shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Nowe ulice Aabenraa

computer zapisz w ulubionych

Nowe ulice Aabenraa

15 lutego '19
Dane techniczne
Inwestor: miasto Aabenraa
Lokalizacja: Dania, Aabenraa
Pracownia: ADEPT, Topotek1, Atkins
Autorzy: Martin Krogh, Martin Laursen, Anders Lonka, Dorte Børresen, Ola Lidén, Marie Glad, Jesper Skjoldborg, Lars Henriksen

Kalendarium:

  • masterplan
  • realizacja

2013–2014
2015–2018

Powierzchnia:

16 500 m²

W historycznej części duńskiego miasta Aabenraa, zespoły pracowni ADEPT, Topotek1 oraz Atkins, przekształciły i na nowo zdefiniowały ważny szlak komunikacyjny. Konkursowy projekt obejmował transformację miejskiej tkanki i zagospodarowanie przestrzeni publicznej, odpowiadające lokalnym warunkom i potrzebom.

sytuacja

© ADEPT, Topotek1, Atkins

Poprzez ujednolicenie siatki ulic, zastosowanie tradycyjnych materiałów oraz zdefiniowanie i nadanie indywidualnego charakteru poszczególnym placom, historyczna część miasta otrzymała spójny charakter i odświeżoną, atrakcyjną przestrzeń publiczną. Nowa tożsamość historycznej części Aabenraa podkreślana jest poprzez zróżnicowaną nawierzchnię ulic oraz specjalnie zaprojektowane meble miejskie, które mają zachęcać mieszkańców do aktywnego spędzania czasu w odświeżonej przestrzeni publicznej. Zastosowany przez projektantów kontrast pomiędzy żółtobrązowymi płytkami i klasycznymi kostkami brukowymi, tworzy oryginalną i łatwo rozpoznawalną „miejską podłogę”.

nowa nawierzchnia

fot.: Hanns Joosten © ADEPT, Topotek1, Atkins

Nowa nawierzchnia ulic ułożona jest na jednym poziomie, a poszczególne strefy ruchu oddzielone są poprzez wyraźne różnice w kolorze i fakturze zastosowanych kostek. Jak twierdzą autorzy projektu, zróżnicowane wzory i materiały zachęcają do ograniczenia prędkości w przekształconym obszarze, co pozwala na swobodniejsze korzystanie z ulic przez przechodniów.

nowa nawierzchnia

fot.: Hanns Joosten © ADEPT, Topotek1, Atkins

Zastosowana przez projektantów gra poszczególnych nawierzchni, umiejętne wkomponowanie w tkankę miejską drzew i mebli oraz dostosowanie skali wprowadzonych rozwiązań do niskiej zabudowy Aabenraa, tworzy czytelną i harmonijną całość, w której nie ma mowy o nudzie i monotonii.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego