Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Wiktoria Urbańska – „Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie”

22 sierpnia '23
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2022
Nazwa: „Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa. Projekt wnętrza użyteczności publicznej do pracy zdalnej przy Bramie Portowej 1 w Szczecinie”
Autorka: Wiktoria Urbańska
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz Akademii Sztuki w Szczecinie
Promotorka:

dr Dominika Zawojska-Kuriata

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Głównym celem pracy dyplomowej jest stworzenie ergonomicznej, bezpiecznej i przyjaznej przestrzeni na potrzeby nauki oraz pracy zdalnej. Projektowana przestrzeń znajduje się w centrum Szczecina, dzięki czemu dojazd oraz dojście do biura będzie łatwe dla mieszkańców wszystkich dzielnic. Koncepcja projektu powstawała w okresie pandemii COVID-19, planowana przestrzeń miała stać się bezpiecznym miejscem spotkań.

W głównej strefie cowork znajdują się także trzy miejsca do pracy wydzielone konstrukcją z metalowych prętów

w głównej strefie cowork znajdują się także trzy miejsca do pracy wydzielone konstrukcją z metalowych prętów

© Wiktoria Urbańska

Projektowane wnętrze ma 244 metry kwadratowe i jest podzielone na trzy strefy: cowork, relaksu oraz gastronomiczną. Kolory, które przeplatają się w pomieszczeniu, to odcienie bieli, niebieskiego, pomarańczowego oraz zieleni. Zostały dobrane tak, aby wpływały na dobre samopoczucie oraz koncentrację.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

© Wiktoria Urbańska

Kolory przechodzą od posadzek aż do sufitu. Posadzka w głównej części jest wykonana z mikrocementu w odcieniu szarości, która w zależności od strefy przechodzi w inny kolor, tworząc kształty będące głównym motywem danego pomieszczenia. Na sufitach również zastosowano podobny zabieg — te same kształty wychodzą poza jego wysokość, tworząc miejscami obniżenia w określonym kolorze.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie, układ funkcjonalny

postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie, układ funkcjonalny

© Wiktoria Urbańska

Strefa cowork ma 167,9 metra kwadratowego, jest przeznaczona do pracy samodzielnej bądź grupowej. Jest to największa strefa, zaczyna się już przy samym wejściu do biura. Jej główne kolory to niebieski, zielony i pomarańczowy. Szara posadzka z mikrocementu ma dekoracyjne elementy: zielone i niebieskie.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie, kład F-F

© Wiktoria Urbańska

W strefie do pracy znajdują się cztery stoły o organicznych kształtach, które można łączyć lub rozdzielać w zależności od potrzeb. Na nich umieszczone są specjalnie konstrukcje o wysokości 80 centymetrów, z wbudowanym paskiem LED, które dokładnie oświetlają przestrzeń roboczą. W strefie znajdują się także trzy miejsca do pracy wydzielone konstrukcją z metalowych prętów, tworzących wejścia w kształcie łuków. Zaprojektowano również blat do pracy na stojąco, a pod oknami, wzdłuż całej długości ściany rozciąga się betonowa donica z pnącymi roślinami.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

© Wiktoria Urbańska

W strefie cowork znajdują się siedziska z wbudowanymi gniazdami elektrycznymi oraz blaty robocze między oknami. Przy każdym stanowisku zamontowana została ścianka z pleksi ułatwiająca zachowanie bezpiecznej odległości. W strefie zaplanowano również ścianę z wnękami o organicznych kształtach. Wnęki obudowane są miękką tkaniną, dzięki czemu można w nich pracować w pozycji siedzącej i półleżącej.

Strefa do relaksu

strefa do relaksu

© Wiktoria Urbańska

Strefa relaksu to przestrzeń o powierzchni 16,7 metra kwadratowego. Pomieszczenie zachowane jest w delikatnej kolorystyce, łączy odcienie zieleni, beżu i szarości. W centralnej części i z prawej strony znajduje się kaskadowa strefa do siedzenia wykonana z betonu, do której przymocowane są okrągłe drewniane stoliki. W lewej części, z tego samego materiału zaprojektowano dwie przegrody przeznaczone na przechowywanie książek. Pomieszczenie dopełnia ściana z roślinami stabilizowanymi, które nie wymagają specjalnych warunków oraz pielęgnacji.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

© Wiktoria Urbańska

Strefa gastronomiczna to przestrzeń o powierzchni 33,3 metra kwadratowego znajdująca się w centrum, z umieszczoną pośrodku wyspą. W niej wydzielone zostały przegrody na napoje oraz przekąski. Zabudowane są szybą, która po dokonaniu płatności w panelu dotykowym, odblokowuje zakupiony produkt. Blat połączony jest ze stalowymi prętami do zabudowy sufitowej, która rozchodzi się przez całą strefę.

Strefa gastronomiczna

strefa gastronomiczna

© Wiktoria Urbańska

Od strony wejścia również znajduje się przegroda na napoje z dotykowym panelem w blacie. Strukturalna ryflowana szyba umieszczona między blatem a zabudową oddziela strefę płatności od gastronomicznej. W zabudowie wydzielone zostały dwie wnęki na ekspresy do kawy, a nad nimi długa półka. Stronę doświetla pasek LED. Wewnątrz znajduje się blat biegnący przez całą przestrzeń, przeznaczony do spożycia posiłków i odpoczynku oraz owalne siedzisko.

Postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

postpandemiczna przestrzeń coworkingowa w Szczecinie

© Wiktoria Urbańska

 

Wiktoria URBAŃSKA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

DACHRYNNA: zintegrowany system dachowy 2w1 (Dach + Rynna)
SPACE Designer
INSPIRACJE