Zobacz w portalu A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Joga w koronach drzew. Projekt kabin turystycznych w Łotwie

01 sierpnia '23
w skrócie
  1. Martyna Kotulek wzięła udział w konkursie Yoga House in the Bog, gdzie jej projekt leśnych kabin znalazł się na krótkiej liście konkursowej. 
  2. Kabiny są zaprojektowane na rzucie koła i możliwe do powielania. Obiekty składają się z trzech poziomów, a ważną funkcję pełni wpadające przez świetlik światło.
  3. Autorka skupiła się na zrównoważonym, eko-turystycznym designie, minimalizmie i poszanowaniu natury.
  4. Ostatni, trzeci poziom kabiny to przestrzeń jogi z panoramicznym widokiem na otoczenie.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

W odpowiedzi na wyzwanie projektowe międzynarodowego konkursu Yoga House in the Bog, Martyna Kotulek, absolwentka Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej zaprojektowała charakterystyczne drewniane kabiny, które mogłyby powstać w łotewskim lesie. Możliwe do powielania obiekty składają się z trzech poziomów, a ostatni umieszczony na wysokości koron drzew, przeznaczony jest na przestrzeń do jogi.

Celem konkursu był projekt domu jogi, który miałby powstać w okolicach łotewskiego torfowiska, otoczonego lasem, przylegającym do Morza Bałtyckiego. Organizatorzy oczekiwali projektów małego budynku, który wpisze się w otoczenie. Ważnym elementem była także propozycja zaaranżowania przylegającego terenu na park.

Rozmieszczenie kabin w łotewskim lesie

rozmieszczenie kabin w łotewskim lesie

© Martyna Kotulek

O szczegółowych wytycznych, składzie jury oraz wynikach, pisaliśmy w artykule dotyczącym projektu Closer to nature autorstwa pracowni r – m studia, która zdobyła II Nagrodę oraz wyróżnionej koncepcji autorstwa Weroniki Platy.

Natomiast na krótkiej liście konkursowej znalazł się projekt kolkasrags wykonany przez Martynę Kotulek.

Projekt pozwala na powielanie kabin

projekt pozwala na powielanie kabin

© Martyna Kotulek

leśne kabiny jak kolumny

Chciałam, aby obiekty poprzez swoją surową formę wpisywały się w krajobraz torfowisk i gęstych lasów. W celu ochrony i uwydatnienia otoczenia, w którym znajduje się działka, zdecydowałam się na projekt kabin o minimalnej powierzchni zabudowy. Projekt pozwala na powielanie leśnych kabin, tworząc tym samym charakterystyczny i wyraźny w formie kompleks. Kolumny konstrukcyjne budynków wtapiają się w pnie okolicznych drzew — tłumaczy autorka.

Kabina do jogi, model konstrukcji  Kabina do jogi, przekrój i elewacja

kabina została zaprojektowana na rzucie koła

© Martyna Kotulek

Aby zniwelować ingerencję w teren architektka, rozmieściła funkcje na trzech poziomach. Poziom gruntu pozostał dzięki temu wolny, a kabina wznosi się nad torfowiskiem na czterech kolumnach. Budynek został zaprojektowany na rzucie koła, o minimalnej powierzchni — pozwalając na umieszczenie go między gęsto rosnącymi drzewami.

Kabina umieszczona jest pomiędzy drzewami na czterech stalowych kolumnach

kabina umieszczona jest pomiędzy drzewami na czterech stalowych kolumnach

© Martyna Kotulek

eko-turystyczny design

W założeniu spacerując przez las, można natknąć się na rozsiane w nim samowystarczalne kabiny. W projekcie ważną rolę odegrał zrównoważony, eko-turystyczny design. Zaproponowałam minimalistyczny design, który spełnia podstawowe oczekiwania użytkowników. Przestrzenie są minimalistyczne, nie rozpraszające, wspierające doświadczenia natury i lokalnego krajobrazu — opisuje Martyna Kotulek.

Kabina do jogi, ideogram

kabina do jogi, ideogram

© Martyna Kotulek

Zaprojektowane przez Martynę przestrzenie, dzięki umieszczonemu w dachu świetlikowi, umożliwiają swobodny przepływ światła i powietrza przez budynek. Proponowane przez nią rozwiązania to między innymi efektywna pod względem emisji dwutlenku węgla konstrukcja drewniana, wykorzystanie wody deszczowej, zastosowanie budek lęgowych i hotelu dla owadów w elewacji budynku.

Kabina w konstrukcji drewnianej opiera się na czterech słupach stalowych, które, jak uważa autorka, zwiększają wytrzymałość i odporność na czynniki zewnętrzne. Oprócz tego konstrukcja umożliwia ponowny montaż i powtórne wykorzystanie.

Wnętrze wykonano z drewna w ciepłym odcieniu

wnętrze wykonano z drewna w ciepłym odcieniu

© Martyna Kotulek

gra światła

Autorka założyła możliwość wykończenia elewacji z drewna pochodzącego z recyklingu. Wnętrze zaprojektowane zostało z wykorzystaniem drewna w ciepłym kolorze, kontrastującym ciemnymi, metalowymi schodami biegnącymi przez środek.

Światło było dla mnie bardzo ważnym czynnikiem w projekcie. Wnętrza kabin zaprojektowałam jako czyste, prawie puste, zapewniające scenę dla gry światła i cieni rzucanych przez otaczające drzewa — dodaje projektantka.

Dwa niższe poziomy kabiny odnoszą się do strefy ciała — kuchnia i sypialnia. Na trzecim najwyższym poziome autorka umieściła przestrzeń do jogi, reprezentującą strefę duchową. Wszystkie elementy pomieszczeń wpisane są pomiędzy elementy konstrukcyjne budynku — na przykład części magazynowe ulokowane są między słupami konstrukcyjnymi.

Ostatni poziom to przestrzeń do jogi

ostatni poziom to przestrzeń do jogi

© Martyna Kotulek

joga w koronach drzew

Na najwyższym piętrze znajduje się przestrzeń jogimultifunkcyjna sala, do której prowadzą kręte schody. Pokój jest pusty, dając użytkownikom przestrzeń do obcowania z naturą i obserwowania gry światła. Z tego miejsca rozpościera się panoramiczny widok na torfowisko i leśne otoczenie. Aby zwiększyć przestrzeń i zapewnić prywatność, klatkę schodową można dodatkowo zamknąć.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE