okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Dom pełen kontrastów. Minimalistyczny projekt STOPROCENT Architekci

Ola Kloc
30 listopada '20
Dane techniczne
Nazwa: Dom za Ścianą
Inwestor: prywatny
Lokalizacja: Polska, Warszawa
Pracownia: STOPROCENT Architekci
Zespół projektowy: Magdalena Morelewska , Przemek Kaczkowski
Konstrukcja: SPJP Sławomir Pruchnik
Instalacje: Mateusz Komenda Capite Engineering Mateusz Komenda

Powierzchnia:

  • użytkowa

 
ok. 253 m²

Kalendarium:

  • projekt


 
2020

Dom za Ścianą, czyli najnowszy projekt Magdy Morelewskiej i Przemka Kaczkowskiego z warszawskiej pracowni STOPROCENT Architekci to minimalistyczny dom jednorodzinny, którego prosta bryła od strony ulicy wpisana jest w linię ogrodzenia, tworząc tym samym wyraźny podział na część prywatną i publiczną działki.

Kształt działki, na której zaprojektowany został budynek, jest wynikiem podziałów własnościowych i układu siatki wewnętrznych dróg dojazdowych. Ze względu na bliskość drogi prowadzącej do sąsiednich zabudowań z północną granicą terenu, na którym powstać ma nowy dom, architekci zdecydowali się na zachowanie linii ogrodzenia sąsiada i scalenie z nią bryły budynku. W ten sposób, jak piszą autorzy projektu, mur zewnętrzny stał się integralną częścią budynku, stanowiąc fizyczną granicę między publiczną a prywatną częścią działki.

mur zewnętrzny stał się integralną częścią domu jednorodzinnegomur zewnętrzny stał się integralną częścią domu jednorodzinnegomur zewnętrzny stał się integralną częścią domu jednorodzinnego

mur zewnętrzny stał się integralną częścią domu jednorodzinnego

© STOPROCENT Architekci

Od strony północnej — publicznej, pozbawiona okien biała, gładka elewacja zdaje się unosić ponad przeszkloną częścią parteru, w którą wpisana jest strefa wejściowa. Zrównanie dolnej kondygnacji z linią ogrodzenia daje efekt wydłużonej, horyzontalnej bryły, chroniącej prywatność mieszkańców domu. Od strony ogrodu zaś dolna, szersza część budynku jest niemal w całości przeszklona i otwarta na okalający dom od południa drewniany taras.

elewacja południowaelewacja południowaelewacja południowa

elewacja południowa, widok od strony ogrodu

© STOPROCENT Architekci

Na parterze tradycyjnie zlokalizowano część dzienną funkcji mieszkalnej. W tym przypadku została ona rozszerzona o pracownię, bo klienci są projektantami i często pracują z domu. Na piętrze umieszczono trzy sypialnie i łazienkę stanowiące cześć nocną. Garaż został ukryty za linią ogrodzenia, a jego frontowa elewacja wykończona identycznie jak ogrodzenie, tak by stanowiły spójną całość. Garaż i pokój dzienny budynku posadowiono nieco niżej by zachować jasny podział poziomy bryły bez uszczerbku dla jej funkcjonalności. Na dachu przewidziano montaż instalacji solarnej ukrytej za podniesioną attyką budynku — piszą architekci z pracowni STOPROCENT.

salonsalonsalon

salon

© STOPROCENT Architekci

Oprócz kontrastu kolorystycznego między białą bryłą górną a czarną częścią parteru projektanci zdecydowali się także na zróżnicowanie w warstwie konstrukcyjnej — główna bryła zaprojektowana jest w konstrukcji żelbetowej, a wychodzące poza jej zakres elementy i część salonu wykonane będą w konstrukcji drewnianej. Parter wykończony zostanie pionowymi panelami fasadowym z aluminium połączonymi z dużymi przeszkleniami i wyeksponowaną drewnianą konstrukcją zadaszenia tarasów, a piętro — białymi, tynkowanymi panelami z płyt cementowych.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany