Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

W otoczeniu natury. Wyróżniony projekt hospicjum dla dzieci

31 lipca '23
w skrócie
  1. Anna Stawiska z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej zaprojektowała hospicjum dla dzieci — Tree Houses i otrzymała wyróżnienie w konkursie platformy Buildner.
  2. Projekt został zaproponowany w cichej okolicy otoczonej drzewami i jeziorem, aby zapewnić dzieciom przyjazne i kojące środowisko.
  3. Obiekt mieści różnorodne funkcje, takie jak wspólna przestrzeń, pokoje do gier i zabaw, biblioteka, kaplica, kuchnia i jadalnia, prywatna przestrzeń dla personelu medycznego oraz pokoje terapeutyczne.
  4. Hospicjum jest podzielone na moduły połączone przybierającym organiczny kształt korytarzem, który przenika się zewnętrznym dziedzińcem.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B

Anna Stawiska z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej inspirując się archetypem domu, zaprojektowała zespół obiektów pełniących funkcję hospicjum dla dzieci. Jej projekt Tree Houses otrzymał wyróżnienie honorowe w międzynarodowym konkursie Children's HospiceHome for the Terminally ill platformy Buildner.

Wyzwaniem konkursu były przedstawienie koncepcji hospicjum dla dzieci. Organizatorzy poszukiwali przykładów, architektury będącej narzędziem pomagającym ludziom i przynoszącym ukojenie. Najważniejsze funkcje, jakie miały znaleźć się w hospicjum to wspólna przestrzeń, pokój spotkań, pokój do gier i zabaw, mała biblioteka, kaplica, kuchnia i jadalnia, a także prywatna przestrzeń, która mogłaby funkcjonować jako pokój pielęgniarki i pokój terapeutyczny dla wsparcia psychologicznego. Organizatorzy nie określili natomiast lokalizacji — uczestnicy zostali poproszeni o wybranie miejsca pod projekt ze swojego kraju pochodzenia.

Strefa wejściowa do hospicjum

strefa wejściowa do hospicjum

© Anna Stawiska

wyróżnienie dla projektów z PWr

Nadesłane prace oceniało międzynarodowe jury w składzie: Alan Dunlop (Alan Dunlop Architects), Arturo Mc Clean (Miralles Tagliabue EMBT), dr Nirit Pilosof (Sheba Medical Centre, Coller School of Management na Uniwersytecie w Tel Awiwie), Rion Philbin (No So Studio), Susanne Siepl-Coates, Sonsoles Vela Navarro (studioVRA), Steven Wright (Perkins Eastman), dr Johan van der Zwart (Norweski Uniwersyt Nauki i Technologii NTNU), które przyznało pięć nagród oraz sześć wyróżnień honorowych i ogłosiło krótką listę konkursową. Pośród wyróżnionych prac znalazły się dwie z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej Tree Hosues autorstwa Anny Stawiskiej oraz Under the Cap projektu Niny Miłosławskiej.

Wewnętrzny dziedziniec

wewnętrzny dziedziniec

© Anna Stawiska

domki pośród drzew

Anna Stawiska na teren założenia wybrała cichą okolicę w otoczeniu licznych drzew i jeziora.

Bryła budynku zaprojektowałam tak, aby była przyjazna przede wszystkim dzieciom, które są głównymi odbiorcami obiektu. Wykorzystałam moduły tradycyjnej bryły budynku przywodzącej na myśl dom. Przez to, że założenie składa się z pojedynczych modułów tradycyjnego domu, a całe założenie posadowione jest wśród drzew, kojarzyć się może z zabawą w domku na drzewie — tłumaczy autorka.

Hospicjum, aksonometria  Hospicjum, aksonometria

hospicjum dzieli się na moduły

© Anna Stawiska

podział na moduły

Układ funkcjonalny hospicjum jest prosty i czytelny — każda ze stref znajduje się w osobnym module, a całość łączy ze sobą korytarz, z którego można dostać się do każdej części obiektu. Studentka wyposażyła budynek w różnorodne przestrzenie umożliwiające rozwój małych pacjentów. Strefa wejściowa budynku składa się z recepcji i przestrzeń do siedzenia, która płynnie przechodzi w salę zabaw.

W kolejnym module znajduje się multifunkcyjna strefa przeznaczona na kreatywne warsztaty, oddzielona przesuwnymi drzwiami od kuchni z jadalnią stworzonej dla użytkowników obiektu. Ta część ma bezpośredni dostęp do szklarni, w której mieszkańcy hospicjum hodują warzywa i owoce. Jak dodaje autorka, kontakt z naturą i możliwość pielęgnowania roślin wpływa pozytywnie na terapię. Strefa szklarni przechodzi w komunikacyjną, stając się integralną częścią budynku.

Wewnętrzny ogród

wewnętrzny ogród i szklarnia

© Anna Stawiska

Następny moduł wyposażony jest w bibliotekę wraz z czytelnią. Tutaj znajdują się także dwa pokoje, w których odbywają się terapie: muzyczna oraz sensoryczna. Dodatkowo obiekt oferuje basen wraz z całym zapleczem szatniowym i technicznym.

Wizualizacja wnętrza kaplicy

wizualizacja wnętrza kaplicy

© Anna Stawiska

Kolejny moduł zajmuje kaplica do kontemplacji, z której roztacza się kojący widok na jezioro. Ostatni z modułów poświęcony jest terapii — prywatnej rozmowy z psychologiem. Mamy tutaj także salkę do spotkań.

Wszystkie moduły łączy ze sobą hol o organicznym kształcie otwarty na zewnętrzny dziedziniec wyposażone w różnorodne miejsca do zabawy i rozwoju. Przestrzeń wewnętrzna przenika się z zewnętrzna dzięki zastosowaniu systemu przesuwnych okien.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE