Zobacz w portalu A&B!

Spokój i wino. Projekt hotelu Monte D’Oiro

Dobrawa Bies
16 listopada '21

Joanna Zimna, studentka architektury Politechniki Krakowskiej również podjęła tegoroczne wyzwanie konkursu Monte d’Oiro Wine Hotel. Jej projekt hotelu w otoczeniu portugalskiej winnicy znalazł się na liście shortlistet projects. Poznajcie wykonany z naturalnych materiałów Peace and Wine.

Konkurs na projekt hotelu w Portugalii jest już drugim projektem platformy Bee Breeders zorganizowanym we współpracy z Quinta do Monte D’Oiro, rodzinną winnicą położoną w regionie Lizbony.

Projekt hotelu Monte
D’Oiro, widok od strony winnicy

hotel w posiadłości Quinta do Monte D’Oiro wykonany z ziemi zbrojonej

© Joanna Zimna

Zadaniem konkursu było zaprojektowanie części hotelowej dla istniejącej infrastruktury winnicy, wraz z przylegającymi do niego funkcjami dodatkowymi. Pośród nich organizatorzy wymieniali: restaurację, bar, basen zewnętrzny i wewnętrzny, strefę SPA, siłownię, modułowe sale konferencyjne, przestrzeń bankietową i garaż podziemny, a także most łączący poszczególne strefy. Teren opracowania został podzielony na siedem odrębnych części, a każda miała dokładnie określone wymagania zarówno funkcjonalne, jak i maksymalnej wysokości budynków. O szczegółowych wytycznych oraz składzie jury, pisaliśmy w ramach projektu Odpocznij, spróbuj, zobacz autorstwa Anety Klementowskiej, Katarzyny Lech i Mai Pacek z Politechniki Wrocławskiej, który znalazł się na liście shortlisted projects.

 

Projekt hotelu Monte
D’Oiro, rzut parteru

rzut parteru hotelu w portugalskiej winnicy

© Joanna Zimna

spokój i wino

Propozycja Joanny Zimnej pt. Peace and Wine również została dostrzeżona przez jury konkursu Bee Breeders, które umieściło ją pomiędzy projektami z listy shortlisted projects.

Ideą studentki Politechniki Krakowskiej było stworzenie prostej, lecz ciekawej, jednolitej formy, wpasowującej się istniejącą tkankę architektoniczną. Autorka chciała zachować również harmonię z otaczającą ją przyrodą. Efekt ten uzsykała, projektując zagłębioną w skarpie bryłę budynku o tarasowej formie. Jej ściany w całości wykonała z naturalnego materiału — ziemi zbrojonej, nadając tym samym przyjemnego i ciepłego charakteru całemu obiektu.

 

Tarasy
o nieregularnych wysunięciach

tarasy o nieregularny wysunięciu obrastają winorośle

© Joanna Zimna

Tarasy o nieregularnym wysunięciu, zapewniające prywatność gościom architektka zakończyła przeszkleniami, kierując widok z każdego pokoju hotelowego na piękny krajobraz pól winogronowych. Podobny efekt zastosowano w restauracji oraz sali bankietowej i przestrzeni rekreacyjnej, dzięki czemu odwiedzający goście mogą praktycznie wszędzie cieszyć się bliskim kontaktem z przyrodą.

moduły hotelowe

Wielkość każdego modułu hotelowego wzorowana była na szerokości istniejących obiektów winnicy, dzięki czemu skala budynków jest taka sama, a zarówno projektowana, jak i już obecna architektura świetnie ze sobą współgra. Dodatkowo podziały nawiązują bezpośrednio do grządek winnych, spajając, to co naturalne, z tym co wytworzył człowiek — tłumaczy skalę Joanna.

PrProjekt hotelu Monte
D’Oiro, jeden z pokoi hotelowych

z każdego pokoju można podziwiać otaczającą hotel winnicę

© Joanna Zimna

Efekt połączenia z naturą został wzmocniony za pomocą drewnianych pergoli zamocowanych w ścianach, po których piętrzyć się będzie winorośl, nie tylko dodając zieleń do założenia, a także zacieniając i ochładzając wnętrza. Podobne pergole autorka zastosowała na tarasach użytkowych, sprawiając, że hotel nabiera lekkości i wyjątkowego charakteru.

 

Projekt hotelu Monte
D’Oiro, basen wewnętrzny

wewnętrzny basen

© Joanna Zimna

Cały projektowany kompleks położony jest równolegle do istniejących budynków winnicy. Kierunek tarasów kontynuowany jest w dalszej części założenia — prosta bryła sali bankietowej łagodzi i porządkuję architekturę. Prostopadle do głównej części założenia znajduję się osobny budynek z basenem i biurami. Wpasowuję się w całość, dzięki podobnej skali obiektów, oraz zastosowaniu tej samej ziemi zbrojonej oraz akcentów drewnianych. Przed budynkiem znajduję się basen zewnętrzny, ogród i strefa dla dzieci, a także boisko do siatkówki plażowej, które bezpośrednio łączy się z restauracją.

most – łącznik

Projekt hotelu Monte
D’Oiro, przekrój i elewacja

część hotelowa oraz restauracja połączone zostały krytym mostem – łącznikiem

© Joanna Zimna

Część hotelowa oraz restauracja połączone zostały krytym mostem – łącznikiem, pod którym przebiega główna droga łącząca plac przed winnicą z winoroślami, a także parkingiem podziemnym. Główne wejście do budynku znajduję się przy placu. Z holu odwiedzający mogą dostać się zarówno do pokoi hotelowych, jak i restauracji oraz części rozrywkowej, a także tarasu widokowego na dachu. Z placu wiedzie także wejście do basenu i strefy SPA. Obiekty dostosowano do potrzeb osób z niepełnosprawnościami, zarówno poprzez odpowiednią komunikację, jak i przystosowanie części pokoi hotelowych dla osób poruszających się na wózkach.

bezpieczna konstrukcja

Projekt hotelu Monte
D’Oiro, schemat

autorka postawiła na ramowy układ konstrukcji ze względu na sejsmiczny charakter terenu

© Joanna Zimna

Ze względu na sejsmiczny charakter terenu, autorka postawiła na ramowy układ konstrukcji, oparty na siatce słupów i belek, w rozstawie co 4,5 metra. System, ten jest oparty na żelbetowych stopach fundamentowych, z gumowymi przegubami, które w razie trzęsienia ziemi, nie dopuszczą do zawalenia się obiektu. Stopy z przegubami położone na betonowej płycie izolującej, pozwalającej na ruch na poziomie fundamentów, nie naruszając pozostałej tkanki. System ram został skonstruowany z kompozytu — włókna szklanego w osłonie żywicznej.

Poczytajcie także o projekcie SALI DO DEGUSTACJI WINA wykonanej z drewna CLT oraz PAWILONIE ukrytym we wzgórzu posiadłości Quinta Do Monte D’Oiro.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
EQUITONE [lunara] - materiał elewacyjny z włókno-cementu
GEBERIT SUPERTUBE – System zyskujący przestrzeń
Nowoczesne biurowce – trendy 2021