LIVE! - Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki i Jakub Głaz w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE - kliknij po więcej informacji!
LIVE! - Kazimierz Łatak, Piotr Lewicki i Jakub Głaz w cyklu #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE - kliknij po więcej informacji! Facebook: #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE YouTube: #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE #NOWE TRENDY W ARCHITEKTURZE. Cykl rozmów LIVE
Zapraszamy na wydarzenie 19 marca o 13.00
JUTRO o 13!
DZISIAJ o 13!
TRWA LIVE!
RETRANSMISJA!
maksimize
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Dom projektu architektów z pracowni Mjölk

23 maja '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Czechy, Liberec
Pracownia: Mjölk architects
Współpraca: Michal Hejzlar, Jan Nikendey

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2014
2018

Powierzchnie:

  • działki
  • zabudowy

 

1 147 m²
271,5 m²

Jak piszą architekci z pracowni Mjölk, wszystko zaczęło się od zakupu przez klientów ponad stuletniego domu — tradycyjnego budynku z dwuspadowym dachem. Ponieważ kamienna piwnica nadal była w dobrym stanie, projektanci zdecydowali się rozebrać resztę konstrukcji i wykorzystać zachowany cokół jako podstawę dla nowej, drewnianej bryły. Tym sposobem powstał dom, który łączy historyczną duszę swojego poprzednika z nowoczesną nordycką estetyką i industrialnym stylem.

aksonometria

aksonometria

© Mjölk architects

Działka, na której usytuowany jest dom, graniczy z ruchliwą drogą, która prowadzi turystów zmierzających w Góry Izerskie. Aby odseparować dom od ulicy i jednocześnie podkreślić główne wejście, architekci zdecydowali się zaprojektować betonowy mur w miejscu zewnętrznej ściany starego domu. Za murem znajduje się mały dziedziniec z widokiem na górę Ještěd, która jest drogowskazem pomiędzy wejściem, domem gościnnym i schodami prowadzącymi na niżej położony ogród.

Na starym, kamiennym cokole, za betonową ścianą, znajdują się właściwie dwa domy — dom rodzinny i mniejszy, gościnny, przeznaczony dla syna właścicieli. Większy dom jest bardziej skomplikowany, ponieważ jego projekt obejmował potrzeby trzech różnych osób — rodziców i ich córki.

Przestrzeń mieszkalna określona jest poprzez duże okna po obu stronach domu. Okno na południowo-zachodniej elewacji umożliwia widok na dolinę potoku Harcov i szczyt góry Ještěd, a okno północne na zewnętrzną saunę. Na piętrze architekci zaprojektowali sypialnie, biuro i łazienkę. Pomiędzy parterem a pierwszym piętrem znajduje się salon z kominkiem oraz szerokimi schodami prowadzącymi do kuchni i jadalni, a dalej — na dziedziniec.

przekrój A–A

przekrój A–A

© Mjölk architects

Wewnątrz domu znajduje się wiele elementów wykonanych na zamówienie. Na przykład w sypialni architekci wykorzystali zawieszone pod sufitem szafy, które pozwalają zarówno na oszczędność miejsca, jak i podział pokoju na część sypialną, garderobę i łazienkę.

 

oprac. red.

na podstawie informacji prasowej

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE