shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Płocka Galeria Sztuki

computer zapisz w ulubionych

Płocka Galeria Sztuki

09 kwietnia '19

Architekci pracowni PROARCHITEKTURA w konkursowym projekcie Płockiej Galerii Sztuki chcieli nawiązać dialog z historią, odnaleźć pomost pomiędzy wczoraj a dziś.

Zadaniem konkursowym była adaptacja budynku przy ul. Sienkiewicza 51 w Płocku wraz z rozbudową i zagospodarowaniem terenu na potrzeby Płockiej Galerii Sztuki. W konkursie nie przyznano pierwszej nagrody, a projekt pracowni PROARCHITEKTURA zajął drugie miejsce.

Dla architektów, punktem wyjścia do stworzenia nowoczesnej przestrzeni publicznej był zarówno sam zabytkowy budynek przy ul. Sienkiewicza 51, jak i teren zespołu urbanistyczno-architektonicznego i warstw kulturowych Płocka.

W skład galerii projektu pracowni PROARCHITEKTURA, poza istniejącym budynkiem, wejść mają: nowy budynek galerii i otwarty dziedziniec. Jak piszą architekci, zachodnia ściana adaptowanej kamienicy ma zostać praktycznie wyburzona, pozostaną jedynie trzy duże filary oraz niezbędne podciągi konstrukcyjne. Dzięki temu autorzy projektu chcą połączyć partery starego i nowego budynku, tworząc jednorodną funkcjonalnie i estetycznie strefę wejścia. Ponieważ partery obu budynków będą różniły się wysokością, architekci postanowili zniwelować powstałą różnicę za pomocą nowych schodów i przeszklonej windy. Kolejne piętra z kolei połączone będą ze sobą dwiema klatkami schodowymi.

plansza

sytuacja, plan zagospodarowania terenu, przekroje, kształtowanie bryły oraz projekt posadzki i elewacji

© PROARCHITEKTURA

Wewnątrz kwartału zabudowy architekci zaplanowali dziedziniec z ogrodem. Ma on być zarówno funkcjonalnie powiązany ze skrzydłami galerii, jak i wizualnie — poprzez posadzkę z betonu architektonicznego — z chodnikiem przy ulicy Sienkiewicza. Specjalnie zaprojektowana posadzka poprowadzona będzie od chodnika przez hall główny galerii aż po dziedziniec.

Architekci pracowni PROARCHITEKTURA zaprojektowali wewnętrzny dziedziniec jako przestrzeń wielofunkcyjną — będą mogły się na nim odbywać między innymi wystawy dzieł wielkogabarytowych, land artu, wernisaże czy letnie warsztaty.

Wyróżniającym elementem projektu nowej galerii jest jego elewacja. Architekci zaproponowali indywidualny projekt mozaiki z tytanowo-cynkowych, połyskliwych łusek o kształcie zbliżonym do trójkąta.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego