okno zamknie się za 5

Energooszczędna stodoła projektu YATTA Architekci

computer zapisz w ulubionych

Energooszczędna stodoła projektu YATTA Architekci

28 maja '20
Dane techniczne
Nazwa:

Stara stodoła

Lokalizacja: Polska, okolice Łodzi
Projekt: YATTA Architekci
Powierzchnia zabudowy:  250,00 m²
Powierzchnia użytkowa:
201,80 m²
Kubatura: 621,95 
Rok realizacji: 2020

Ostatnio sporo pisaliśmy o stodołach, jednak nie bezpodstawnie! Ten prosty, archetypiczny kształt domu powraca do łask. Architekci stają przed zadaniem ratowania podupadających budynków, niegdyś zamieszkiwanych przez zwierzęta hodowlane lub projektowania takich, które wiernie je przypominają. Skąd ten masowy „powrót do początków”?

Mimo że nowoczesne domy intrygują, przykuwają wzrok i śpiewają fantastyczną pieśń przyszłości, jest coś pociągającego w prostocie dawnego budownictwa czterech ścian i dwuspadowego dachu. Pośród fanów tej prostoty istnieją amatorzy odrestaurowanych, oryginalnych stodół, jednak wielu inwestorów wybiera dziś bardziej współczesne formy. Jedną z nich zaprojektowali YATTA Architekci.

stara stodoła, nowy dom

Energooszczędna stododoła - przebudowana stodoła

w dobudowanej części zlokalizowana została strefa wejściowa, garaż i strefa nocna

© YATTA Architekci

Stara stodoła znajdująca się w okolicach Łodzi wzięta na warsztat projektantów przemieniła się w energooszczędną stodołę. YATTA Architekci postanowili dodać do niej podłużną bryłę, przez co powstał budynek o podstawie litery L. Główną częścią domu pozostała dawna stodoła to tu mieści się salon z kuchnią i jadalnią. Jest to „serce domu”, wokół którego kręci się rodzinne życie mieszkańców. W dobudowanej części zlokalizowana została strefa wejściowa, garaż i strefa nocna.

Celem architektów było sprawienie, by obie części domu były równoważne, aby żadna z nich nie rywalizowała z drugą i jej nie zdominowała. Wierzą, że razem tworzą lepszą całość. Dzięki nowemu segmentowi powstało podwórze, które jest osłonięte od strony ulicy, natomiast otwarte na sąsiadujący z działką las, tak, że mieszkańcy mogą cieszyć się prywatnością.

energooszczędny dom

Stara stodoła na nowo - YATTA Architekci

dzięki nowemu segmentowi powstało podwórze, które jest osłonięte od strony ulicy, natomiast otwarte na sąsiadujący z działką las, tak, że mieszkańcy mogą cieszyć się prywatnością

© YATTA Architekci 

Dom powstał zgodnie z zasadami Passive House Institute. Ma prosty kształt na tyle, o ile pozwalały na to założenia programowe. Największe otwarcia zostały zaplanowane od strony południowej i zachodniej. Budynek wyposażony jest w rekuperację i pompę ciepła.

Architektom zależało, by zbytnio nie naruszyć zastanej zieleni. Chcieli zachować również najlepsze cechy stodoły przestronność i pokaźne wrota.


oprac.: Basia Hyjek

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

Oryginalne domki fińskie to proste, drewniane bryły przykryte dwuspadowym dachem. Na parterze znajdowała się kuchnia, [...]

Niski, parterowy dom jednorodzinny o prostopadłościennej bryle nie musi być nudny. Architekci z pracowni 81.waw.pl [...]

Gdyby zmienić nieco otoczenie dom zaprojektowany przez medusa group mógłby równie dobrze znajdować się na hollywoodzkim [...]

Głos został już oddany