Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

„RESIDENCE Boginia” – projekt nowoczesnej przestrzeni mieszkalnej dla osób aktywnych

22 maja '24

Amelia Wiaderna — studentka Wydziału Budownictwa, Architektury i Inżynierii Środowiska Politechniki Łódzkiej stworzyła projekt „RESIDENCE Boginia”, który określiła mianem przestrzeni dla sportowca z pasją do kinematografii. Jej budynek charakteryzuje się prostotą i funkcjonalnością, a także harmonią z naturą. 

wizualizacja

wizualizacja

© Amelia Wiaderna

ukształtowanie terenu

Ukształtowanie terenu charakteryzuje się dużą różnorodnością, co nadaje budynkowi wyjątkową dynamikę i pozwala na stworzenie unikalnego układu przestrzennego z wieloma poziomami. Kluczowym celem projektu było wyodrębnienie dwóch odrębnych stref — jednej przeznaczonej dla gości lub dzieci oraz drugiej dla sportowca, co zapewnia funkcjonalność i komfort użytkowania.

wizualizacja

wizualizacja

© Amelia Wiaderna

konstrukcja

Budynek składa się z dwóch prostopadłościanów ustawionych pod kątem ostrym, co tworzy dynamiczną kompozycję przestrzenną. Taki układ zapewnia lepszy wgląd na różne części działki oraz otaczający pejzaż zieleni, maksymalnie wykorzystując potencjał widokowy lokalizacji. Kąt ten jest zespojony funkcją komunikacyjną, stanowiącą centralny punkt wejścia do domu. Łącznik, poza swoją praktyczną rolą, prezentuje nowoczesne podejście do architektury, harmonijnie łącząc estetykę z funkcjonalnością. Dzięki innowacyjnemu projektowi obiekt nie tylko wpisuje się w naturalne otoczenie, ale także wprowadza elementy współczesnej sztuki architektonicznej, podkreślając jego wyjątkowy charakter i integrację z krajobrazem.

rzuty

rzuty

© Amelia Wiaderna

Budynek ma bardzo prostą, jednokondygnacyjną formę, niedominującą nad otaczającą przyrodą. To celowy zabieg autorki, której zależało na harmonijnym współgraniu architektury z naturą. W swoich projektach stara się, aby budynki nie przeważały nad naturalnym otoczeniem, lecz tworzyły z nim spójną całość.

Dzięki jednokondygnacyjnej formie obiekt oferuje większą prywatność i intymność jego mieszkańcom. Taki układ przestrzenny umożliwia swobodną aranżację wnętrz oraz otwarcie ich na różne widoki, co dodatkowo podkreśla związek z otaczającą zielenią. W efekcie projekt nie tylko spełnia funkcjonalne wymagania, ale także wkomponowuje się w naturalne środowisko, tworząc miejsce pełne spokoju i harmonii.

wizualizacja

wizualizacja

© Amelia Wiaderna

kolorystyka i materiały

Kolorystyka budynku bazuje na kontrastujących barwach bieli i czerni, które tworzą wyrazisty kontrast z otaczającą zielenią. Biały kolor wnosi świeżość i jasność, natomiast czarny dodaje elegancji i nowoczesności. Główne tarasy wykonane są z czarnego kamienia, co nie tylko podkreśla wyrafinowany wygląd, ale także zapewnia trwałość i odporność na warunki atmosferyczne.

wizualizacja

wizualizacja

© Amelia Wiaderna

Bogata liczba ażurów, czyli perforowanych elementów, tworzy interesujące efekty światłocieniowe na elewacji. Te struktury nie tylko dodają estetyki, ale również regulują ilość światła wpadającego do wnętrz, zapewniając komfort termiczny. Naturalne kształtowanie elewacji pozwala na tworzenie dynamicznych wzorów światła i cienia w różnych porach dnia, nadając budynkowi niepowtarzalny charakter.

przekroje

przekroje

© Amelia Wiaderna

Realizacja jest przykładem harmonijnego połączenia prostoty i funkcjonalności, czyli głównych wartościami autorki. Konstrukcja integruje się z przyrodą, oferując jednocześnie trwałość i wytrzymałość dzięki starannie dobranym materiałom. Przestrzeń ta charakteryzuje się spokojem i nowoczesną elegancją.

Aleksandra Skorupa

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE