okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Biblioteka z dziecięcych marzeń

25 lutego '19

Z dumą informujemy, że architekci z pracowni Gierbienis + Poklewski zdobyli drugą nagrodę w konkursie na projekt dziecięcej biblioteki Pinokia we włoskim Collodi. Zaproponowali oni otwartą, zintegrowaną z krajobrazem architekturę, w której dekorowany drewnianą konstrukcją sufit, wprowadzona do wnętrza rzeka i całkowite przeszklenie ścian tworzą magiczną atmosferę.

[opis autorski]

Konkurs

Konkurs „Pinocchio Children's Library” był wynikiem współpracy stowarzyszenia Young Architects Competitions z Fundacją Carlo Collodiego i wspierany był przez Radę Architektów w Pistoi, Szkołę Sztuk Pięknych we Florencji, Klub Touringowy, ISI Florence i magazyn Casabella, a także stanowił część szerszego projektu „Collodi — Europejska Stolica Kultury”.

Young Architects Competitions jest stowarzyszeniem, którego celem jest promowanie konkursów architektonicznych wśród młodych projektantów oraz poszukiwanie architektoniczne, które nie kończy się wyłącznie na funkcjonalności i aspektach ekonomicznych czy technicznych. Prawdziwa odpowiedź architektoniczna to mozaika wszystkich takich zagadnień, połączona i ustrukturyzowana pod kontrolą projektanta i mająca na uwadzę jego wrażliwość.

„Pinokio” to jedna z opowieści, które najbardziej wpłynęły na kulturę i międzynarodową wyobraźnię w ciągu ostatnich dwóch stuleci. Pinokio — marionetka, która miała stać się chłopcem — sprawiła, że marzyli zarówno dzieci, jak i dorośli wszystkich pokoleń.

W tym kontekście YAC dawał projektantom możliwość stworzenia bezprecedensowego projektu — pierwszej i największej biblioteki dziecięcej inspirowanej bajką o Pinokiu. Obiekt w założeniu miał być materializacją dziecięcych marzeń dla milionów turystów, którzy odwiedzą park oraz przyjaznym miejscem spotkań dla lokalnych mieszkańców.

Przesłane prace ocenione zostały przez międzynarodowe jury, w którego skład wchodzili między innymi: Italo Rota, Fabio Novembre, Fedele Canosa (MECANOO Architecten), Emmanuelle Moureaux i Mario Cucinella.

Projekt biblioteki dla dzieci

Malowniczo położony wśród wzgórz, z charakterystyczną Villą Garzoni jako dominantą, region Toskanii był dla nas pierwszą inspiracją podczas procesu projektowego. Zależało nam, aby budynek współgrał z istniejącym krajobrazem, ze szczególnym uwzględnieniem przepływającej przez działkę rzeki oraz oferował odbiorcy architekturę wysokiej jakości, tak, aby jego forma i funkcja ze sobą harmonizowały. W naszym projekcie włączamy rzekę do wnętrza budynku, a przestrzeń biblioteki poprzez swobodne linie nawierzchni staje się naturalną kontynuacją krajobrazu i jego integralną częścią.

schemat ukształtowania bryły biblioteki

© Gierbienis + Poklewski

Integracja krajobrazu z budynkiem stała się możliwa dzięki całkowicie przeszklonym ścianom zewnętrznym. Pozwoliło to zatrzeć granicę między tym, co na zewnątrz i wewnątrz. Nad wszystkim zawieszona jest przestrzenna, wielopoziomowa drewniana struktura zadaszenia, która jest dla nas również istotnym środkiem wyrazu i podkreśla rolę stolarza — rzeźbiarza w procesie realizacji budynku oraz powrót do tradycyjnej formy budownictwa, ale we współczesnym wydaniu. 

Ostatecznie powstała maksymalnie otwarta przestrzeń, pozbawiona barier architektonicznych i dobrze oświetlona naturalnym światłem dziennym, kojarzącym się z ciepłem i bezpieczeństwem. Przestrzeń ta odwołuje się do aspektów proekologicznych architektury, a także, z punktu widzenia założeń konkursu, wprowadza oczekiwany walor innego, bajkowego świata.

oprac. red.

Głos został już oddany