shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Proste linie, czysta forma i funkcjonalność

computer zapisz w bibliotece

Proste linie, czysta forma i funkcjonalność

05 czerwca '19
Dane techniczne
Lokalizacja: Wielka Brytania, Londyn
Pracownia: Proctor & Shaw

Architektura krajobrazu:

Shelley Hugh-Jones Garden Design

Kalendarium:

  • projekt
  • realizacja

 
2017
2017–2018

Powierzchnia:

183 m² (przed rozbudową: 126 m²)

Generalny wykonawca:

WBS London Ltd

Szeregowej angielskiej zabudowy nie sposób pomylić z żadną inną. Ulice pełne niemal jednakowych, „zlepionych” ze sobą ceglanych domów tworzą charakterystyczny krajobraz brytyjskich przedmieść. Często jednak te typowe, piętrowe domy przestają być wystarczające dla właścicieli i wielu z nich decyduje się na rozbudowę.

Battersea House w Londynie — powojenny dom szeregowy z lat 50. ubiegłego stulecia został całkowicie odnowiony i rozbudowany o nowoczesne poddasze oraz zabudowę od strony tylnego ogrodu. Zakres prac był szeroki — wewnątrz dom został „wypatroszony” i architekci pozostawili jedynie kilka ścian oraz schody na parterze.

Projektantom z pracowni Proctor & Shaw podobało się powojenne, utylitarne wzornictwo oryginalnego budynku. Czerpali oni także inspiracje z amerykańskiej architektury z połowy XX wieku — mid-century, w szczególności z publikacji Craiga Ellwooda „Case Study Houses”. Architekci opracowali projekt bazujący na prostych, pozbawionych zbędnych dekoracji pudełkowych formach z cegły lub szkła i płaskich dachach, zbudowanych z odsłoniętej stali i drewnianych ścian szkieletowych.

Zachowując wierność ideałom stylu mid-century modern, w londyńskim domu przeważają proste linie, czysta forma i funkcjonalność. Przedłużenie parteru zbudowane jest z jasnej, kremowej cegły kontrastującej z granatowym murem i — poprzez ogromne przeszklenie — otwiera się w stronę ogrodu. Oryginalny poziom podłogi w rozbudowanej części został obniżony o jeden stopień.

 przekrój A–A

przekrój A–A

© Proctor & Shaw

Centrum kuchni znajdującej się w dobudowanej części stanowi dębowa wyspa oraz wiszące nad nią lampy Aim firmy Flos. Instalacje ukryte są za dwuskrzydłowymi drzwiami wkomponowanymi w ścianę obłożoną pionowymi, łączonymi na pióro i wpust malowanymi deskami. Motyw ten kontynuowany jest aż do schodów, pod którymi umieszczono składzik na buty i odzież.

Pokoje w całym domu zostały potraktowane indywidualnie — w salonie dominuje kolor ciemnozielony, w sypialniach pastelowe odcienie, w głównej sypialni — niepomalowany tynk, a w łazienkach — kafelki i lastriko.

Więcej projektów pracowni: www.proctorandshaw.com


oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego