reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Natalia Piksa – „Projekt aranżacji wnętrza kurortu w Jastrzębiu-Zdroju”

28 grudnia '22
Dane techniczne
Typ: praca dyplomowa licencjacka
Rok obrony: 2021
Nazwa: „PROJEKT ARANŻACJI WNĘTRZA KURORTU W JASTRZĘBIU-ZDROJU STWORZONY Z MYŚLĄ O PROMOWANIU MARKI NATURALNYCH KOSMETYKÓW”
Autorka: Natalia Piksa
Uczelnia: Wydział Architektury Wnętrz, Wzornictwa i Scenografii Akademii Sztuk Pięknych im. E. Gepperta we Wrocławiu
Promotorka:

dr Agata Wojtyła-Młynarczyk

Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza 2021/2023”

Projekt dyplomowy dotyczy aranżacji wnętrza istniejącego hotelu. Obiekt znajduje się w Jastrzębiu-Zdroju, dziś mieście górniczym, jednak w latach 60. XIX wieku uzdrowiskowym. Kompleks Dąbrówka znajduje się w samym sercu dawnego uzdrowiska; projektowany kurort zaplanowano w nowo wybudowanym obiekcie, który architekturą nawiązuje do istniejących budowli. Głównym założeniem było stworzenie kurortu, który będzie miejscem do relaksu, pozwalającym oderwać się od rzeczywistości w szarym mieście, a jednocześnie będzie stanowił wizytówkę naturalnej marki kosmetyków Uzdrovisco.

Projekt kurortu w Jastrzębiu-Zdroju, strefa wejściowa

projekt kurortu w Jastrzębiu-Zdroju, strefa wejściowa

© Natalia Piksa

Założenia tej marki bazują na naturalnej pielęgnacji, nawiązują do idei slow care, a przy wytwarzaniu kosmetyków używane są rozmaite rośliny i zioła. Idea marki pokrywa się z ideą projektu. Moim celem było stworzenie przestrzeni, w której istotnym elementem jest obcowanie z naturą, jej odczuwanie, bez konieczności wyjazdu w bardziej zielone obszary kraju, wymagające dłuższej podróży.

Graficzny rzut parteru  Graficzny rzut piętra

koncepcja obejmuje projekt parteru oraz piętra

© Natalia Piksa

Koncepcja obejmuje projekt parteru oraz piętra. Całość można podzielić na strefy: 0.1 — wejście oraz strefa recepcyjna; 0.2 — sala konferencyjna; 0.3 — bar oraz restauracja; 1.1 — strefa relaksu połączona z ciągiem komunikacyjnym; 1.2 — apartament dwuosobowy, z możliwością noclegu dla czterech osób; 1.3 — apartament dwuosobowy. Każda ze stref ma charakterystyczny element. Inspiracją dla projektu wnętrza jest architektura organiczna, która bazuje na analogii do natury, plastycznym i płynnym kształtowaniu form, biomorficzności.

Wchodząc do obiektu, przenosimy się myślami do lasu, na zieloną polanę

Wchodząc do obiektu, przenosimy się myślami do lasu, na zieloną polanę

© Natalia Piksa

Wchodząc do obiektu, przenosimy się myślami do lasu, na zieloną polanę. Powoduje to grupa „zielonych dywanów”, która w strefie wejściowej zajmuje centralne miejsce. Autorski kształt wycięty jest w posadzce ze spieku kwarcowego. Dzięki podniesieniu posadzki, w powstałych wnękach można umieścić instalację pełniącą funkcję zielonego dywanu. Całość powstała w oparciu o nowatorską tkaninę Terramac® firmy Unitika.

Strefa wejściowa   W świat natury przenosi nas również ściana wody

autorka zaprojektowała kolumny z odlewów gipsowych oraz ścianę wody

© Natalia Piksa

Kolejnym elementem wprowadzającym fragment natury jest donica osadzona w posadzce, przeznaczona dla krzewów rokitnika. Krzew nawiązuje do marki Uzdrovisco — jest to jeden ze składników wykorzystywanych w jej kosmetykach. W świat natury przenosi nas również ściana wody, zamontowana na szklanej ścianie oddzielającej strefę wejścia od sali konferencyjnej.

Kolejnym elementem wartym uwagi są autorskie kolumny wykonane z odlewów gipsowych. Mają nieregularne kształty oraz otwory na donice z bluszczem, który pnie się w górę, nadając wnętrzu wyjątkowy klimat.

Strefa restauracyjna  Restauracja

strefa restauracyjna na ogród umieszczony na suficie

© Natalia Piksa

Strefa restauracyjna zachwyca zielonym ogrodem na suficie, ma on około 60 metrów kwadratowych. Sufit wykonany jest z paneli, na których zamontowane są kompozycje z roślin stabilizowanych. To żywe rośliny, które dzięki konserwacji zachowują świeży i naturalny wygląd.

Strefa relaksu na piętrze  Specjalna ściana w strefie relaksu

strefę relaksu wyróżnia autorski projekt ściany

© Natalia Piksa

Strefę relaksu, znajdującą się już na piętrze, wyróżnia prawie ośmiometrowy, autorski projekt ściany, w której został wykonany otwór o organicznym kształcie, wypełniony stabilizowanym mchem. Strefa jest utrzymana w minimalistycznym stylu, by główną rolę odgrywała właśnie ta ściana. Aby stylistycznie połączyć tę strefę z resztą obiektu, pojawiło się powtórzenie autorskich kolumn.

W apartamentach zaplanowano kompozycje z roślin stabilizowanych i naturalnych

W apartamentach zaplanowano kompozycje z roślin stabilizowanych i naturalnych

© Natalia Piksa

W apartamentach zaplanowano kompozycje z roślin stabilizowanych i naturalnych: sufit z roślin stabilizowanych, ogród wertykalny czy ażurowa przegroda obrośnięta bluszczem architektonicznie uzupełniają wnętrze. Dają możliwość obcowania z naturą i roślinnością podczas codziennych czynności. Wspierają czas kontemplacji oraz relaksu.

Wnętrze jednego z apartamentów  Łazienka w jednym z apartamentów

projekt utrzymany jest w kolorach ziemi

© Natalia Piksa

Projekt utrzymany jest w kolorach ziemi. Główny motyw to butelkowa zieleń w połączeniu ze spiekiem kwarcowym, kolorystycznie inspirowanym alabastrem. Całość uzupełniana jest odcieniami beżu, brązu i elementami dębowymi, a detal w postaci mosiądzu podkreśla subtelność materiałów oraz nadaje elegancji. Całe wnętrze bazuje na wykorzystaniu roślin w sposób oryginalny — tak, by stały się integralną częścią architektury wnętrz. Okolica obiektu uzupełnia projekt aranżacji i pozwala na przeniesienie się na łono natury w centrum miasta.

 

Natalia PIKSA

Ilustracje: © Autorka

Głos został już oddany

KOS Elektro System – jakość, funkcjonalność i styl
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE