okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom nad brzegiem jeziora. Organic Shelter projektu Studio. O.

Dobrawa Bies
09 lutego '21
Dane techniczne
Nazwa: Organic Shelter
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska
Pracownia: Studio. O.
Architekci: Aga Kobus, Grzegorz Gaworek
Powierzchnia użytkowa: 250 m²

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 

2021
-

K

Minimalistyczny, otoczony lasem dom wybudowany nad brzegiem jeziora to nowy projekt pracowni Studio. O. Tworząc obiekt nad samą taflą wody, Aga Kobus i Grzegorz Goworek zwrócili szczególną uwagę na naturę, traktując ją jako integralną część założenia. Dzięki przeszkleniu całej południowej elewacji pejzaż i bryła budynku stały się jedną formą.

Organic Shelter nad
jeziorem    Dom nad jeziorem

prosta bryła obiektu nie konkuruje z otoczeniem

© Studio. O.


Kamień i drewno to główny materiał budowlany, jaki wykorzystali architekci. Na elewacji projektanci zastosowali polski wapień o ciepłej kremowej barwie, który zestawili z czarnymi deskami z palonego drewna modrzewiowego. Bryła obiektu jest prosta i szlachetna — nie konkuruje z otaczającym ją krajobrazem. Jej ozdobę stanowią schody z modernistyczną balustradą, prowadzące na dach z tarasem widokowym.

Japoński minimalizm
we wnętrzu

wnętrza domu są pozbawione podziałów

© Studio. O.

japoński minimalizm

Dzięki wielkopowierzchniowym przeszkleniom, do wnętrz dociera dużo światła naturalnego. Pomieszczenia nawiązujące do japońskiego minimalizmu są utrzymane w naturalnych, jasnych kolorach. Ciemny akcent stanowią czarne deski — te same, które wykorzystano na elewacji. Architekci postawili na naturalne materiały — drewno dębowe na ścianach, podłodze i suficie. Stół został wykończony dębowym fornirem, a len i bawełna królują w tkaninach obiciowych.

Dom nad brzegiem
jeziora     Kręcone schody prowadzą na
dach

schody z modernistyczną balustradą prowadzą na taras widokowy

© Studio. O.

otwarte przestrzenie

Dom projektu Studio. O. jest pozbawiony podziałów. Przestronną część dzienną stanowi strefa wypoczynkowa z sofami o fantazyjnych, obłych kształtach. Ta przestrzeń, dzięki otwarciu na jezioro zdaje się zlewać z taflą wody. Kuchnia jest niemal niewidoczna — tworzy ją aneks z minimalistyczną zabudową oraz wyspa z blatem roboczym. Miejscem spotkań jest duży jadalniany stół, nad którym zawieszono dekoracyjne lampy wyplatane z drewnianych pasków.

Sypialnia
w minimalistycznym stylu     Widok z sypialni

naturalne drewno w sypialni i widok na jezioro

© Studio. O.

Sypialnia została ukryta za przesuwnymi drzwiami. Przytulności dodaje jej naturalne drewno, którym wyłożono ściany i sufit. Na środku pomieszczenia umieszczono komfortowe łóżko, będące jedynym meblem w tym wnętrzu. Przeszklona południowa ściana również zapewnia widok na jeziora. Można go podziwiać także podczas kąpieli — tuż obok sypialni znajduje się oszklona łazienka, z drzwiami prowadzącymi na zewnątrz.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany