okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Elewacja z ręcznie formowanej cegły w domu na Kociewiu

Ola Kloc
20 października '20

Kociewie to leżący na granicy dwóch województw — pomorskiego i kujawsko‑pomorskiego region etniczno‑kulturowy. Tam też architekci z pracowni studiomania Adriana Mani zaprojektowali dom w kształcie litery L, który dzięki ceglanej elewacji nawiązuje do zabytkowych domów kociewskich wsi.

aksonometria od strony
południowo-zachodniej

aksonometria od strony południowo-zachodniej

© studiomania

elewacja z ręcznie formowanej cegły

Podstawową wytyczną otrzymaną od inwestorów było użycie cegły o naturalnym wybarwieniu. Właściciele pochodzący z Kociewia byli zafascynowani szlachetnością tego materiału, który nawet po wielu latach zachowuje wysokie walory estetyczne. Podróżując po regionie, można się natknąć na wiele zabytkowych domów z cegły, które zdobią krajobraz kociewskich wsi. Dlatego zdecydowaliśmy się na użycie tradycyjnej, ręcznie formowanej cegły pełnej na elewacji w technologii ściany trójwarstwowej — mówi Adrian Mania z pracowni studiomania.

widok domu od strony
południowej

widok domu od strony południowej

© studiomania

cztery spadziste dachy

Bryła domu na planie w kształcie litery L jest dość prosta — do parterowej, prostokątnej części przykrytej dwuspadowym dachem, w głębi działki dołączona jest kolejna, usytuowana prostopadle, w której każdą z funkcji podkreśla osobny dach. Zastosowanie spadzistego dachu wynikało z zapisów warunków zabudowy. Architektom zależało na tym, aby kształt dachu był jednocześnie widoczny we wnętrzu każdego z pomieszczeń.

Zamiast zadaszyć dom dwoma dachami ułożonym wzdłuż dłuższych boków, postanowiliśmy zaprojektować, więcej dachów dwuspadowych, tak żeby każde z pomieszczeń wewnątrz miało swój własny dach. Stąd jako wynikowa szerokości pomieszczeń pojawiły się trójkątne szczyty różnej wielkości definiujące charakter budynku — mówi autor projektu.

widok na elewację południową   salon
z antresolą

salon z antresolą z zewnątrz i wewnątrz

© studiomania

Wielkość działki i jej ułożenie względem stron świata wpłynęło na kształt domu. Aby maksymalnie wykorzystać nasłonecznienie obiektu, architekci zdecydowali się umieścić wjazd na teren działki od strony południowej. Od frontu zlokalizowany został dwustanowiskowy garaż z magazynowym poddaszem i małą piwnicą z kotłownią, dalej, w części wschodniej domu, zaplanowano trzy sypialnie i łazienkę. W zachodniej części znajdują się pomieszczenia dzienne — wysoki salon z antresolą, kuchnia i toaleta. Z przedsionka w narożniku budynku dostać się można do obu części domu.

przekrój

przekrój

© studiomania

 
oprac.: Ola Kloc

Głos został już oddany