okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Matematyczna precyzja. Siedziba EXG w Częstochowie od OVO Grąbczewscy Architekci

Helena Postawka-Lech
14 października '20

Spiętrzone bryły biurowca sprawiają, że światło gra na jego elewacji, a także dobrze doświetla wnętrze. Zachowana dookoła zieleń i betonowa, otwarta klatka schodowa wewnątrz, stanowią znaki rozpoznawcze tego projektu. Został on wyróżniony w konkursie Nagroda Roku SARP 2020.

Mieszczący się w Częstochowie budynek biurowy, to siedziba firmy EXG, która operuje w branży finansowej. Inwestorem budynku jest Exchange Group. Zespół projektowy OVO Grąbczewscy Architekci w składzie: Barbara Grąbczewska, Oskar Grąbczewski oraz współpracownicy: Marek Grąbczewski, Jacek Rymaszewski, Zuzanna Robutka, Mikołaj Szewczyk, Sonia Jarczyk, Kamil Kajdas, Magdalena Orzeł, Natalia Pączko, Paulina Gocoł, Natalia Miłczak, Justyna Motyka, Iga Mazur, Piotr Mrzyk, Anna Underowicz, poszukiwali formy, która współgrałaby z charakterem inwestora. Jednocześnie priorytetem było zapewnienie pracownikom wygodnych i jasnych przestrzeni biurowych.

zdekonstruowana kostka Rubika

Budynek mieści się w willowej dzielnicy o niskiej zabudowie. Mimo sporej kubatury dobrze wpisuje się w otoczenie, gdyż rozczłonkowanie bryły pozwoliło ograniczyć jej wysokość. Prostopadłościenna bryła budynku składa się z powtarzalnych modułów o wymiarach 3 × 3 × 3 metry. Są one ułożone na sobie nieregularnie, dzięki czemu tworzą się podcienia i tarasy. Całość ma matematyczny wyraz, przypomina zdekonstruowaną kostkę Rubika, której poszczególne elementy wymknęły się spod kontroli. O wyrazie całości decydują materiały. Betonowy szkielet jest ocieplony i obłożony od zewnątrz prefabrykatami z betonu architektonicznego. Jego jasnoszary kolor współgra ze stolarką z drewna klejonego w naturalnym kolorze, która rozświetla całą elewację.

EXG Częstochowa, OVO Grąbczewscy Architekci

Budynek EXG w Częstochowie, fot. Tomasz Zakrzewski/archifolio

© Tomasz Zakrzewski/archifolio

komfortowe przestrzenie biurowe

Wnętrze budynku mieści biura i przestrzenie wspólne. Architekci zadbali, aby mimo surowej formy były to przestrzenie przyjazne ludziom. Dzięki rozczłonkowanej bryle budynku do wnętrza wpada dużo światła dziennego. Okna mają zamontowane drewniane okiennice, które są estetyczną alternatywą dla rolet, w razie ostrego słońca. Elementem dominującym jest żelbetowa klatka schodowa. Współgrające z nią oświetlenie nadaje charakter całemu wnętrzu. Jak podkreślają architekci:

Zależało nam na stworzeniu atrakcyjnych, przyjaznych dla użytkowników wnętrz. Przestrzeń wspólnej pracy jest duża i wysoka, przez okna widać drzewa i wysoką zieleń otaczającą budynek. Wszystkie poziomy łączy rzeźbiarska klatka schodowa, której wykonanie jako ciągłej wstęgi z monolitycznego żelbetu wymagało bardzo intensywnej współpracy architektów, konstruktorów i wykonawców.

Klatka schodowa EXG Częstochowa

klatka schowowa, fot. Tomasz Zakrzewski/archifolio

© Tomasz Zakrzewski/archifolio

zielony dach i drzewa wokół

Integralnym elementem projektu jest zieleń. Chociaż działka jest nieduża, architekci znaleźli rozwiązanie jak zadbać, aby było jej tam jak najwięcej. Przede wszystkim udało się zachować wszystkie istniejące na terenie zdrowe drzewa. To ogromna zaleta, gdyż zastana zieleń jest już duża. Świeżo posadzone drzewa potrzebowałyby lat, aby sięgać do okien wyższych pięter. Dzięki zachowaniu istniejącego drzewostanu osoby przebywające w biurze mają widok na zieleń, a nie na okoliczną zabudowę. Dodatkowo powierzchnia biologicznie czynna jest też uzupełniona o zielony dach. To rozwiązanie, które wzbogaca różnorodność terenu. Zieleń obecna jest też we wnętrzu budynku. Po stalowych linkach w osi klatki schodowej wspina się bluszcz.

Zielony dach budynku EXG w Częstochowie

Zielony dach i zachowany drzewostan, fot. Tomasz Zakrzewski/archifolio

© Tomasz Zakrzewski/archifolio

Budynek otrzymał wyróżnienie w konkursie Nagroda Roku SARP 2020.

Helena Postawka-Lech

Głos został już oddany