Wyniki konkursu na projekt sali koncertowej w Płocku

computer zapisz w ulubionych

Wyniki konkursu na projekt sali koncertowej w Płocku

Ola Kloc
03 lutego '20

31 stycznia br. poznaliśmy wyniki dwuetapowego konkursu studialnorealizacyjnego na projekt koncepcyjny budynku sali koncertowej wraz z zagospodarowaniem placu Nowy Rynek w Płocku. Decyzją Sądu Konkursowego pod przewodnictwem Magdaleny KozieńWoźniak pierwszą nagrodę przyznano koncepcji zespołu plus3architekci. Gratulujemy!

Celem konkursu organizowanego przez GminęMiasto Płock oraz warszawski oddział SARP był wybór najlepszego rozwiązania zarówno pod względem urbanistycznym, architektonicznym, funkcjonalnym, jak i akustycznym dla budynku sali koncertowej oraz zagospodarowania placu Nowy Rynek w Płocku. Jak podkreślano w regulaminie, nowy budynek i przyległy do niego plac powinny stanowić dopełniającą się całość, tworzyć oryginalny i rozpoznawalny landmark, być wizytówką i sercem miasta.

Do drugiego etapu konkursu zakwalifikowano pięć prac, spośród których jury wyłoniło zdobywców pierwszej i trzeciej nagrody oraz dwóch wyróżnień.

1. nagroda

Pierwszą nagrodę oraz zaproszenie do negocjacji w trybie zamówienia z wolnej ręki na opracowanie dokumentacji projektowej będącej szczegółowym opracowaniem pracy konkursowej zdobył zespół plus3‑architekci w składzie: Katarzyna Głażewska, Krzysztof Bagiński, Grażyna WoźniakGłażewska, Jadwiga Trzeciakowska oraz: Magdalena Mularzuk, Małgorzata Zagłoba, Mateusz Dąbek, Patryk Rosiński i Bolesław Rybałtowski (stażysta).

1. nagroda, proj.:
plus3‑architekci

1. nagroda, proj.: plus3‑architekci

© plus3‑architekci

Nagrodę przyznano za:

Charakterystyczną i wyrazistą architekturę obiektu będącą czytelnym znakiem w strukturze miasta. Atrakcyjną propozycję elewacji w postaci falujących elementów pionowych. Budowanie atrakcyjnych i odpowiednich do rangi obiektu wnętrz ogólnodostępnych. Architekturę wnętrz sal koncertowej i kameralnej. Atrakcyjną propozycję formowania bryły budynku niwelującą dominującą część centralną obiektu. Czytelny układ funkcjonalny. Prawidłowe powiązania z pasażem i ulicą Tumską. Rozwiązania proekologiczne. Umiejętne zorganizowanie zieleni urządzonej nawiązującej do pobliskich parków.

3. nagroda

Trzecie miejsce zdobyli architekci z pracowni Maciej Kuryłowicz Architekt w składzie: Maciej Kuryłowicz i Marcin Hyżyński.

3. nagroda, proj.:
Maciej Kuryłowicz Architekt

3. nagroda, proj.: Maciej Kuryłowicz Architekt

© Maciej Kuryłowicz Architekt

Nagrodę przyznano za:

Czytelne powiązanie pasażu Vuka Karadica z południowym placem Rynku, umożliwiając kontynuację miejskiego ciągu spacerowego ulicą Tumską. Pomysłowe rozwiązanie „amfiteatru” przylegającego od południa do sali koncertowej. Wyróżniającą się architekturę budynku z dynamiczną wyrazistą bryłą oraz ciekawym detalem elewacji — nawiązującym do piszczałek organowych. Atrakcyjny klimat wnętrza sali koncertowej.

wyróżnienia

Wyróżnienie otrzymał zespół architektów w składzie: Kacper Guranowski, Michał Ruman, Piotr RożnieckiMichał Koziej za:

trafną propozycję lokalizacji obiektu sali koncertowej w centralnej części Nowego Rynku, wyodrębniającą trzy przestrzenie publiczne przy jednoczesnym zachowaniu między nimi powiązań przestrzennych i właściwym uchwyceniu skali miasta, a w szczególności zabytkowego układu urbanistycznoarchitektonicznego. Kompozycja trzech rozświetlonych brył kreuje obiekt o kameralnym, egalitarnym, a jednocześnie bardzo współczesnym i przyjaznym charakterze.

wyróżnienie, proj.:
Kacper Guranowski, Michał Ruman, Piotr Rożniecki, Michał Koziej

wyróżnienie, proj.: Kacper Guranowski, Michał Ruman, Piotr Rożniecki, Michał Koziej

© Kacper Guranowski, Michał Ruman, Piotr Rożniecki, Michał Koziej

Wyróżnienie otrzymali także projektanci z biura Maćków Pracownia Projektowa w składzie: Zbigniew Maćków, Anna Okoń, Magdalena Pierucka, Eliasz Matuła i Przemysław Skwarek za:

ciekawą propozycję autonomicznego, jednorodnego układu architektonicznourbanistycznego wytwarzającego miastotwórcze przestrzenie, stanowiące potencjał do wykorzystania na różnorodne funkcje i scenariusze. Doceniono właściwe uchwycenie skali urbanistycznej projektowanych budynków wraz z interesującym odwołaniem się do nieistniejącej historycznej formy zabudowy dawnych jatek o kształcie podkowy. Doceniono konsekwentnie zastosowany, atrakcyjny architektonicznie wątek smukłych arkad oraz jakość zaprojektowanych wnętrz.

wyróżnienie, proj.:
Maćków Pracownia Projektowa

wyróżnienie, proj.: Maćków Pracownia Projektowa

© Maćków Pracownia Projektowa

Do drugiego etapu zakwalifikował się także zespół w składzie: Aleksandra Kozłowska, Adam Cylny, Michał Bamberski, Adrian Chmielewski i Dawid Jarosz.

praca zakwalifikowana
do II etapu

praca zakwalifikowana do II etapu, proj.: Aleksandra Kozłowska, Adam Cylny, Michał Bamberski, Adrian Chmielewski, Dawid Jarosz

© Aleksandra Kozłowska, Adam Cylny, Michał Bamberski, Adrian Chmielewski, Dawid Jarosz

 
oprac.
Ola Kloc

Ilustracje dzięki uprzejmości organizatorów konkursu i pracowni plus3‑architekci

Głos został już oddany