Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”
Wybierz Nagrodę Publiczności w konkursie „Najlepszy Dyplom WNĘTRZA”

Metamorfoza wnętrza restauracji Kamienica w Malborku. Projekt PB/Studio

Ola Kloc
07 lipca '21

30 lat temu przy ulicy Tadeusza Kościuszki w Malborku powstała rodzinna restauracja, słynąca wśród mieszkańców z tradycyjnej polskiej kuchni i autorskiej, domowej pizzy. Działająca do dziś restauracja i kawiarnia Kamienica przeszła niedawno metamorfozę — o wygląd wnętrz zadbał zespół z sopockiej pracowni PB/Studio. Ale to nie koniec rewolucji!

we wnętrzu dominuje
głęboko zielony kolor        detal wnętrza

fragmenty wnętrza; w restauracji dominują głęboka zieleń i piaskowy beż oraz naturalne materiały

© PB/Studio

rodzinna restauracja

Głównym założeniem projektu było stworzenie nowej przestrzeni o przytulnym, domowym charakterze, w której nowi goście poczują klimat rodzinnej restauracji, a stali bywalcy dobrze odnajdą się w nowym wnętrzu — tłumaczą projektanci z biura PB/Studio.

W parterze narożnego budynku, na planie litery L, architekci zaaranżowali poszczególne strefy restauracji i kawiarni — większą, otwartą salę z barem, kilkoma stolikami i tapicerowanymi lożami, nieco mniejszą, wydzieloną przeszkleniem strefę jadalną i najmniejszą część, ukrytą za regałem z książkami przestrzeń dla dzieci.

aksonometria

aksonometria

© PB/Studio

Całość utrzymana jest w ciepłych barwach — we wnętrzu dominują głęboka zieleń, piaskowy beż i pudrowy róż — i naturalnych materiałach — projektanci dobrali do przestrzeni restauracji bejcowane drewno dębowe, plecionki sizalowe użyte na oparciach krzeseł i lożach oraz kamień w kolorze podpalanego różu, z którego wykonany jest blat baru.

plecionki sizalowe na
oparciach        bar

detale wnętrza; bejcowane drewno dębowe, sizalowe plecionki i kamienny blat na barze

© PB/Studio

miejsce z klimatem

Klimatyczne wnętrze łączy tradycję z nowoczesnością — obok stylowych elementów o klasycznych formach i przywołujących historię miejsca zdjęciach na ścianie za barem przestrzeń zdobią indywidualnie projektowane detale, lampy i meble.

Ponad masywnym barem zawisła zaprojektowana specjalnie dla tej przestrzeni lampa o kontrastowo lekkiej formie. Jak zwykle w naszych projektach, postaraliśmy się o wiele indywidualnie projektowanych detali, takich jak loże, zabudowy stolarskie czy regały, które stanowią spójną wizualnie całość — dodają projektanci.

lekka lampa nad barem        w najmniejszej części
restauracji wygospodarowano kącik dla najmłodszych

po lewej: ponad barem zawisła zaprojektowana specjalnie dla tej przestrzeni lampa o lekkiej formie;
po prawej: widok na kącik dla dzieci

© PB/Studio

zmian ciąg dalszy

Metamorfoza nie dotyczyła jednak samego wnętrza restauracji — zmieniło się także menu — właściciele zdecydowali się na wprowadzenie sezonowej kuchni roślinnej (karta zmienia się raz w tygodniu), a także odświeżona została identyfikacja wizualna — spójne logotyp, infografika i szyld semaforowy przed wejściem dopełniają nowy wygląd malborskiej restauracji.

szyld semaforowy przed wejściem do restauracjiszyld semaforowy przed wejściem do restauracjiszyld semaforowy przed wejściem do restauracji

szyld semaforowy przed wejściem do restauracji

© PB/Studio

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta