Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Piotr Jakub Blicharz – „Projekt Ambasady Królestwa Norwegii”

13 kwietnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa inżynierska
Rok obrony: 2021
Nazwa: „PROJEKT AMBASADY KRÓLESTWA NORWEGII”
Autor:

Piotr Blicharz

Uczelnia:
Krakowska Akademia im. Andrzeja Frycza Modrzewskiego
Promotor:

prof. Krzysztof Ingarden

Asystent:

Piotr Urbanowicz

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Architektura”

Obszar przeznaczony na opracowanie projektu w Polsce zlokalizowany jest w Warszawie przy ulicy Kawalerii. Działka od południa graniczy z Ambasadą Korei Południowej, a od zachodu z Ambasadą i rezydencją Ambasadora Japonii. Północna i wschodnia część graniczy z ciągiem komunikacyjnym w postaci jezdni i chodnika z wydzielonymi miejscami postojowymi. Po przekroczeniu granicy jezdni od strony północnej napotkamy zabudowę kolejnych ambasad.

widok z lotu ptaka

widok z lotu ptaka

© Piotr Jakub Blicharz

funkcje ambasady

Droga wewnętrzna od bramy wjazdowej aż po reprezentacyjne wejście oraz droga wewnętrzna prowadząca do garażu podziemnego i strefy cateringu wykonane zostały z norweskiego łupka kamiennego mającego wielorakie zastosowanie. Przed reprezentacyjnym wejściem do budynku ambasady znajduje się zielona wyspa, na której umiejscowiono roślinność, drzewa oraz maszt z flagą Norwegii. Nad podjazdem pod wejście główne rozpostarte jest zadaszenie pozwalające na przyjmowanie gości nawet w niekorzystnych warunkach atmosferycznych. Wizytujących ambasadę wita kamienna fasada z napisem i herbem, który nocą jest podświetlany.

wizualizacja ambasady

wizualizacja ambasady

© Piotr Jakub Blicharz

Pion komunikacyjny reprezentacyjny znajduje się pomiędzy wejściem głównym do ambasady a częścią konsularną i został przeznaczony dla ambasadora oraz jego gości. Poziom 0 wypełniają odpowiednio przygotowane biura osób funkcyjnych niższego szczebla. Znajduje się tam również sala konferencyjna, sanitariaty, pomieszczenie socjalne czy archiwum. Dostęp do tej części jest poprzedzony koniecznością przejścia przez jedną ze śluz zewnętrznych lub wewnętrznych. Poziom 1 mieści gabinet samego ambasadora oraz jego zastępcy, pokoje biurowe osób funkcyjnych wyższego szczebla, sanitariaty, salę konferencyjną oraz taras z widokiem na dziedziniec wewnętrzny obiektu. Poziom ten jest skomunikowany wewnętrznie z częścią konsularną, z zachowaniem zasad udzielania dostępu do poszczególnych stref. Na poziomie 2 znajdują się apartament gospodarza, część mieszkalna do dyspozycji szyfranta oraz pokoje gościnne. Dziedziniec to kolejne zielone miejsce, idealne na spacer i spokojną rozmowę na świeżym powietrzu. Miejsce to może w każdej chwili być urozmaicone o wystawę rzeźb czy choćby sztuki współczesnej.

wizualizacja ambasady, patio

wizualizacja ambasady, patio

© Piotr Jakub Blicharz

funkcja konsularna

Konsulat stanowi część we wschodnim skrzydle budynku odpowiadająca za przyjmowanie interesantów. Jej ulokowanie wzdłuż ulicy Kawalerii wraz z bezpośrednim wejściem upraszcza procedury ochronne obiektu poprzez zminimalizowanie ruchu osób postronnych wewnątrz otwartej przestrzeni terenu ambasady. Znajdująca się przy wejściu śluza bezpieczeństwa zapewnia kontrolę. Na parterze konsulatu zaplanowano recepcję i poczekalnię, zostały one umiejscowione wzdłuż przeszklonej fasady budynku, z widokiem na dziedziniec. Zapewniono odpowiednie pomieszczenia do obsługi klienta w tym sanitariaty. Tę część budynku zaprojektowano tak, aby przejście do części ambasady możliwe było tylko poprzez pierwsze piętro konsulatu. Stanowi to naturalnie zbudowaną, kolejną linię ochronną przed niepożądanymi osobami. Pierwsze piętro konsulatu zajmują pomieszczenia biurowe dla konsula oraz pracowników administracyjnych. Ciąg komunikacyjny pozwala przejść na teren ambasady oraz wyjść bezpośrednio na taras z widokiem na dziedziniec wewnętrzny.

struktura funkcjonalna obiektu

struktura funkcjonalna obiektu

© Piotr Jakub Blicharz

funkcje Centrum Edukacji Zagranicznej

Obiekt o nazwie Centrum Edukacji Zagranicznej będzie odpowiadał na potrzeby promocji i edukacji ściśle związanej ze skandynawskim krajem. Wielofunkcyjna sala z częściami bufetową i kawiarnianą pozwala na organizowanie występów artystycznych, wystaw lub spotkań dla większej grupy osób. Wejście do obiektu przewiduje wielofunkcyjną instalację umożliwiającą montaż elementów artystycznych i edukacyjnych. Sposób, w jaki zostało zaprojektowane, pozwala na natychmiastowe włączenie obiektu w zakres ambasady, choćby na potrzeby organizowanych przyjęć dyplomatycznych, zapewniając integralność obiektu chronionego. Jest to dopełnienie założenia zaprojektowania obiektu ambasady jako bezpiecznego i otwartego budynku.

elewacje i przekroje

elewacje i przekroje

© Piotr Jakub Blicharz

dostępność dla osób z niepełnosprawnością

Budynek został zaprojektowany z myślą o osobach z niepełnosprawnością. Zniesiono wszelkie bariery w strefach dla pracowników, interesantów oraz gości — budynek jest przyjazny dla osób o ograniczonej lub pełnej niepełnosprawności.

 
Piotr Blicharz

Ilustracje: © Autor

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE