reklama
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

AltHouse. Modułowy dom jednorodzinny

23 listopada '21
Dane techniczne
Nazwa: „AltHouse”
Kategoria: Dom jednorodzinny
Autorki: Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann
Prowadzący: dr Jerzy Łątka
Uczelnia:
Wydział Architektury Politechniki Wrocławskiej

Praca zgłoszona na konkurs studencki im. Haliny Skibniewskiej — ZDROWY DOM

 

Główną ideą przyświecającą AltHouse była idea core house. Zależało nam na stworzeniu projektu domu jednorodzinnego, który rósłby wraz z potrzebami jego mieszkańców. Wyróżniłyśmy pięć etapów życia człowieka, zależnych od ilości członków rodziny. Moduł wyjściowy przeznaczony jest dla osób zainteresowanych kupnem pierwszego domu. Jest kompaktowy i prosty w budowie. Wraz ze wzrostem rodziny możliwe jest dobudowanie kolejnych elementów.

Projekt ALTHOUSE,
widok z ulicy

AltHouse, widok z ulicy

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

Całość zabudowy nie narzuca mieszkańcom konkretnego wykorzystania przestrzeni. Chcemy pozwolić użytkownikom na tworzenie swojego własnego azylu i dopasowywanie go pod swoje potrzeby. Co ważne, AltHouse to dom również dla osób starszych. Ostatnia faza zakłada przeniesienie sypialni na parter, by ułatwić codzienne funkcjonowanie. Nasze opracowanie skupia się głównie na fazie trzeciej — jako najbardziej optymalnej i reprezentatywnej.

AltHouse,
aksonometria

działka znajduje się w Sobótce

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

Prostota, minimalizm i natura to trzy punkty, na które położyłyśmy szczególny nacisk. Działka wyjściowa znajduje się w Sobótce, naprzeciwko Ślężańskiego Parku Krajobrazowego. Projekt jest kontynuacją zastanego krajobrazu i w swoim założeniu nie burzy harmonii przyrody. Przestrzeń zewnętrzna ogrodu była dla nas tak samo ważna, jak ta wewnątrz budynku. Na działce pojawiają się elementy małej architektury — altany, które organizują przestrzeń ogrodu, a jednocześnie tworzą całość z budynkiem. Jest pergola, plac zabaw w formie uniwersalnych platform, warsztat i letnia pracownia.

AltHouse, rzut
parteru   AltHouse, schemat rozbudowy
domu

rzut parteru i schemat rozbudowy domu

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

Wykorzystałyśmy naturalny spadek działki, aby zatopić dom w krajobrazie i zapewnić prywatność domownikom. W ogrodzie kamienne płyty ułatwiają poruszanie się po terenie, między altanami umieszczonymi na różnych wysokościach. Dodatkowo do budowy domu wykorzystujemy przyjazne środowisku materiały. Skorzystałyśmy z konstrukcji CLT — drewna klejonego ze względów proekologicznych, ale także w celu obniżenia kosztów, łatwości montażu oraz utylizacji tego materiału.

AltHouse, rzut
piętra    AltHouse, przekrój A-A
i B-B

rzut piętra i przekroje

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

Na parterze zaplanowałyśmy część dzienną — wspólną, a na piętrze nocną — prywatną. Wcześniej wspomniany spadek można odczuć również we wnętrzu. Minimalna różnica poziomów tworzy większą prywatność dla mieszkańców i otwiera się na naturę wokół. Schody mogą być wykorzystywane również jako siedziska.

Do domu prowadzą dwa wejścia, jedno od strony ulicy, a drugie od ogrodu. Ułatwia to komunikację między przestrzeniami zewnętrznymi a wewnętrznymi. Na parterze kompaktowa kuchnia łączy się z otwartym salonem i jadalnią. Ze strefy dziennej rozpiera się widok na
prywatny taras i ogród. Piętro to strefa prywatna — przeznaczona jest na pokoje dla dzieci i rodziców, łazienkę. W przestrzeni korytarza znalazło się też miejsce do pracy.

 AltHouse, widok
z altany

 AltHouse, widok z altany

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

W AltHouse starałyśmy się zapewnić również komfortowe warunki oświetlenia oraz ciepła. Przestrzenie wewnątrz zostały przemyślane zgodnie z dobowym cyklem słońca. Pozwala to na niwelowanie strat energetycznych, ułatwia przewietrzanie pomieszczeń i tym samym wpływa pozytywnie na komfort użytkowania.

Wnętrze ma być przyjaznym miejscem. Postawiłyśmy na użycie stonowanych kolorów dla wyposażenia wnętrz, a podłogę wykończyłyśmy drewnianymi panelami, natomiast strefy gospodarcze, komunikacyjne i łazienki w estetyczne betonowe kafle.

AltHouse, przekrój
C-C     AltHouse, elewacje

elewacja została wykonana z trzech materiałów — drewno, panele z blachy na rąbek i biały tynk

© Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann

Elewacja została wykonana z trzech materiałów — drewno, panele z blachy na rąbek i biały tynk. Wschodnia i zachodnia elewacja zostały przecięte drewnianą okładziną, by rozbić bryłę i nadać spójności z altanami. Projekt ma na celu łączyć tradycyjne formy z nowoczesnymi
technologiami. Stąd wprowadziłyśmy też drewniane okiennice czy rynnę ukrytą za elewacją.

Oprócz projektu domu jednorodzinnego naszym celem było zaprojektowanie osiedla. Wykorzystałyśmy tutaj istniejący plan osiedla, pochodzący od inwestora. Centrum naszego założenia zostało przeznaczone na zielony park dla mieszkańców. Znajduje się tam miejsce dla odpoczynku w formie uniwersalnych drewnianych platform. Całość dopełnia strumień wodny, przeplatany między ścieżkami.

 

Hanna Seredyńska, Magdalena Strauchmann


ilustracje: © Autorki

Głos został już oddany

Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Przełom w montażu gniazdek elektrycznych
Prisma Collection – 50 kolorów farb proszkowych Super Durable
CAD projekt design – 3. edycja spotkań z projektantami wnętrz
INSPIRACJE