Zobacz w portalu A&B!
Akustyka budynków – ważne zmiany dla architektów
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Dorota Kaleta – „Co-living – przestrzenie wspólne. Adaptacja fragmentu kompleksu budynków mieszkalno-usługowych w Cieszynie”

22 lutego '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa magisterska
Rok obrony: 2022
Nazwa: „Co-living – przestrzenie wspólne. Adaptacja fragmentu kompleksu budynków mieszkalno-usługowych w Cieszynie”
Autorka: Dorota Kaleta
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuk Pięknych im. Jana Matejki w Krakowie
Promotorka:

dr Małgorzata Zbroińska-Piątek

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Projekt jest alternatywą dla mieszkania w typowym polskim bloku. Został opracowany zgodnie z ideą co-livingu, zakładającą współdzielenie przestrzeni z sąsiadami. Mieszkańcy takiego obiektu dzielą wiele kosztów, mogą sobie też pozwolić na wiele udogodnień, których brakuje w polskich mieszkaniach. Tego typu rozwiązanie generuje jednocześnie bardzo duże wyzwanie dla współzamieszkującej społeczności — jest nim komunikacja. Dzieląc podstawowe funkcje mieszkania, nieustannie pozostajemy w bliskim kontakcie z resztą społeczności. Nie jest to łatwe, choć w ostatnim czasie wszyscy przekonaliśmy się, jak potrzebne są nam relacje z innymi.

Wielofunkcyjne kubiki znajdujące się na parterze zapewniają różne możliwości spędzania wolnego

wielofunkcyjne kubiki znajdujące się na parterze zapewniają różne możliwości spędzania wolnego

© Dorota Kaleta

Przedstawiony projekt wnętrza to przestrzeń właśnie dla relacji międzyludzkich. Wykorzystany został tu budynek znajdujący się w centrum Cieszyna, od kilku lat nieużywany, w dobrym stanie technicznym, o powierzchni kilku tysięcy metrów kwadratowych. Pomimo wielu zalet oraz ciągłej budowy nowych obiektów w pobliżu, nie spotkał się dotąd z zainteresowaniem i tworzy jedną z wielu miejskich „czarnych dziur”, co w obecnej sytuacji ekologicznej jest trudne do zrozumienia.

Rzut parteru

rzut parteru

© Dorota Kaleta

Moja praca dotyczy projektu przestrzeni wspólnych — przestrzenie prywatne są wydzielone z obiektu i znajdują się poza zakresem opracowania. Główne funkcje strefy wspólnej, zlokalizowane w centrum budynku, to przeplatające się z sobą przestrzenie do przyrządzania oraz spożywania posiłków, a także do relaksu.

Projektowana przestrzeń składa się z dwóch poziomów

projektowana przestrzeń składa się z dwóch poziomów

© Dorota Kaleta

Schody znajdujące się w centralnej części wydzielają strefę gotowania, tworząc tym samym odpowiednie warunki do oświetlenia oraz wentylacji blatów roboczych, poza oczywistą funkcją komunikacji służą także do wypoczynku i relaksu.

Część kuchenna

część kuchenna

© Dorota Kaleta

Wielofunkcyjne kubiki znajdujące się na parterze zapewniają różne możliwości spędzania wolnego czasu, w samotności bądź w towarzystwie. Wszystkie użyte formy są modułowe, tak aby sprostać oczekiwaniom użytkowników. Przestrzenie najczęściej używane zlokalizowane są w pobliżu przeszklonej elewacji budynku, która została wzbogacona o przeszklenie w stropie, dzięki czemu mieszkańcy będą mogli cieszyć się jak największą ilością dziennego światła.

Przestrzeń rozdzielają kubiki

przestrzeń rozdzielają kubiki

© Dorota Kaleta

Antresola stanowi miejską interpretację balkonu, jest także cichym miejscem pracy czy nauki. W południowej części budynku okna można całkowicie otworzyć.

Widok na schody i podział przestrzeni

widok na schody i podział przestrzeni

© Dorota Kaleta

W budynku zostały rozplanowane pomieszczenia, których najbardziej brakuje mieszkańcom bloków: rowerownia, spiżarnia, przechowalnia, pralnia, ogród czy pracownia. Zlokalizowane są we wschodniej części obiektu.

Budynek w Cieszynie został przekształcony na przestrzenie co-livnigowe

budynek w Cieszynie został przekształcony na przestrzenie co-livnigowe

© Dorota Kaleta

Wykreowana przestrzeń układa się warstwowo, poszczególne funkcje nakładają się jedna na drugą. Zaproponowane materiały zredukowano do minimum, zostały wybrane pod kątem zwiększonej eksploatacji. Szkło jest cichym przewodnikiem po wnętrzu. Przeplatane przez całość obiektu z drewnem oraz betonem, daje możliwość patrzenia na przestrzeń wokół.

Szkło jest cichym przewodnikiem po wnętrzu. Przeplatane przez całość obiektu z drewnem oraz betonem, daje możliwość patrzenia na przestrzeń wokół.

szkło przeplatane przez całość obiektu z drewnem oraz betonem, daje możliwość patrzenia na przestrzeń wokół

© Dorota Kaleta

Wnętrze zostało zaprojektowane tak, aby w jak najprostszy sposób zapewnić mieszkańcom prywatność, multifunkcjonalność oraz wygodę, a kluczem do wszystkich tych zalet jest komunikacja.

Strefa relaksu i ogród

strefa relaksu i ogród

© Dorota Kaleta

 

Dorota KALETA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE