Miejska czytelnia zaprojektowana przez studentów Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu

31 marca '20

Maria Pielach, Ewa Szymańska i Jędrzej Jedwabny studenci Wydziału Architektury i Wzornictwa Uniwersytetu Artystycznego w Poznaniu stworzyli projekt przestrzeni czytelniczej połączonej z regałem miejskim, który dzięki modułowej budowie pozwala na dostosowanie do przestrzeni.

Projekt „Book Stop” brał udział w konkursie pt. „Portable Reading Rooms” organizowanym przez Bee Breeders, z udziałem Archhive Books. Zgłoszone koncepcje miały być przenośnymi obiektami małej architektury, opartymi na zasadzie modułowej struktury, pozwalającej na adaptację w różnej przestrzeni. Organizatorzy zwrócili również uwagę na konieczność przeanalizowania idei pomysłu w kontekście czytelnictwa oraz stosowania ekologicznych rozwiązań konstrukcyjnych. Do zadań konkursowych należało również opracowanie systemu identyfikacyjnego w postaci nazwy i znaku graficznego.

czytelnia wraz z regałem składa się z układu powtórzonego modułu podstawowego

© Maria Pielach, Ewa Szymańska, Jędrzej Jedwabny

czytelnia dla wszystkich

Pracę nad projektem studenci rozpoczęli od odpowiedzi na pytania, czym jest dla nich czytanie oraz jakie ma ono znaczenie dla społeczeństwa. Przekładając odpowiedzi na język projektowy, postanowili skonstruować regał wraz z przestrzenią czytelniczą w taki sposób, aby był atrakcyjny i dostępny dla wszystkich, również dla najmłodszych użytkowników. Jak twierdzą autorzy:

Wierzymy, że odpowiednia przestrzeń czytelnicza, będąca miejscem wymiany kultury oraz poglądów, wzbogaca tkankę miejską, dając poczucie wspólnoty i likwidując podziały.

zwielokrotnione moduły

„Book Stop” to miejsce, które daje możliwość zatrzymania się, odprężenia i czytania w otoczeniu przyrody, nawet w przestrzeni miejskiej. Czytelnia wraz z regałem składa się z układu powtórzonego modułu podstawowego, który również jest zwielokrotnieniem opartym na skali. Geometryczna forma oraz konsekwencja jej stosowania daje możliwość licznych połączeń, konfiguracji tworzących układy zarówno centryczne, jak i liniowe, przestrzeń otwartą i ukrytą. System połączeń modułów pozwala na adaptację obiektu również do wymagającej przestrzeni. Ważnym elementem projektu są rośliny o właściwościach oczyszczających powietrze, harmonijnie korespondujące z przestrzenią czytelniczą i miejską.

deska kompozytowa to główny materiał konstrukcyjny

© Maria Pielach, Ewa Szymańska, Jędrzej Jedwabny

dbałość o środowisko

Głównym materiałem konstrukcyjnym czytelni jest deska kompozytowa, która pozwala na użycie materiałów z recyklingu, a będąc ogólnie dostępną, ogranicza ślad węglowy związany z transportem. Ponadto, jest tworzywem odpornym na zróżnicowane warunki atmosferyczne i niewymagającym pod względem konserwatorskim. Książki zostały zabezpieczone wkładkami higroskopijnymi oraz folią ograniczającą promienie słoneczne. Regał zawiera też miejsce na gry planszowe oraz poduchy. Atrakcyjna forma obiektu i zróżnicowana wysokość półek zaprasza do interakcji dzieci. Autorzy zaprojektowali również stojaki na rowery. Zaproponowane rozwiązanie stanowi powtórzenie formy czytelni w rzucie. Dzięki odpowiedniej wysokości daje możliwość zabezpieczenia zarówno rowerów, jak i innych pojazdów miejskich, takich jak hulajnogi.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Marii Pielach,
Ewy Szymańskiej i Jędrzeja Jedwabnego

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta