computer zapisz w ulubionych

Minimalistyczny, czarno-biały Dom Pawilon od 81.WAW.PL

Ola Kloc
25 listopada '20

Duet projektantów z warszawskiej pracowni architektonicznej 81.WAW.PL — Anna Paszkowska‑Grudziąż i Rafał Grudziąż — zaprojektował czerpiący z modernizmu minimalistyczny, czarno‑biały Dom Pawilon dostosowany do nierówności terenu, na którym został postawiony.

Dom o powierzchni około 100 m² powstał na działce o znaczącej różnicy poziomów. Aby dostosować bryłę do nierówności terenu, architekci zdecydowali się na zbudowanie budynku z kilku mniejszych brył. Dzięki obniżeniu jednej z kondygnacji względem poziomu ulicy oraz poprzez odwrócenie stref dziennej i nocnej wewnątrz, dom od frontu wygląda na piętrowy, ale od strony ogrodu widoczne są dwie kondygnacje. Minimalistyczne, czarno‑białe elewacje podkreślają czytelną bryłę nowoczesnego domu.

widok od strony ulicywidok od strony ulicywidok od strony ulicy

widok od strony ulicy

fot.: Bartek Zaranek © 81.WAW.PL

Z zewnątrz budynek sprawia wrażenie modernistycznego pawilonu. Główna część została podkreślona wielkoformatowymi płytami ze spieku kwarcowego z charakterystycznymi żyłami, które są podzielone horyzontalnymi liniami białych stropów. Kształt dachu odzwierciedla kształt tarasu. Parter został wykończony czarnym, jednolitym spiekiem, który nie stanowi konkurencji dla piętra, a jeszcze bardziej łączy budynek z gruntem — piszą architekci z biura 81.WAW.PL.

widok od strony ogroduwidok od strony ogroduwidok od strony ogrodu

widok od strony ogrodu

fot.: Bartek Zaranek © 81.WAW.PL

Na osi głównego wejścia architekci usytuowali basen, z którego można wyjść bezpośrednio do ogrodu oddzielonego przeszkloną ścianą. Dom zaprojektowano tak, aby jedną z brył przecinało wejście i basen, dzięki temu otoczony pomieszczeniami główny, przeszklony z dwóch stron hol zyskał dostęp do naturalnego światła. Takie rozwiązanie nie tylko doświetla wnętrza, ale także podkreśla podziały bryły i zaznacza wejście do budynku.

taras na górnej kondygnacjitaras na górnej kondygnacjitaras na górnej kondygnacji

taras na górnej kondygnacji

fot.: Bartek Zaranek © 81.WAW.PL

Okna otwierają się głównie na wschód, jedynie z jadalni można podziwiać widok na zachód. Dodatkowo, aby domownicy nie musieli nosić zakupów z garażu przez cały dom, powstała mała winda gastronomiczna, łącząca go ze spiżarnią. Jest to rozwiązanie praktyczne i ułatwiające codzienne funkcjonowanie. Całość strefy dziennej okala duży taras z głównym otwarciem na wschód i południe, zapewniając doskonałe miejsce relaksu — mówi Anna PaszkowskaGrudziąż, architektka z pracowni 81.WAW.PL.

Z holu wejść można do strefy nocnej domu, w której znajdują się: łazienka, garderoba, pokój gościnny i strefa z oddzielną sypialnią, łazienką i garderobą. Na górnej kondygnacji umieszczono zaś otwartą przestrzeń z kuchnią, jadalnią i salonem.

płyty ze spieku kwarcowego z charakterystycznymi żyłamipłyty ze spieku kwarcowego z charakterystycznymi żyłamipłyty ze spieku kwarcowego z charakterystycznymi żyłami

czarno-biała elewacja domu

fot.: Bartek Zaranek © 81.WAW.PL

Na dole zlokalizowany jest między innymi garaż na dwa samochody i wiatrołap, z którego można przejść do holu głównego, gdzie umieszczono spiralną klatkę schodową na piętro. Przy wejściu znalazło się również miejsce na wewnętrzne patio, którego rolą jest doświetlenie gabinetu — dodaje Rafał Grudziąż, architekt z pracowni 81.WAW.PL.

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
Velux ArchiTips
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural
Rewolucyjne i rewelacyjne sufity HeartFelt® Origami od Hunter Douglas Architectural