Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty

Aleksandra Matusiak – „Grawitacja. Projekt przestrzeni z ofertą dla entuzjastów wypraw górskich”

Dobrawa Bies
18 listopada '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2021
Nazwa: „Grawitacja. Projekt przestrzeni z ofertą dla entuzjastów wypraw górskich”
Autorka: Aleksandra Matusiak
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz i Scenografii Uniwersytetu Artystycznego im. Magdaleny Abakanowicz w Poznaniu
Promotor:

dr hab. Maciej Basałygo

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Projekt sklepu jest swego rodzaju eksperymentem architektoniczno-wystawienniczym. Przeanalizowałam znane mi sklepy ze sprzętem górskim i doszłam do wniosku, że w większości z nich panuje chaos wizualny, a nadmiar kolorowego sprzętu powoduje u klienta dezorientację. Postanowiłam zaryzykować i stworzyć wnętrze, w którym ten asortyment będzie ukryty. Schowanie go uniemożliwi ocenę wizualną w pierwszej kolejności, a zwróci uwagę na jakość produktu, przyciągnie profesjonalistów.

Założyłam, że w podjęciu decyzji powinien nam pomóc doradca, który będzie ekspertem w danej dziedzinie i profesjonalnie dobierze sprzęt zgodny z naszymi wymaganiami. By umożliwić wypróbowanie produktów, zaproponowałam tor testowy oraz niewielką skałkę wspinaczkową, które umożliwią sprawdzenie na przykład butów w różnych warunkach terenowych.

przestrzeń nawiązuje do zjawiska erozji skał

przestrzeń nawiązuje do zjawiska erozji skał

© Aleksandra Matusiak

Większość części sprzedażowej oraz wspomniany tor umieściłam w hali głównej lokalu, w bliskim sąsiedztwie wejść. Inspirując się rozpadem skał pod wpływem erozji, stworzyłam dominantę przestrzenną wnętrza. Składa się na nią kilka obiektów o geometrycznych podziałach połączonych jednolitą strukturą tworzącą namiastki podestu i sufitu.

Każda z form ma swoją funkcję. Kilka z nich służy przechowywaniu, jedna jako skałka wspinaczkowa, a jeszcze inna jako część toru z pochylnią o zróżnicowanej fakturze. W częściach zewnętrznych brył, znajdujących się w strefie tylnej dominanty umieściłam dwie przymierzalnie.

Projekt sklepu Grawitacja, forma

projekt sklepu Grawitacja, forma

© Aleksandra Matusiak

Nazwa sklepu — „Grawitacja” — zainspirowała mnie do optycznego uniesienia, masywnych form i niejako „zawieszenia ich” nad posadzką. Dzięki temu udało mi się wyodrębnić dwie przestrzenie: ta na podeście miała nawiązywać do gór, a reszta lokalu, bardziej surowa, odnosić się do architektury miasta, pozostając kontekstem komunikacyjnym wnętrza. Podest nie jest jedyną powierzchnią inspirowaną skałami w tym projekcie. Za schodami znajdują się dodatkowe formy, które w założeniach miały kontynuować erozyjną narrację.

Wnętrze sklepu Grawitacja  Artykuły są schowane w bryle

autorka zaproponowała tor testowy oraz niewielką skałkę wspinaczkową

© Aleksandra Matusiak

Na parterze możemy znaleźć zaaranżowaną w nich ladę, a na antresoli, na zasadzie stylistycznej kontynuacji, dostęp do mniejszego asortymentu oferty handlowej. Do takiego sposobu ekspozycji zainspirował mnie plecak górski, a dokładnie sposób, w jaki przechowuje się w nim rzeczy. Na dnie plecaka umieszcza się najrzadziej wyciągane, największe przedmioty. Takim dołem plecaka w moim projekcie jest parter, a na górze znajdują się najczęściej używane, drobne rzeczy. Według powyższego sposobu zaplanowałam podziały form, które są ułożone od największych do najmniejszych ku górze i odpowiadają częściowo wielkości wysuwanych szuflad.

Projekt sklepu Grawitacja, rzuty i przekroje

Projekt sklepu Grawitacja, rzuty i przekroje

© Aleksandra Matusiak

Podziały znajdują się również na sklepieniu i podeście głównej formy, przez co ta powierzchnia staje się jednością. Starając się wykorzystać możliwie jak najwięcej przestrzeni na przechowywanie, posadzce również nadałam tę funkcję. Jej fragmenty wysuwają się, eksponując na przykład obuwie, a dodatkowo wysunięta część może służyć jako siedzisko, ułatwiając klientowi przymierzenie.
Ważnym krokiem w projekcie było przedłużenie antresoli nad halę główną. Zdecydowałam się na dobudowanie jej z powodów funkcjonalnych, żeby uzyskać dojście do wyższych partii form, które również przechowują asortyment, zależało mi także na stworzeniu czegoś bliskiego tarasowi widokowemu, pokazaniu całej tej przestrzeni z wysokości, dzięki czemu klienci lepiej poczuliby skalę lokalu.

schody wykonane są z siatki stalowej, a część powierzchni z cortenu

schody wykonane są z siatki stalowej, a część powierzchni z cortenu

© Aleksandra Matusiak

Istotnym elementem we wnętrzu, które pomaga kształtować jego klimat, są schody z ażurowej blachy oraz kształtowników stalowych znajdujące się w centrum lokalu. Jest ona optycznym kontrastem w tym stosunkowo masywnym wnętrzu. Motyw siatki stalowej pojawia się w przestrzeni wielokrotnie. Służy choćby jako zabezpieczenie przed wypadnięciem z antresoli. Zastosowanie siatki to inspiracja siatką zabezpieczającą przed osuwaniem się odłamków skalnych, które można spotkać na ekstremalnych górskich szlakach.

Aleksandra MATUSIAK

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

Seria Austin – klamki do drzwi wewnątrzlokalowych
IC Project – narzędzie stworzone dla biura architektonicznego
Nowoczesne Biurowce – Trendy