okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Współczesny amfiteatr. Projekt mode:lina™ na warszawskim Służewcu

Ola Kloc
16 października '20
Dane techniczne
Nazwa: Amfiteatr Brain Embassy
Inwestor: Adgar Poland
Lokalizacja: Polska, Warszawa, Konstruktorska 11
Dizajn: mode:lina™
Zespół projektowy: Paweł Garus, Jerzy Woźniak, Magdalena Strąg
Projekt architektoniczny: Ewa Pawlicka-Garus, Lidia Jeżak, Beata Czarnocka, Monika Urbanek
Współpraca: Pracownia Architektoniczna Poznań-Projekt, DEMIURG PROJECT S.A., Pracownia Projektowa Jacek Kryske

Kalendarium:

  • realizacja


 
2020

Generalny wykonawca:

DM Building

Na warszawskim Służewcu, u stóp budynku Adgar Bit przy ulicy Konstruktorskiej, architekci z pracowni mode:lina™ zaprojektowali niewielki obiekt — współczesny amfiteatr, który formą nawiązuje do archetypicznego kształtu tradycyjnej budowli.

Betonowa struktura od strony ulicy nie odsłania swojej funkcji, przechodnie widzą jedynie okrągłą formę, w którą wpisana jest zieleń. Do sprawdzenia co znajduje się po drugiej strony masywnego ringu, zachęca jego łagodne uniesienie od strony biurowca prowadzące do serca amfiteatru.

betonowy ring otacza szklane zadaszenie i zielone wzniesienie

betonowy ring otacza szklane zadaszenie i zielone wzniesienie

fot.: Patryk Lewiński

Każda społeczność potrzebuje miejsca, by usiąść w kręgu, by przemówić, posłuchać, zobaczyć, wyrazić się. Amfiteatr Brain Embassy w Warszawie jest właśnie takim miejscem. Chcemy, aby stał się otwartą przestrzenią wartościowych spotkań i wystąpień dla wielu społeczności, nowym symbolem tej części Mokotowa oraz iskrą dla zmian. Właśnie poprzez tę nowoczesną konstrukcję wyrażamy nasze myślenie — poszukiwania nowej perspektywy w tym, co już znane — piszą autorzy projektu.

amfiteatr, widok od strony biurowca

amfiteatr, widok od strony biurowca

fot.: Patryk Lewiński

Tradycyjny amfiteatr tworzyły odkryta arena o kształcie elipsy lub koła i otaczające ją, schodkowo ułożone rzędy siedzisk dla widzów. Podobnie rozwiązanie wprowadzili projektanci warszawskiej wersji budowli — obiekt został wpisany w okrąg, jego dolną część stanowi zagłębiona pod ziemią niecka z audytorium, a górną — betonowo‑szklane zadaszenie wsparte na masywnej żelbetowej ścianie. Przed sceną o powierzchni 40 m² schodkowo usytuowanych jest sto czterdzieści miejsc siedzących. Ponad audytorium umieszczony jest ustawiony pod kątem surowy, betonowy ring, w który z jednej strony wpisane jest zadaszenie, a z drugiej — pokryte trawą wzgórze.

ustawiony pod kątem betonowy ring scala bryłę

ustawiony pod kątem betonowy ring scala bryłę

fot.: Patryk Lewiński

Amfiteatr to otwarta, demokratyczna przestrzeń dla ciekawych spotkań i pokazów artystycznych dostępna dla wszystkich mieszkańców i pracowników biznesowej części Służewca. Scena plenerowa powstała w odpowiedzi na wyzwania, z którymi boryka się biznesowa dzielnica Warszawy — brak otwartych przestrzeni publicznych, nieotoczonych płotami, które umożliwiałyby spotkania na otwartym powietrzu i w przyjaznym otoczeniu — dodają projektanci.

Amfiteatr na warszawskim Służewcu jedynie formalnie nawiązuje do starożytnego archetypu, w nowoczesnej wersji zapewnia miejsca dla osób niepełnosprawnych, dostęp do internetu, oświetlenie strefowe i najnowsze okablowanie AV.

scena plenerowa ma powierzchnię 40 m²

scena plenerowa ma powierzchnię 40 m²

fot.: Patryk Lewiński

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany