shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Centrum „Ring of Hope” w Chicago

computer zapisz w ulubionych

Centrum „Ring of Hope” w Chicago

12 sierpnia '19
Dane techniczne
Nazwa: Ring of Hope
Lokalizacja: USA, Chicago
Pracownia: Paul Preissner Architects 

Zaprojektowany na skrzyżowaniu trzech dróg, dwóch linii kolejowych i jednej autostrady międzystanowej „Ring of Hope” ma być centrum aktywności i wsparcia dla lokalnej społeczności. Zróżnicowane programy budynku, obejmujące między innymi przestrzeń na zajęcia bokserskie, gotowanie, naukę, wystawy, zajęcia fitness, ogrodnictwo czy medytację, podzielone będą między trzy poziomy. Wspólne aktywności zostały zaplanowane na parterze, zajęcia fizyczne na pierwszym piętrze, a na dachu — ogród.

Budynek ma powstać na terenie Greater Grand Crossing, na południu Chicago. Jak podaje autor projektu, od lat 30. ubiegłego wieku niewiele nowych obiektów powstało na tym obszarze, a poziom zaludnienia znacznie spadł od lat 60. Zgodnie ze spisem ludności z 2015 roku, 25,6 procent mieszkańców tej okolicy żyje poniżej granicy ubóstwa, 20 procent dzieci poniżej 18 roku życia mieszka w gospodarstwach domowych otrzymujących pomoc socjalną, a 56,6 procent społeczeństwa jest bezrobotna.

Celem organizacji „Ring of Hope” jest pomoc mieszkańcom i zapewnienie im środków wspomagających rozwój poprzez edukację, integrację i zdrowie fizyczne. Obecnie organizacja prowadzi dwa programy wspierające lokalną społeczność: program zajęć bokserskich dla młodzieży i Inner-City Mission Network, misję, której celem jest między innymi dożywianie osób potrzebujących. W nowej siedzibie „Ring of Hope” możliwa będzie realizacja obu tych przedsięwzięć.

Inner-City Mission Network

Parter budynku przeznaczony będzie dla programu Inner-City Mission Network. Znajdzie się tam między innymi stołówka, kuchnia, pomieszczenia do edukacji dorosłych i młodzieży oraz wielofunkcyjne sale. Otwierane panele ścian w dolnej kondygnacji umożliwią połączenie zewnętrznej i wewnętrznej przestrzeni na potrzeby organizacji wydarzeń. 

aksonometria parter

aksonometria parter

© Paul Preissner Architects

Zajęcia sportowe

Na pierwszym piętrze budynku znajdzie się przestrzeń przeznaczona na aktywność fizyczną prowadzoną pod okiem trenerów. Program zapewni zaplecze szkoleniowe dla zajęć bokserskich i koszykarskich, szatnie, sprzęt do treningu wysiłkowego i siłowego oraz pomieszczenia na warsztaty dotyczące prawidłowego odżywiania, radzenia sobie z gniewem, rozwiązywania konfliktów i samodyscypliny. Na dachu zaplanowany został ogród, który ma służyć zarówno jako przestrzeń do refleksji i schronienia, jak i jako ogród edukacyjny do uprawy żywności.

aksonometria 1.
piętro

aksonometria 1. piętro

© Paul Preissner Architects

Autor projektu, Paul Preissner, ma nadzieję, że budynek pomoże stworzyć otwartą przestrzeń łączącą działania centrum z codziennym życiem mieszkańców okolicy. Projekt dosłownie otwierać się będzie na lokalną społeczność — poprzez dwie pary dużych drzwi zlokalizowanych w północnej (w pobliżu stołówki) i południowej elewacji (obok wielofunkcyjnych przestrzeni).

aksonometria dach

aksonometria dach

© Paul Preissner Architects

Konstrukcja

Budynek zaprojektowany został jako obiekt z centralnym, odlanym na miejscu żelbetonowym rdzeniem mieszczącym między innymi toalety, szatnie, pomieszczenia warsztatowe i wewnętrzną komunikację. Na tej strukturze oparta będzie stalowa konstrukcja ramowo-kratownicowa co umożliwi uniknięcie kolumn dzielących przestrzeń wewnętrzną. Zewnętrzną część projektu stanowić będą prefabrykowane, izolowane betonowe panele z widocznym ciemnym kruszywem, które na każdej kondygnacji różnić się będą rozmiarem fałdowania, dzięki czemu w całości stworzą nierównomierny rytm elewacji.

 
oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego

Głos został już oddany