computer zapisz w ulubionych

Nowoczesne sąsiedzkie centrum. Gdyńska odpowiedź na potrzeby mieszkańców

Marta Kowalska
23 marca '21

Chociaż konkurs odbył się prawie trzy lata temu, dopiero teraz koncepcja zostanie zrealizowana. Nagrodę odebrali Jakub Piórkowski, Adrian Mania, Filip Kozarski z PB Studio. Miastotwórczy projekt Gdyni, czyli sąsiedzkie centrum w dzielnicy Witomino. Odpowiedź na potrzeby mieszkańców.

funkcjonalność ponad wszystko

Zwycięska koncepcja bezbłędnie rozwiązuje zagadnienia funkcjonalne, łączenia i dzielenia wnętrz oraz terenu na zewnątrz. Uzyskano przestrzeń elastyczną, pojemną, a jednocześnie niepozbawioną miejsc sprzyjających integracji w mniejszych grupach. Architekci umiejętnie wykorzystali ukształtowanie terenu tworząc przyjazne, zapraszające miejsce. Koncepcja jest spójna, konsekwentna i starannie przemyślana, zaś forma obiektu adekwatna do funkcji, spełnia oczekiwania otwartości i transparentności bez uciekania się do form charakterystycznych dla obiektów handlowych, czy biurowych – argumentowała wyniki konkursu Bianka Witkowka z Laboratorium Innowacji Społecznych w Gdyni, przewodnicząca Sądu Konkursowego.

Nagrodę odebrali Jakub Piórkowski, Adrian Mania, Filip Kozarski z PB Studio. Architekci zaprojektowali dwa budynki połączone na wysokości drugiej kondygnacji wspólnym tarasem. Mieszczą one dużą sala spotkań z kuchnią dostępną dla mieszkańców, sale warsztatowe oraz punkt konsultacyjny i terapeutyczny, oraz bibliotekę z czytelnią.

Staraliśmy się zaprojektować miejsce, które miałoby domową, przyjazną atmosferę i może służyć ludziom w różnym wieku. Wyzwaniem był teren i za racji położenia i różnic wysokości. Budynek tworzy pewną barierę akustyczną, ale zachowuje swój otwarty i zapraszający charakter. – mówił podczas ogłoszenia wyników konkursu architekt Adrian Mania.

Jadnym z istotnych wytycznych koncepcji było uwzględnienie w projekcie placu, który umożliwi realizowanie planowanych wydarzeń, w tym warszatatów i spotkań również na powietrzu. Wykorzystując obniżenie terenu, architekci zaproponowali częściowe zagłębienie zabudowy. Powierzchnia użytkowa zespołu wyniesie ok. 820 m2.

Od tego czasu minęły niemal trzy lata, ale pomysł powrócił do łask Miasta i już niebawem rozpocznie się realizacja projektu. Centrum przewidziano u zbiegu ulic Rolniczej i Chwarznieńskiej. Budowa nowoczesnego centrum wyniesie ponad 7,2 mln zł, ale budynek ma być gotowy pod koniec przyszłego roku. 

projekt konkursowy | PB Studio

sąsiedzka miastotwórczość

Inicjatywa wyszła prosto od mieszkańców dzielnicy Witomino. Podczas debaty kilka lat temu na temat rewitalizacji dzielnicy i spotkania z władzami miasta, mieszkańcy wyrazili potrzebę nowoczesnego klubu osiedlowego. Okazało się, że (ku zdziwieniu chętnych na zyski deweloperów) w otwartej rozmowie, gdynianie oczekują od miasta nowego miejsca sąsiedzkich spotkań i zajęć dla młodzieży.

Starsze osoby mają przy ul. Widnej swój klub seniora, dzieci - sporo popołudniowych zajęć w szkole. Ale dorośli i młodzież nie mają się gdzie spotykać. Brakuje miejsca, gdzie można by wspólnie wypić kawę i pogadać, gdzie odbywałyby się popołudniowe zajęcia dla młodzieży albo dyżury prawnika, który udzielałby bezpłatnych porad. – brzmi wypowiedź mieszkańca podczas rozmowy, czytamy na łamach Gazety Wyborczej.

projekt dedykowany budowaniu wspólnoty

Po raz pierwszy na potrzeby centrum sąsiedzkiego nie adaptujemy starego budynku, jak np. na Oksywiu, lecz budujemy nowy – zaznacza wiceprezydent Gdyni Michał Guć, czytamy w oficjalnym biuletynie Urzędu Miasta. I od razu zapowiada, że nie ostatnie takie przedsięwzięcie. 

Na działce w samym sercu Witomina powstaną dwa dwukondygnacyjne budynki, w których znajdą się centrum sąsiedzkie oraz filia Biblioteki Gdynia. Będą one tworzyć spójną całość. Wyróżnią je jasna elewacja osłoniona od strony skrzyżowania drewnianą, ażurową kurtyną oraz duże okna. Łączna powierzchnia użytkowa obu budynków to blisko 900 m kw. Poza bogatym zbiorem bibliotecznym na mieszkańców będą tam czekać m.in. sale warsztatowe, miejsca spotkań oraz sale do ćwiczeń. Mieszkańcy będą mieli do dyspozycji wielofunkcyjną salę sąsiedzką, kuchnię przeznaczoną na warsztaty kulinarne i sale do ćwiczeń. Z kolei na terenie między budynkami pojawi się dużo zieleni. Będą miejsca do siedzenia wraz z dodatkową małą architekturą oraz tryskacze posadzkowe – bardzo podobne do tych, które są atrakcją placu Kaszubskiego. – informuje Agata Grzegorczyk, rzeczniczka Urzędu Miasta Gdyni. 

projekt konkursowy | PB Studio

fokus na potrzeby mieszkańców

Budynek ma być gotowy pod koniec przyszłego roku. Centra sąsiedzkie mogą łączyć wiele funkcji, a te mogą latami ewaluować dopasowywując się do potrzeb mieszkańców. Przełomowym rozwiązaniem jest fakt, że pomysł zaprojektowania centrum, wyszedł od samych potencjalnych użytkowników. Może gdyby każdą decyzję o inwestycji dedykowanej mieszkańcom, poddawano wspólnym rozmowom, nadawnie architekturze funkcji miałoby długosytansowy sens i odpowiadało na realne potrzeby (niekoniecznie te, które niosą za sobą zyski).

Marta Kowalska

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X