cylindra, by przesłonić główne instalacje.

wnętrze siłowni

fot.: moiz.eu © SPACELAB

W trakcie remontu usunięto zbędne ściany, nawierzchnie posadzek, podwieszane sufity, odsłaniając oryginalne betonowe stropy. Zespół toalet i szatni przeniesiono w nowe, korzystniejsze miejsce (pozwalała na to infrastruktura techniczna). Po korekcie pierwotnych podziałów klub zyskał dużą przestrzeń i wygodne zaplecze szatniowe z welness.

Architekci SPACELAB, oprócz projektu wnętrza, stworzyli też dla klubu identyfikację wizualną wraz z nazwą marki oraz logo „WF | workout&fitness”.

oprac.red.