Jeszcze więcej możliwości. Nowości AQForm i zaproszenie na spotkanie z projektantem

Łącząc przestrzenie – projekt biura pracowni Ofisovnia

Wiktor Bochenek
18 marca '22

Przestrzeń biurowa w przypadku firm produkcyjnych jest zupełnie inna od tego, czego wymagają korporacyjne „open space”. Przenikanie części biurowej z magazynową było największym wyzwaniem dla pracowni Ofisovnia, specjalizującej się w aranżacji wnętrz pracowniczych.

najważniejsze w projekcie biura było znalezienie sposobu

na prawidłowe połączenie przestrzeni magazynowej i biurowej

fot. Jakub Dziedzic Wnętrza Kraków, © Ofisovnia

Siedziba firmy znajduje się w Mnikowie koło Krakowa. Najważniejszym elementem w tej realizacji było stworzenie komfortowych warunków pracy dla pracowników zajmujących się zarządzaniem produkcją. Przestrzeń należało dostosować w nietypowy sposób — łącząc część magazynową oraz biurową.

w recepcji znalazło się miejsce na wyjątkowe zieloną ścianę

w recepcji znalazło się miejsce na wyjątkowe zieloną ścianę

fot. Jakub Dziedzic Wnętrza Kraków, © Ofisovnia

Powierzchnia użytkowa wynosi ponad tysiąc dwieście metrów kwadratowych. Część biurowa posiada osobne wejście, co powoduje, że pracownicy i partnerzy biznesowi nie będą przechodzić przez magazyn. Ten sposób pośredniego połączenia różnych funkcji w przestrzeni biurowej pozwala na lepszą wewnętrzną logistykę przedsiębiorstwa i bardziej komfortowe i przyjazne warunki pracy.

sala konferencyjna została oddzielona szklaną ścianą, izolującą tę przestrzeń

sala konferencyjna została oddzielona szklaną ścianą, izolującą tę przestrzeń

fot. Jakub Dziedzic Wnętrza Kraków, © Ofisovnia

nawiązując do logo

Kolorystyka wnętrza ma bezpośrednio nawiązywać do czarnożółtego logo firmy produkcyjnej. Żółty widoczny jest w zabudowie regałów magazynowych, pojemnikach biurowych, doniczkach, meblach i akcesoriach — kontrastując z pozostałym sprzętem w kolorze bieli i czerni. Kolejny elementem rozbudowującym przestrzeń jest zieleń — od niewielkich akcentów w recepcji po duże doniczki z bujnymi kwiatami. Na jednej ścianie pojawiła się tzw. zielona ściana. Widoczne jest to już na samym wejściu — silny żółty akcent uwidacznia się w ladzie recepcyjnej, częściowo otwartej na następne pomieszczenia.

ażurowe regały są istotnym elementem dzielącym przestrzeń w biurze      

ażurowe regały są istotnym elementem dzielącym przestrzeń w biurze

fot. Jakub Dziedzic Wnętrza Kraków, © Ofisovnia

Podłoga została wyłożona wykładziną złożoną z przechodzących przez siebie prostokątów, które tworzą skokowy wzór w czarnym, szarym i białym kolorze. Biuro zostało podzielone przez ażurowe regały. Przestrzeń konferencyjna została oddzielona szklaną ścianą, pozwalającą na zachowanie odpowiedniej kameralności i warunków spotkań biznesowych.

łącząc elementy

Jak podkreślają autorzy projektu, pracownia Ofisovnia — najważniejsze była unifikacja charakteru biura i jego pomyślne połączenie z przestrzenią magazynową. W biurze nie ma żadnego detalu wykraczającego poza narzuconą kolorystykę, która zdominowana została przez szarości, czerń, biel i najmocniej wyróżniający się żółty.

recepcja jest przestrzenią, w której żółta tonacja jest najważniejsza      

recepcja jest przestrzenią, w której żółta tonacja jest najważniejsza

fot. Jakub Dziedzic Wnętrza Kraków, © Ofisovnia

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022