okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Sposób na odbetonowanie fragmentu miasta. Taras Sąsiedzki we Wrocławiu

Ola Kloc
13 listopada '20
Dane techniczne
Nazwa: Taras Sąsiedzki
Inwestor: MPP
Lokalizacja: Polska, Wrocław, ul. Podwale 61
Pracownia: Maćków Pracownia Projektowa
Autorzy: Zbigniew Maćków (główny projektant), Bartłomiej Witwicki (architekt prowadzący), Aneta Roguszczak, Rebeka Czaja, Anna Piekarowicz
Współpraca: Patrycja Jonko (zieleń)

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja


 
2019
2019

Powierzchnia użytkowa:

taras: 30 m²; ogród 40 m²

Generalny wykonawca:

Ekodrewno; współpraca: Artel, Piętka 1; zieleń: Complex Paweł Guła, Arborysta.com

Jest to jeden z najmniejszych projektów wrocławskiego biura architektonicznego Maćków Pracownia Projektowa. Taras Sąsiedzki, bo o nim mowa, znajduje się na jednym z podwórek przy ulicy Podwale, tuż przy siedzibie pracowni. Projekt obejmuje łącznie powierzchnię 70 m² i stanowić ma przyjazną, zieloną przestrzeń — otwarte miejsce spotkań i wytchnienia w upalne, letnie dni dla mieszkańców kamienicy.

Niby nic wielkiego — drewniany taras, proste siedziska, stół i trochę zieleni, a jednak zaprasza, zbliża i sprawia, że dotychczas zabetonowana przestrzeń „oddycha” i integruje.

aksonometria

aksonometria

© Maćków Pracownia Projektowa

Zajęliśmy się tym niewielkim projektem po to, by uporządkować i uspołecznić przestrzeń typowego podwórka w dziewiętnastowiecznym bloku zabudowy kwartałowej. Chcieliśmy też, być może trochę manifestując — odbetonować kawałek miasta. Lato w mieście bez zieleni staje się coraz trudniejsze do wytrzymania. Stąd pomysł stworzenia przestrzeni wygodnej, dającej schronienie przed słońcem, będącej zarówno przedłużeniem naszego biura, jak i miejscem spotkań dla mieszkańców kamienicy. Forma tarasu została zaprojektowana z myślą o łatwej dostępności dla wszystkich użytkowników — niska platforma, wyposażona w stałe meble, za pomocą prostych form aranżuje przestrzeń — piszą autorzy projektu.

zagospodarowanie
terenu

zagospodarowanie terenu

© Maćków Pracownia Projektowa

W pierwszej kolejności architekci z biura Maćków Pracownia Projektowa uwolnili od betonu 30 m² gleby i zadbali o opiekę arborystyczną dla okazałego drzewa, ajlanta gruczołkowatego nazywanego przez projektantów „Mietek”, który ostatecznie zajął najważniejszą, centralną część projektowanego tarasu.

Do realizacji pierwszej fazy projektu (porządkowania podwórza) zaprosiliśmy wszystkich mieszkańców kamienicy. Zrobiliśmy coś na kształt czynu społecznego, w którym zakupiliśmy narzędzia, rośliny i zamówiliśmy transport. Sam taras wykonała profesjonalna firma. Po całym dniu spotkania urządziliśmy wspólnego grilla, który trwał do wczesnych godzin porannych — wspominają architekci.

projekt obejmuje
łącznie powierzchnię 70 m²

projekt obejmuje łącznie powierzchnię 70 m²

fot.: Maciej Lulko

Ażurowa konstrukcja Tarasu Sąsiedzkiego wykonana jest z wąskich, rozstawionych co centymetr desek, dzięki czemu nie blokuje on naturalnego wchłaniania wody opadowej przez glebę. Do wykonania tarasu użyto certyfikowanego drewna iglastego, pochodzącego z lasów, w których prowadzona jest zrównoważona gospodarka leśna. Co więcej, projektanci zrezygnowali z jego chemicznej konserwacji — wybrany gatunek (modrzew syberyjski) ma naturalną odporność na warunki atmosferyczne, a jego kolor z czasem pokryje się szarą patyną.

w centrum projektu
znajduje się okazałe drzewo — ajlant gruczołkowaty

w centrum projektu znajduje się okazałe drzewo — ajlant gruczołkowaty

fot.: Maciej Lulko

Uwolnienie kolejnych 40 m² terenu podwórka pozwoliło na stworzenie ogrodu pełnego krzewów i bylin. Projektanci zasadzili w tym miejscu również dwa buki, które stworzą naturalną ochronę przed słońcem dla południowej, mocno nasłonecznionej elewacji budynku. Dzięki temu rozwiązaniu przestrzeń ta stała się terenem biologicznie czynnym i, jak podkreślają autorzy tarasu, pomaga lepiej gospodarować wodami opadowymi w obrębie dziedzińca.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany