shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

„UNIT+” — pawilon z recyklingu

computer zapisz w ulubionych

„UNIT+” — pawilon z recyklingu

17 lipca '19

UNIT+ to instalacja projektu Studio Toggle i Hessy Althuwaikh, której celem jest zwrócenie uwagi na ogromną ilość odpadów generowanych podczas prac budowlanych. Tymczasowa, drewniana konstrukcja stanęła w parku Al-Shaheed w Kuwejcie.

Jak podają autorzy projektu, zgodnie z raportem Banku Światowego z 2012 roku, na świecie rocznie gromadzi się 1,3 miliarda ton odpadów stałych. Przewiduje się, że do 2025 roku wartość ta wzrośnie do 2,2 miliarda ton. Połowę z tych odpadów stanowią materiały budowlane.

Podczas budowy terminalu T2 na międzynarodowym lotnisku w Kuwejcie okazało się, że drewno stanowi znaczną część odpadów budowlanych. Materiał, najczęściej używany do deskowania podczas wykonywania odlewów betonowych, został zebrany z placu budowy terminalu lotniczego i oczyszczony. Odpowiednio przygotowane i pocięte na równe kawałki deski wykorzystane zostały do stworzenia modułów, z których różnych konfiguracji ostatecznie powstała instalacja UNIT+. Pawilon z powtórnie wykorzystanych materiałów powstał w ramach projektu Ucon, inicjatywy Ministerstwa Robót Publicznych mającej na celu zachęcenie do odpowiedzialnego postępowania z odpadami budowlanymi.

konstrukcja

konstrukcja

© Studio Toggle

Pawilon jest rytmiczną kompozycją o ażurowej, nieregularnej konstrukcji. Jego forma nawiązuje do mukarnas — ornamentalnych, przypominających stalaktyty motywów charakterystycznych dla architektury islamskiej.

W wewnętrznej części autorzy wprowadzili element kolorystyczny — krótsze boki desek pomalowali gradientowo w odcieniach nawiązujących do wybranego przez ekspertów firmy Pantone koloru roku 2019 — „Living Coral”. Stopniowanie intensywności koloru wyraża zjawisko blaknięcia raf koralowych, skutek globalnego ocieplenia.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego