okno zamknie się za 5

Funkcjonalne mieszkania socjalne w Belgii. Konkursowy projekt Atelier Starzak Strebicki

computer zapisz w ulubionych

Funkcjonalne mieszkania socjalne w Belgii. Konkursowy projekt Atelier Starzak Strebicki

24 lipca '20
Dane techniczne
Nazwa: Kamienica Hemel
Klient: De Ideale Woning c.v.
Lokalizacja: Belgia, Hove
Projekt: Atelier Starzak Strebicki, Jola Starzak, Dawid Strębicki, Zuzana Končelová, Martyna Karnaś, Aleksandra Krutnik, Dagna Dembiecka
Współpraca: LDSRa (Lauren Dierickx Sander Rutgers Architecten), Gandawa, Belgia

Kalendarium:

  • projekt (konkurs)


 
2019–2020

Powierzchnia:

225 m²

Zespół architektów z pracowni Atelier Starzak Strebicki we współpracy z projektantami z belgijskiego biura Lauren Dierickx Sander Rutgers Architects wziął udział w zamkniętym konkursie na projekt koncepcyjny budynku mieszkalnego w Antwerpii. Zadaniem architektów było zaprojektowanie obiektu z funkcjonalnymi mieszkaniami socjalnymi na wąskiej i długiej działce.

Kształt działki odegrał kluczową rolę w aranżacji układu funkcjonalnego budynku. Jak podkreślają autorzy, główną ideą, która przyświecała projektowi, było zaprojektowanie kompaktowej bryły, która odpowiednio wpisze się w otaczający kontekst.

Dzięki starannie zaprojektowanemu układowi funkcjonalnemu na działce wygospodarowano podwórko z elementami zieleni, a każdy z lokali ma dostęp do prywatnego mini ogrodu z pakamerą na niezbędne narzędzia. W części budynku na parterze od strony ulicy znajduje się wnęka z miejscami postojowymi dla rowerów  piszą autorzy projektu.

aksonometria

aksonometria

© Atelier Starzak Strebicki

Architekci na wąskiej działce zaprojektowali trzypiętrową kamienicę mieszczącą trzy mieszkania, po jednym na każdej kondygnacji. Każde z nich zaprojektowane jest tak, aby zminimalizować przestrzeń komunikacji i rozdzielić strefę dzienną od nocnej poprzez przesłonięcie części korytarza. Najmniejsze z mieszkań usytuowane na parterze ma bezpośredni dostęp do ogrodu. Z kolei mieszkania na pierwszym i drugim piętrze dysponują loggiami od strony południowej, które pozwalają na odpowiednie doświetlenie salonu i kuchni, a także zapewniają widok na ulicę Van Hemeldonck.

aksonometria, bryła
i rzuty budynku

aksonometria, bryła i rzuty budynku

© Atelier Starzak Strebicki

Współczesna architektura z wykorzystaniem cegły, z nadającymi charakteru cokołami, gzymsami i detalami architektonicznymi w centralnej części bryły, naturalnie wpisuje się w estetykę dzielnicy w mieście Hove. Biała glazurowana cegła ułożona na przemian z granatową nawiązuje do ornamentów wyeksponowanych w sąsiadującym budynku. W efekcie budynek nie wyróżnia się przesadnie na tle sąsiadujących domów szeregowych dodają autorzy konkursowej koncepcji.

 
oprac. red.

inne w kategorii "ARCHITEKTURA"

Na niedużej, prostokątnej działce na warszawskim Żoliborzu powstał rozrzeźbiony budynek mieszkalno‑usługowy projektu [...]

13 willi (169 mieszkań) w sąsiedztwie Kanału Żeglugowego i Odry

W sąsiedztwie Kanału Żeglugowego i Odry, wzdłuż której będzie można spacerować w słoneczne dni, powstanie nowe osiedle [...]

Tradycja i nowoczesność

Jednostka Mieszkalna Nowy Werdon w Rudzie Śląskiej, zbudowana według projektu pracowni Joanny i Wojciecha Małeckich, [...]

Głos został już oddany