Podwójna nagroda dla projektu ośrodka spa na Islandii!

Dobrawa Bies
18 stycznia '21

Prezentujemy kolejny sukces absolwenta architektury Politechniki Poznańskiej. Paweł Danielak brał udział w międzynarodowym konkursie „Thermal Blue”, organizowanym przez UNI competitions i zgarnął aż dwie nagrody! Pierwsze miejsce otrzymał za pracę „Slóð”. Projekt ośrodka spa na Islandii jest również pracą magisterską, która zdobyła główną nagrodę w konkursie Architektura Betonowa 2020.

Slóð” w języku islandzkim oznacza smugę, ścieżkę, lub szlak. Tym słowem posłużył się również Paweł Danielak, tytułując swoją pracę magisterską, wykonaną pod kierunkiem dr hab. Mariana Fikusa. Projekt jest odpowiedzią na zadanie międzynarodowego konkursu „Thermal Blue”, którego wyzwaniem było zaprojektowanie budynku spa wraz z funkcjami towarzyszącymi. Obiekt znajdujący się w okolicach gorącego źródła na Islandii miał swoją formą prowadzić dialog z krajobrazem.

Budynek spa na
Islandii wpisany w krajobraz

budynek miał swoją formą prowadzić dialog z krajobrazem

© Paweł Danielak

Proponowana przez organizatorów konkursu lokalizacja to Hveragerði — mała miejscowość w południowo-zachodniej części Islandii, oddalona od portów. Hveragerði znajduje się na obszarze geotermalnym, znanym jako region Hengilla. Nazwa miasta oznacza miejsce gorących źródeł. Energia geotermalna zawsze była kluczowym czynnikiem w jego gospodarce, a miasto znane jest z licznych upraw szklarniowych. Wytyczną było także stworzenie charakterystycznego obiektu wpisanego w krajobraz, zbudowanego z ekologicznych materiałów i pozwalającego na podziwianie otaczającej go natury. W nowym budynku powinny znaleźć się m.in.: recepcja, zaplecze sanitarne, przestrzenie dla pracowników, biura, restauracja, sklepy oraz oczywiście najważniejsza część z basenami i spa.

ośrodek spa wpisany w otoczenie

Tworząc projekt ośrodka spa, Paweł Danielak insprował się surową naturą i klimatem Islandii — ruchami tektonicznymi, wykresami drgań, gejzerami, jaskiniami i ukształtowaniem terenu. W ten sposób powstał jednokondygnacyjny obiekt na prefabrykowanych belkach betonowych odpornych na trzęsienia ziemi.

Budynek schowany jest
w terenie    Spa zostało nagrodzone 1.
miejscem

gorąca rzeka biegnąca wzdłuż wąwozów górskich to główna atrakcja tursytczna

© Paweł Danielak

Pierwszym krokiem poprzedzającym projektowanie był moment refleksji, skupienie się na najważniejszych wartościach miasteczka Hveragerði. Miejsce to jest istotnym punktem na turystycznej mapie Islandii, głównie ze względu na swoje unikalne walory przyrodnicze. Gorąca rzeka biegnąca wzdłuż malowniczych wąwozów górskich to główna atrakcja tworząca naturalny krajobraz Hvearegerði. Ścieżka prowadząca do rzeki przebiega przez wyznaczony obszar opracowania. Ideą projektowanego obiektu było połączenie pięciu zależnych od siebie aspektów — ścieżki, skarpy, rzeki, ale także materiałów oraz aktywizacji obszaru. Połączenie tych elementów tworzy relacje most – ścieżka – budynek — tłumaczy młody architekt.

Po przeanalizowaniu osi widokowej biegnącej przez istniejącą ścieżkę prowadzącą do głównej dominanty krajobrazowej — gorącego źródła, autor umieścił budynek spa, tworząc kompozycję przestrzenną, podkreślającą relację człowieka z otoczeniem.

Rzut ośrodka spa

ośrodek spa to jednokondygnacyjny budynek

© Paweł Danielak

Czterometrowa różnica wysokości pomiędzy istniejącą skarpą a terenem, była impulsem dla architekta do stworzenia kontynuacji ścieżki przy jednoczesnym ukryciu funkcji budynku. W ten sposób stworzyła się relacja most – ścieżka i dwie niezależne od siebie strefy. Inspirując się ruchem płyt tektonicznych, Paweł Danielak podzielił most na dwa prostopadłościany rozsunięte względem siebie. W nich została umieszczona architektura budynku. Strefa saun wewnątrz obiektu jest miejscem wyciszenia, a strefa publiczna — ścieżka, prowadzi na szlak turystyczny znajdujący się nad projektowanym obiektem.

Strefa saun

strefa saun jest miejscem wyciszenia

© Paweł Danielak

surowy krajobraz, surowy materiał

Jednorodny, monolityczny charakter całego założenia autor uzyskał dzięki zastosowaniu jednego materiału. Zarówno na elewacji, jak i wewnątrz budynku jest nim beton. Centrum projektu jest wyjście z budynku do gorącego źródła. Sprawia ono wrażenie ciemnej jaskini, z której wyłania się świat zewnętrzny. Spójność i oszczędna w środku wyrazu forma podkreśla minimalistyczny charakter budynku bez zbędnych detali, jednocześnie wpisując go w surowy krajobraz Islandii.

Idea i schematy
projektowe ośrodka

idea i schematy projektowe

© Paweł Danielak

Jak o budynku mówi architekt:

Motywem przewodnim projektu było nawiązanie dialogu między człowiekiem a naturą. Architektura obiektu pełni funkcję przedpola do wspomnianego dialogu, wtapia się w otoczenie — nie odciąga uwagi obserwatora od tego, co najważniejsze, czyli krajobrazu.

Paweł Danielak zajął także drugie miejsce w tym samym konkursie — jury doceniło jego projekt Circle of nature.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta