Katarzyna Kowalska – „Modernizacja i rozbudowa Liceum Sztuk Plastycznych w Nałęczowie”

Dobrawa Bies
14 maja '21
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2020
Nazwa: „MODERNIZACJA I ROZBUDOWA LICEUM SZTUK PLASTYCZNYCH W NAŁĘCZOWIE”
Autor: Katarzyna Kowalska
Uczelnia:
Uniwersytet Artystyczny w Poznaniu
Promotor:

prof. dr hab. Janusz Stankowski, asystentka: Oriana Tyll

Liceum Sztuk Plastycznych im. Józefa Chełmońskiego w Nałęczowie zostało wybudowane latach 60. XX wieku, w okresie modernizmu. Projekt przebudowy i rozbudowy zakłada dodanie jednej kondygnacji internatu, dzięki temu możliwe będzie zwiększenie liczby miejsc dla uczniów oraz poprawienie komfortu pokoi poprzez dodanie do nich łazienek.

W projekcie zaplanowano również dobudowę części wystawowej z bardziej intuicyjnym i reprezentacyjnym wejściem do szkoły oraz przystosowanie dla osób z niepełnosprawnościami wszystkich części budynku. Dachy i elewacje nowych form będą pokryte blachą cynkowo-tytanową w kolorze antracytu, wykonane w technologii na rąbek stojący kątowy.

Liceum Sztuk
Plastycznych w Nałęczowie, nadbudowa internatu    Teren wokół liceum

Liceum Sztuk Plastycznych w Nałęczowie, nadbudowa internatu i teren wokół szkoły

© Katarzyna Kowalska

Nowo powstałe formy są dopełnieniem starej części szkoły i nadają jej nowoczesnego charakteru. W związku z rozbudową nastąpiła zmiana miejsca portierni — została ona przeniesiona obok głównego wejścia — a jej miejsce zajmie szatnia dla uczniów, którzy nie mieszkają w internacie. Kolejnym punktem projektu jest powiększenie biblioteki i podział jej na strefy do nauki indywidualnej, grupowej oraz przestrzeń mediateki.

Widok strefy
wystawienniczej

projekt zakłada dobudowę części wystawowej

© Katarzyna Kowalska

Następną częścią jest strefa rozmów, która znajduje się przy pokoju nauczycielskim, jest ona przeznaczona dla indywidualnych spotkań nauczycieli i uczniów. W projekcie zaplanowano podział szatni sportowych na damską i męską, z oddzielnymi natryskami i toaletami, oraz przebudowa toalet dla osób z niepełnosprawnościami, zgodnie z przepisami prawa budowlanego.

Wnętrze biblioteki

kolejnym punktem projektu jest powiększenie biblioteki

© Katarzyna Kowalska

Modernizacja internatu zakłada powiększenie oraz zmianę układu funkcjonalnego stołówki, która znajduje w piwnicy. Zastosowane w niej dużych rozmiarów stoły mają za zadanie integrować uczniów. W miejscu starej siłowni zaprojektowane zostały dwie toalety: dla osób z niepełnosprawnościami i ogólnodostępna. Siłownia została przeniesiona na parter, w miejsce natrysków. Pomieszczenie znacznie powiększono i podzielono na strefę cardio i ciężarów.

Liceum Sztuk Plastycznych,
rzuty    Rzut piwnicy i internatu

modernizacjia szkoły i internatu

© Katarzyna Kowalska

Na parterze znajdują się pokoje dla osób z niepełnosprawnościami jedno- lub dwuosobowe oraz pokoje trzyosobowe dla pozostałych uczniów. Tu zaprojektowana została toaleta ogólnodostępna, aneks kuchenny, portiernia i gabinet dyrektora internatu.

Wnętrze pokoju
trzyosobowego

na pierwszym piętrze znajdują się pokoje trzyosobowe

© Katarzyna Kowalska

Na pierwszym piętrze znajdują się pokoje trzyosobowe, mała strefa gastronomiczna, strefa odpoczynku i integracji oraz sala komputerowa. Na drugim piętrze są pokoje dwuosobowe dla uczniów ostatniej klasy, przygotowujących się do dyplomu i w związku z tym potrzebujących więcej przestrzeni. Na ostatnim piętrze znajduje się również strefa odpoczynku i integracji oraz przestrzeń z aneksem kuchennym.

Wnętrze stołówki

wyposażenie wnętrz nawiązuje do stylu modernizmu

© Katarzyna Kowalska

Wyposażenie wnętrz w budynku szkoły i w internacie nawiązuje do modernizmu, a kolorystyka do amerykańskich wnętrz lat 50. XX wieku. Ciepłe odcienie beżu i szarości zostały połączone ze zgaszoną czerwienią oraz miętowymi akcentami. Dodatkowo w koncepcji przewidziano również projekt zagospodarowania terenu wokół szkoły, który umożliwia łatwy i intuicyjny dostęp do placówki, dostosowanie dróg komunikacji oraz wyznaczenie miejsc parkingowych dla samochodów i rowerów.

Widok korytarza

ciepłe odcienie beżu i szarości zostały połączone ze zgaszoną czerwienią oraz miętowymi akcentami

© Katarzyna Kowalska

Zaplanowano także rozmieszczenie zewnętrznych form wystawowych i ławek oraz wyznaczenie i dostosowanie przestrzeni odpoczynku dla uczniów liceum. W projekcie przewidziane zostały również modernizacja i zagospodarowanie aktualnie niewykorzystanych garaży przy internacie na budynki warsztatowe dla uczniów oraz osób spoza szkoły. Formy tych zabudowań nawiązują do nowej koncepcji rozbudowy.

Katarzyna Kowalska

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Velux ArchiTips
FAKRO Innoview