Praca zgłoszona na konkurs
„Najlepszy Dyplom Wnętrza”
Praca obejmuje koncepcję aranżacji sześciu wagonów, projekt trzech wagonów oraz kompleksowy projekt modułów wchodzących w ich skład. Koncepcja ta stanowi próbę odpowiedzi na dzisiejsze potrzeby pasażerów oraz konieczność uwspółcześnienia wnętrz wagonów. Projekt czerpie inspiracje z wnętrz samolotów, także prywatnych odrzutowców, w kwestii organizacji przestrzeni i projektowanych rozwiązań. Podróż pociągiem może być czymś więcej niż przemieszczeniem się z punktu A do punktu B — może być przeżyciem, atrakcją, ciekawym doznaniem. Taki sposób myślenia jest bliski coraz większej liczbie pasażerów.
wizualizacja
© Julia Rapacz
Najbardziej rozwiniętymi elementami pod względem formy oraz zastosowanych rozwiązań są autorskie moduły. Pierwszy z nich to moduł nowoczesnej kabiny, który znajduje się w wagonie sypialnym z kabinami sypialnymi, inspirowany japońskimi hotelami kapsułowymi. Zaprezentowana przeze mnie kabina dzięki zastosowanym udogodnieniom zapewnia pasażerowi swobodę oraz komfort, a rozwiązania technologiczne dają poczucie bezpieczeństwa i prywatności. Bryła kształtowana za pomocą miękkich linii i organicznych kształtów wpasowuje się do wagonów pasażerskich. Moduł jest dominantą we wnętrzu wagonu. Dostawiane do siebie bryły tworzą rytmiczną, harmonijną płaszczyznę.
aksonometria modelu sypialnego
© Julia Rapacz
Drugi zaprojektowany moduł to siedzisko w wagonie 1. klasy, inspirowane rozwiązaniami zastosowanymi w samolotach — pomiędzy standardowym miejscem siedzącym a leżącym. Organiczna obudowa siedziska otula pasażera i izoluje go od otoczenia, dając poczucie prywatności. Moduł materiałowo i projektowo wpasowuje się w futurystyczną koncepcję zaproponowanych przestrzeni. We wnętrzu wagonu znajdują się kabiny akustyczne przeznaczone dla pasażerów, którzy podczas podróży potrzebują ciszy.
wizualizacja
© Julia Rapacz
wizualizacja
© Julia Rapacz
Opracowano także wagon gastronomiczny. Koncepcja projektowa wagonu bazuje na otwartym i swobodnym planie, co pozwala na płynną komunikację i elastyczność aranżacji. Bryła kuchni wydziela strefę restauracyjną od strefy kawiarni. W tym wagonie szczególnie ważne było uzyskanie przytulnego klimatu, w czym pomogło nastrojowe oświetlenie.
Koncepcja aranżacji wagonów zakłada przede wszystkim zwiększenie przestrzeni między pasażerami oraz lepsze warunki do pracy i nauki. Warto wspomnieć, że wagony i moduły są przystosowane dla osób z niepełnosprawnościami. Zaplanowano użycie materiałów wykończeniowych pozyskiwanych i produkowanych w sposób zrównoważony.
wizualizacja
© Julia Rapacz
wizualizacja
© Julia Rapacz
Julia Rapacz
Ilustracje: © Autorka