Prezentacje wyników i ogłoszenia aktualnych konkursów architektonicznych w portalu A&B
computer zapisz w ulubionych

Park Kultury „Młyn” w Ciechanowie projektu Agaty Parzentnej i Michała Kucharskiego

Basia Hyjek
25 lutego '20

Z końcem zeszłego roku Urząd Miasta Ciechanowa ogłosił konkurs na projekt Parku Kultury obejmujący rewitalizację budynku dawnego młyna. Zwycięski projekt stworzyło dwoje architektów – Agata Parzentna i Michał Kucharski – przedstawiając trzyczęściową budowlę.

Dotychczasowo młyn stał zapomniany z ziejącymi pustką dziurami w oknach i niszczejącą fasadą, coraz bardziej zapadając się w sobie. Na szczęście miasto postanowiło uratować pochodzący z początku XX wieku budynek znajdujący się na trasie Zamku Książąt Mazowieckich i ratusza.

w niedalekim sąsiedztwie
Zamku Książąt Mazowieckich

Z okien młyna rozciąga się piękny widok na jeden z ciekawszych zabytków Ciechanowa. Zamek Książąt Mazowieckich pełni dziś rolę muzeum. Wraz z Parkiem Kultury „Młyn” staną się rozległym centrum kultury – projekt „Młyna” obejmuje stworzenie infrastruktury, która pozwoli na organizację najróżniejszych wydarzeń kulturalnych.

W obiekcie znajdzie się m.in. duża sala wielofunkcyjna przygotowana pod realizację eventów artystycznych, konferencji i spotkań biznesowych. Dwie kondygnacje pomieszczenia umożliwią podzielenie go w zależności od potrzeb. W Parku Kultury „Młyn” znajdą się również pomieszczenia biurowe, socjalne, dla startupowców, charakteryzatornia oraz letni bar. Projekt zwieńczy dwupoziomowa restauracja oraz rozległy taras, z którego będzie można do woli podziwiać Zamek Książąt Mazowieckich. Architekci nie zapomnieli o potrzebach osób niepełnosprawnych – każda kondygnacja będzie odpowiednio przystosowana, a w zabytkowej części młyna zostanie zamontowana winda.

wizualizacja

© Michał Kucharski & Agata Parzentna

Projekt Agaty Parzentnej i Michała Kucharskiego zakłada pełną odbudowę nie tylko samego młyna, ale i  otaczającej go infrastruktury – między Parkiem a Zamkiem Książąt Mazowieckich ma powstać zielona strefa rekreacyjna do pełnego użytku mieszkańców. Znajdą się tam nie tylko ławki, leżaki i przestrzeń do zabawy dla dzieci, ale i zostaną posadzone drzewa na sad owocowy.

Architekci postanowili zachować oryginalny charakter dawnego „domu zbóż”, ale równocześnie nadać mu nowoczesny rys. Stąd staranny dobór materiałów – obok cegły znajdzie się również szkło, drewno, beton oraz stal. Nowa część bryły parku z jednej strony ma zostać obłożona drewnianymi żaluzjami. Tym pomysłem projektanci  nawiązują do nieistniejącego już dziś prostego, drewnianego budynku, który na początku XX wieku stał właśnie w tym miejscu.

 
oprac.
 Basia Hyjek

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
Velux ArchiTips
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural