Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Relaks w gorących źródłach. Projekt basenu i schroniska turystycznego na Islandii

Dobrawa Bies
27 września '22

Julia Przyłucka z Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku również zaprojektowała schronienie turystyczne na Islandii, które mogłoby stanąć przy geotermalnym basenie Krossneslaug położonym w północnej części wyspy. Oprócz obiektu wykonanego z drewna dębowego, autorka zaproponowała nowy basen z jacuzzi, w którym można relaksować się, obserwując przyrodę.

Prezentowany projekt powstał w pracowni Projektowania Architektury Wnętrz II pod kierunkiem prof. Remigiusza Grochala oraz Beniamina Straszewskiego na Akademii Sztuk Pięknych w Gdańsku. Celem zadania było zaprojektowanie nowego schronienia turystycznego na Islandii w okolicach gorących źródeł. Takie wyzwanie projektowe podjęła też Weronika Mach, która zaproponowała cztery obiekty turystyczne na szlaku prowadzącym do gorących źródeł w dolinie Reykjadalur.

Autorka zaprojektowała nowy basen typu infinity

autorka zaprojektowała nowy basen typu infinity

© Julia Przyłucka

gorące źródła z widokiem na ocean

W okolicach Krossneslaug znajdują się naturalnie gorące źródła, a sam basen nazywany jest basenem na krawędzi — ze względu na jego usytuowanie, zaraz przy morzu. Pływając w nim, można obserwować dziką przyrodę — foki, delfiny oraz ptactwo wodne. Najbliższe wioski są oddalone od tego miejsca o ponad sto kilometrów, a dotarcie do nich zajmuje dwie godziny jazdy samochodem. Przy basenie znajduje się już obiekt turystyczny/schronisko, jednak nie zaspokaja on wszystkich potrzeb odwiedzających Krossnes.

Budynek został wykonany z desek z drewna dębowego

budynek został wykonany z impregnowanych desek z drewna dębowego

© Julia Przyłucka

schronienie dla turystów

Uważam, że oprócz sanitariatów, takie miejsce powinno zostać zaopatrzone w przestrzeń noclegową. Wydaje się, że basen nie został odpowiednio wpisany w teren, zabrakło komunikacji pomiędzy schroniskiem a oceanem. Odwiedzający skarżyli się na dalekie położenie parkingu, jednak czy należałoby w takim miejscu tworzyć parking i zabudowywać teren naturalnymi, lecz obcymi materiałami? Uważam, że zapewnienie schronienia dla ludzi jest najważniejszym punktem, dlatego, że droga do Krossnes z jakiejkolwiek większej wioski jest bardzo długa. Auto można zostawić z dala od miejsca, w którym się relaksujemy w otoczeniu natury. Najlepszym miejscem na pozostawienie samochodu jest dotychczasowe rozwiązanie. Nowe schronisko zaprojektowałam, aby odpowiadało na podstawowe potrzeby człowieka oraz zapewniało możliwość wypoczynku i regeneracji w gorącym źródle. Położenie obiektu jest odpowiednio dopasowane do otoczenia. Zależało mi na tym, aby osoby spędzające czas przy źródle miały możliwość oglądania pięknej i klimatycznej scenerii Islandii tuż po przebudzeniu — mówi autorka.

Projekt schroniska, rzut i przekrój

projekt schroniska, rzut i przekrój

© Julia Przyłucka

nowy obiekt

Kompleks zaproponowany przez Julię Przyłucką jest zaopatrzony w część sypialnianą składającą się z czterech łóżek, szafki na prywatne rzeczy lub na plecak i półki nad łóżkami. Autorka zaprojektowała również przebieralnię z możliwością pozostawienia swoich rzeczy w specjalnie wyznaczonym miejscu oraz toaletę, która jest dostępna dla wszystkich osób korzystających z basenu. W budynku mieści się też przestrzeń kuchenno-jadalniana zaopatrzoną w stół z czterema siedziskami, blat kuchenny z dostępem do wody, szafki kuchenne, płytę gazową i piecyk typu koza.

Wnętrze zostało zaaranżowane w minimalistyczny sposób

wnętrze zostało zaaranżowane w minimalistyczny sposób

© Julia Przyłucka

naturalne materiały

Głównym materiałem wykorzystanym przez autorkę do konstrukcji rusztu schroniska oraz aranżacji wnętrza jest drewno dębowe. Podłoga oraz ściany pokryte są panelami drewnianymi, tworząc przytulną atmosferę. Oprócz drewna projektantka wybrała beton barwiony pyłem wulkanicznym, metal dodający połysku dodatkom — drabinka przy łóżku oraz lampki nocne. W strefie kuchennej zostały zastosowane płyty kamienne z granitu, autorka wykorzystała je również do budowy chodnika prowadzącego do basenu i oceanu.

Przekrój projektu oraz fragment konstrukcji

przekrój projektu oraz fragment konstrukcji

© Julia Przyłucka

basen infinity

Najważniejszym aspektem projektu są gorące źródła, które zasilają basen z jacuzzi. Studentka ASP zaproponowała basen typu infinity, w którym dwie krawędzie są ukryte i tworzą wrażenie bezkresu. Poniżej ściany przelewu takiego basenu montowana jest rynna, z której woda jest pobierana i kierowana do układu filtracyjnego, co znacznie wpływa na aspekt wizualny obiektu. Wymiary niecki wynoszą 6 na 14 metrów.

Projekt schroniska przy basenie Krossneslaug

w basenie znajduje się również jacuzzi

© Julia Przyłucka

Pokonując schody do basenu, zanurzamy się na wysokość pięćdziesięciu centymetrów. Obiekt został tak zaprojektowany, aby mogły z niego korzystać dzieci. Po przejściu około trzech metrów natrafiamy na spadek, woda w drugiej części sięga półtora metra wysokości. W prawym rogu znajduje się jacuzzi, z którego w sposób przelewowy woda dostaje się do basenu. Myślę, że zaproponowane rozwiązania spełnią wymagania i sprawią, że wizyta w Krossneslaug będzie niezapomnianym przeżyciem — podsumowuje autorka.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy