computer zapisz w ulubionych

Karolina Upława i Michał Stangel laureatami konkursu na projekt przestrzeni publicznej w Chałupach

06 kwietnia '20

Karolina Upława, studentka Wydziału Architektury oraz dr hab. Michał Stangel z Politechniki Śląskiej otrzymali pierwsze miejsce w konkursie architektonicznym organizowanym przez Gminę Władysławowo. Zadaniem konkursowym było zagospodarowanie tzw. Szperku nad Zatoką Pucką.

Jury konkursowe oczekiwało rozwiązań, o wysokich walorach plastycznych, z wyczuciem skali i integralności poszczególnych elementów zagospodarowania obszaru, tworzących całość przestrzenno-architektoniczną. Zgłaszane propozycje powinny być projektami przestrzeni publicznej skupiającej w sobie najważniejsze dla mieszkańców i turystów funkcje użytkowe. Przestrzeń tę musiało wyróżniać połączenie funkcjonalności sezonowej i po sezonowej przy jednoczesnym zachowaniu najcenniejszych walorów przyrodniczo-krajobrazowych. Zwycięskie koncepcje posłużą do aktualizacji obowiązującego planu zagospodarowania.

zwycięski projekt składa się z czterech budynków i wieży widokowej

© Karolina Upława, Michał Stangel

nowa odsłona Szperku w Chałupach

Spośród dziewiętnastu nadesłanych prac jury postanowiło nagrodzić pierwszym miejscem projekt duetu Karoliny Upławy i Michała Stangela. Jak czytamy w uzasadnieniu:

Praca harmonijnie łączy w sobie pewne elementy, do których zostaliśmy przyzwyczajeni jako użytkownicy terenu jak na przykład widok na Zatokę Pucką oraz niezabudowaną przestrzeń możliwą do wykorzystania czy to na potrzeby wydarzeń sportowych, czy też kulturalnych. Dodatkowo zakłada wprowadzenie funkcji usług gastronomicznych służących obsłudze ruchu turystycznego oraz towarzyszących organizacji wydarzeń kulturalno-sportowych. Usługi gastronomiczne zostały zlokalizowane w sposób nieburzący dotychczasowego funkcjonowania terenu. W ciekawy sposób został przedstawiony parking wbudowany w bryłę budynku. Dostęp do parkingu zapewniony jest od strony ul. Sztormowej, natomiast od strony placu zlokalizowano pochylnie dla osób niepełnosprawnych, która została poprowadzona nad ścieżką rowerową oraz deptakiem poprzez wieżę widokową harmonijnie łącząc się z wałem przeciwpowodziowym wykorzystanym jako bulwar.

zielona przestrzeń to ważny element projektu

© Karolina Upława, Michał Stangel

centrum lokalne

Autorzy zaprojektowali wielofunkcyjne centrum lokalne, o niskiej zabudowie dla turystów, surferów i mieszkańców Chałup. Obiekt składa się z czterech przeszklonych budynków wykonanych z drewna. Pierwszy, tworzący pierzeję wschodnią, jest wzniesiony na słupach, a jego powierzchnia użytkowa to 394 metrów kwadratowych. Duży taras widokowy pozwala na obserwacje zatoki. Wnętrze budynku mieści wielofunkcyjne centrum aktywności społecznej ze świetlicą dla dzieci i przestrzeniami coworkingowymi oraz otwarty parking w przyziemiu. Dwa kolejne budynki, o powierzchni kolejno 281 i 104 metrów kwadratowych to lokale usługowe tworzące pierzeję zachodnią. Czwarty obiekt to wolno stojący pawilon, o powierzchni 101 metrów kwadratowych z toaletami i prysznicami. Ostatnim, górującym nad terenem elementem jest porośnięta roślinnością ażurowa wieża widokowa.

duży taras pozwala na obserwację zatoki

© Karolina Upława, Michał Stangel

Pozostałą część terenu autorzy pozostawili jako zieloną, otwartą przestrzeń. Uzupełnili ją nowymi nasadzeniami, ogrodem deszczowym, małą architekturą i miejscem zabaw dla dzieci. Od północnej części teren utwardzili goekratą, co pozwala na budowę sceny i wjazd samochodów ciężarowych. Dostęp do zatoki jest swobodny, a drewniane siedziska zachęcają do odpoczynku na wale. Projektanci zaplanowali również możliwość etapowania realizacji, na przykład nad lokalami usługowymi dopuszczają realizację dodatkowych kondygnacji z pokojami gościnnymi do wynajęcia.

Drugą nagrodę jury przyznało Jakubowi Kubickiemu, Matyldzie Grzywacz i Karolinie Stawoskiej. Trzecią nagrodę otrzymali Bianca Piechotta, Wojciech Wiśniewski i Michał Rzepka. Gratulujemy!
 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Karoliny Upławy i Michała Stangela

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5