okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Ceglana stodoła na Lubelszczyźnie. Nowoczesny dom wpisany w stare siedlisko

Dobrawa Bies
13 stycznia '21

Na Lubelszczyźnie, w miejscu starego siedliska, po którym zachowały się budynki gospodarcze i domek letniskowy, powstał dom jednorodzinny zaprojektowany przez biuro Kunkiewicz Architekci. Działka była wprost wymarzonym miejscem na nowoczesną stodołę, która dopełni istniejącą zabudowę.

Ceglana stodoła
w Świdniku

na działce architekci zastali pozostałości starego siedliska i okazałe, stare drzewa

fot.: Paweł Waga © Kunkiewicz Architekci

stare siedlisko w nowej odsłonie

Kiedy architekci z biura Kunkiewicz Architekci zostali poproszeni o zaprojektowanie domu jednorodzinnego, wybrali się na działkę znajdującą się w Świdniku na Lubelszczyźnie. Na terenie przeznaczonym pod budowę zastali pozostałości starego siedliska: budynek z czerwonej cegły, drewnianą stodołę i piękne, okazałe stare drzewa. Autorzy nie mogli sobie wymarzyć lepszej scenerii na pracę projektową! Działka była idealnym miejscem na zaprojektowanie nowoczesnej stodoły, która dopełni istniejącą zabudowę.

Skośny dach domu na
Lubelszczyźnie

ściana szczytowa domu ma wysuniętą ramę, charakterystyczną dla stylu nowoczesnej stodoły

fot.: Paweł Waga © Kunkiewicz Architekci

ceglana, nowoczesna stodoła

Nowy budynek powstał na planie prostokąta z wykuszem od strony ogrodu, w którym znajduje się jadalnia z wyjściem na taras. Ściana szczytowa ma wysuniętą ramę, charakterystyczną dla stylu nowoczesnej stodoły. Całość została przykryta prostym dwuspadowym dachem z antracytowej płaskiej dachówki betonowej. Na elewacji zastosowano naturalne materiały wykończeniowe — pełną cegłę z lokalnej cegielni Trojanowscy, drewno modrzewiowe i spiek kwarcowy.

Na elewacji domu
zastosowano pełną cegłę i deski modrzewiowe

na elewacji zastosowano naturalne materiały — pełną cegłę, drewno modrzewiowe i spiek kwarcowy

fot.: Paweł Waga © Kunkiewicz Architekci

Dom ma powierzchnię stu sześćdziesięciu metrów kwadratowych, w jego wnętrzu znajduje się przestronny salon, jadalnia i kuchnia z otwartą więźbą dachową oraz część prywatna i techniczna. Uzupełnieniem zabudowy zagrodowej jest wolnostojący garaż z miejscem na dwa samochody, nawiązujący materiałami wykończeniowymi elewacji i dachu do zaprojektowanego domu.

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany