Ceglany pawilon w Zjednoczonych Emiratach Arabskich. Nagrodzony projekt polskich studentów

Dobrawa Bies
11 grudnia '20

Studenci Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie — Kinga GawlikPiotr Rajewski otrzymali nagrodę BB Student Award w konkursie pt. „Abu Dhabi Flamingo Visitor Centre” organizowanym przez platformę Bee Breeders.
Pawilon „Well-Balanced” harmonijnie wpisuje się w otoczenie rezerwatu Al Wathba i pozwala na obserwację flamingów!

Zadaniem konkursowym organizowanym przez Bee Breeders Architecture Competition we współpracy z Abu Dhabi Environment Agency było zaprojektowanie nowego centrum turystycznego, uwzględniającego unikatowy krajobraz rezerwatu Al Wathba Wetland Reserve. Rezerwat położony 40 kilometrów na południowy wschód od Abu Dhabi słynie z licznej populacji flamingów.

Elewacja frontowa
pawilonu

prosta, horyzontalna forma pawilonu

© Kinga Gawlik, Piotr Rajewski

W projekcie nowego budynku miało się znaleźć: centrum informacyjne, kawiarnię, taras, sklep z pamiątkami, miejsce na ekspozycje okazów, ośrodek szkoleniowy, toalety i parking. Jury poszukiwało projektów uwzględniających trwałość i walory eksploatacyjne. Kluczowa była relacja nowego obiektu z ekosystemem rezerwatu. Zgodnie z zaleceniami organizatorów konkursu, obiekt powinien pełnić zarówno funkcję wystawowo-konferencyjną jak, i być punktem widokowym, skąd miałby roztaczać się widok na rozległe tereny rozlewiska.

dobrze zbalansowany pawilon

Pawilon „Well-Balanced” autorstwa Kingi Gawlik i Piotr Rajewskiego został zaprojektowany z myślą o dialogu pomiędzy architekturą a pięknymi widokami rezerwatu Al Wathba. W program założenia studenci wpisali funkcje turystyczno-widokowe oraz odpowiadające za biurową i techniczną obsługę budynku.

Centrum obserwacji
flamingów

lekko różowa kolorystyka budynku nawiązuje do tradycyjnej zabudowy Abu Dhabi

© Kinga Gawlik, Piotr Rajewski

Jak o pracy nad projektem mówią autorzy:

Główną myślą przewodnią było nie tylko prawidłowe rozwiązanie funkcji czy ciekawa bryła, ale również jak najmniejsza ingerencja w otoczenie. Znaczący wpływ na rozwiązania projektowe miały także warunki pogodowe, przed którymi w Abu Dhabi nierzadko trzeba się chronić. W efekcie uzyskaliśmy prostą bryłę, która naszym zdaniem w harmonijny sposób uzupełnia się z otoczeniem naturalnym, jednocześnie tworząc charakterystyczny obiekt architektoniczny. Zdecydowaliśmy się na udział w konkursie jeszcze przed wybuchem pandemii COVID-19. Natomiast sam proces powstawania projektu odbywał się już zupełnie zdalnie na linii Warszawa – Szczecin. Nie do końca wierzyliśmy w to, że w taki sposób uda nam się doprowadzić cały proces projektowy do końca. Skala epidemii zaskoczyła również i nas. Praca w trybie zdalnym znacznie wydłuża i utrudnia najprostsze aspekty pracy w zespole. Okres ten pozwolił nam docenić dzisiejsze możliwości komunikacji — wideo rozmowy, skanowane szkice i zdalne konsultacje z prowadzącym projekt dr hab. Krzysztofem Bizio.

Rzut projektu   Pawilon ekspozycyjny

myślą przewodnia było stworzenie koncepcji opierającej się na strukturze małego miasteczka

© Kinga Gawlik, Piotr Rajewski

obiekt w harmonii z otoczeniem

Myślą przewodnią było stworzenie koncepcji opierającej się na strukturze małego miasteczka. Całość założenia celowo nie wyróżnia się z otoczenia. Na etapie projektowym studenci docenili piękne widoki na rozlewiska, w których przebywają flamingi. Skromną bryłą o subtelnym wyrazie, autorzy chcieli podkreślić, że to natura jest głównym bohaterem projektu. Otwarcia widokowe oraz przenikanie się przestrzeni ma świadczyć o tym, że otoczenie jest kontynuacją projektu. Pawilon ma silnie horyzontalną formę pozbawioną symetrii. Granica pomiędzy wnętrzem a zewnętrzem budynku celowo została zatarta tak, by odbiór architektury był kontynuacją otoczenia. Pojawiające się obłości, jak i otwarcia widokowe, mają sprawiać wrażenie swobodnego przepływania przestrzeni. Projekt został zainspirowany architektoniczną ikoną modernizmu — Pawilonem Barcelońskim autorstwa Ludwiga Miesa van der Rohe.

Pawilon otrzymał
nagrodę BB Student Award

oaza dopełnia przestrzeń założenia

© Kinga Gawlik, Piotr Rajewski

klasyczne rozwiązanie w nowoczesnym stylu

Budynek składa się z przestrzeni określonych funkcjonalnie, a jego elementem spajającym jest oaza w postaci ogrodów i sadzawki, która dopełnia przestrzeń założenia. Młodzi architekci poszukiwali również ekologicznych rozwiązań systemowych, umożliwiających efektywną wentylację budynku przy zachowaniu odpowiedniego detalu. W ten sposób stworzyli podwójną elewację z elementami ruchomymi, które można dostosować do występujących warunków atmosferycznych, nie wpływając na jakość odbioru architektury. Lekko różowa kolorystyka budynku nawiązuje do tradycyjnej zabudowy Abu Dhabi. Chcąc dodać nutę nowoczesności, projektanci jako materiał budowlany zastosowali cegłę, tworząc klasyczne rozwiązanie w nowoczesnym wydaniu.

Rzut i elewacja
pawilonu

podwójna elewacja z elementami ruchomymi pozwala na dostosowanie do warunków klimatycznych

© Kinga Gawlik, Piotr Rajewski

Zastosowanie tych samych materiałów na zewnątrz i wewnątrz obiektu tworzy wrażenie małego miasteczka skrytego pod dachem. To odczucie dopełniają ogrody oraz ażurowe przegrody z cegły. Zielone atria wpływają również na mikroklimat obiektu. W trosce o rośliny autorzy zaproponowali system nawadniania z wody opadowej, kierowanej do poszczególnych atriów przez spadki dachowe.

Poczytajcie także o wyróżnionym w tym samym konkursie projekcie Centrum Obserwacji Flamingów autorstwa Alicji Nowak, Yaroslav Panasevycha i Macieja Rodaka.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Tydzień z Archicad 25 w Multibim
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta