shopping-cart 0,00 zł

swobodnie na temat

Utopia

computer zapisz w bibliotece

Utopia

10 kwietnia `19
Dane techniczne
Inwestor: Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Aalst (AGSA)
Lokalizacja: Belgia, Aalst
Pracownia: KAAN Architecten
Architekci: Kees Kaan, Vincent Panhuysen, Dikkie Scipio
Zespół autorski: Bas Barendse, Tjerk de Boer, Sebastiaan Buitenhuis, Sebastian van Damme, Paolo Faleschini, Raluca Firicel, Narine Gyulkhasyan, Joost Harteveld, Walter Hoogerwerf, Martina Margini, Giuseppe Mazzaglia, Kevin Park, Giulia Rapizza
Współpraca: Studiebureau R. Boydens NV (zrównoważony rozwój), UTIL Struktuurstudies (konsultacje: konstrukcja), Studiebureau R. Boydens NV (instalacje wodne i elektryczne, konsultacje: instalacje techniczne), ABT (kontrola przeciwpożarowa)
Inżynieria akustyczna:
Tractebel Engineering SA
Generalny wykonawca: Groep Van Roey NV

Kalendarium:

  • konkurs
  • projekt
  • realizacja

 

2015
2016–2018
2016–2018

Powierzchnia:

8 309 m² + 235 m² (parking rowerowy) 

Podstawowy materiał: Cegła

Utopia — biblioteka i Akademia Sztuk Performatywnych w belgijskim mieście Aalst zaprojektowana została przez zespół pracowni KAAN Architecten. Nowa, ceglana konstrukcja połączona z historycznym budynkiem z drugiej połowy dziewiętnastego wieku „odmładza” miejski krajobraz.

Czerpiący inspirację z książki Tomasza Morusa pt.: „Utopia”, po raz pierwszy wydrukowanej przez wybitnego obywatela Aalst — Dicka Martensa, nowy budynek został umieszczony w tkance miejskiej tak, aby podkreślić charakterystyczne, nieregularne ulice, stworzyć kameralne przestrzenie w centrum miasta i wchodzić z nimi w interakcje. Trzy nowe place powstały przy ulicach Esplanadestraat, Graanmarkt i Peperstraat.

sytuacja

sytuacja

© KAAN Architecten

Historyczny budynek z 1880 roku pełnił dawniej funkcję szkoły, w której uczyły się dzieci wojskowych (do czasu aż skończyły szesnaście lat i mogły zaciągnąć się do pułku). Gmach ten został połączony z budynkiem projektu zespołu KAAN Architecten i stanowi kamień węgielny tego założenia. Zarówno z zewnątrz, jak i wewnątrz oba budynki tworzą spójną całość.

elewacja południowa

elewacja południowa

© KAAN Architecten

Zarówno Utopia, jak i miasto oraz jego mieszańcy są ze sobą nierozerwalnie powiązane, a poprzez starannie wycięte w ceglanej fasadzie wysokie i szerokie otwory okienne — mogą się sobie wzajemnie przyglądać.

Wejście do budynku znajduje się na kameralnym placu pomiędzy kawiarnią a audytorium. Otwarta przestrzeń wnętrza podzielona jest przez kilka betonowych poziomów, które, choć wyglądają jakby unosiły się w powietrzu, wyznaczają poszczególne kondygnacje biblioteki. Co więcej, te betonowe konstrukcje wydają się być podtrzymywane dzięki półkom z książkami — na każdym z poziomów znajdują się bowiem wypełnione po brzegi regały.

przekrój podłużny

przekrój podłużny

© KAAN Architecten

Oprócz audytorium na parterze, budynek na dwóch pierwszych piętrach (po obu stronach czytelni) mieści Akademię Sztuk Performatywnych. W sali baletowej, pokojach do ćwiczeń i przestrzeniach przeznaczonych na naukę umieszczone zostały okna na całą wysokość i szerokość pomieszczeń — zapewniają one jednocześnie widok na miasto, jak i kształtują fasadę budynku.

Jedną z najważniejszych kwestii projektowych była akustyka: czytanie w bibliotece nie powinno być zakłócane przez dźwięki podczas zajęć muzycznych i prób. Dlatego też architekci zaprojektowali podwieszane betonowe podłogi, które zastąpiły oryginalne — drewniane, drzwi, które są ekranami dźwiękowymi i okna z podwójnymi szybami.

przekrój podłużny

przekrój podłużny

© KAAN Architecten

Większość zewnętrznej części budynku jest ceglana. Architekci na podstawie analizy kolorystyki flamandzkiego miasta zdecydowali się na ciemne cegły o nazwie „Red Aalst”. Aby podkreślić dwoistość Utopii, autorzy projektu ułożyli horyzontalnie płaskie cegły tak, aby uzupełniały wertykalnie zorientowaną fasadę starej szkoły.

Co więcej, budynek otrzymał certyfikat BREEAM dzięki lokalnemu pozyskiwaniu materiałów, użyciu energooszczędnych maszyn, zintegrowaniu w projekcie paneli słonecznych, geotermicznego ogrzewania i oświetlenia LED, odzyskiwaniu wody deszczowej i ponownemu wykorzystaniu dwustu trzydziestu tysięcy cegieł.

Utopia stała się już ważnym elementem w przestrzeni miejskiej, punktem odniesienia w centrum Aalst i miejscem chętnie odwiedzanym przez jego mieszkańców.

oprac. red.

na podstawie opisu autorskiego