Karolina Toporkiewicz i Weronika Kogut autorkami wieży do obserwacji ptaków

03 kwietnia '20

VAV Tower to wieża do obserwacji dzikich ptaków w łotewskim Parku Narodowym Pape. Autorki zaprojektowały ażurową, drewnianą konstrukcję nieingerującą w środowisko naturalne.

Park Narodowy Pape położony w południowo-zachodniej Łotwie został otwarty w 2003 roku i obejmuje powierzchnię jedenastu tysięcy hektarów. Obszar ten, to głównie mokradła będące terytorium lęgowym dla dwustu pięćdziesięciu gatunków ptaków migrujących. Platforma Bee Breeders we współpracy z Pasaules Dabas Fonds zorganizowała konkurs na projekt nowej stacji obserwacyjnej. Budowla mogłaby zastąpić wybudowany w 1966 roku i zniszczony przez pożar budynek. Proponowany przez biorących udział w konkursie nowy obiekt powinien być łatwy w budowie, składać się z co najmniej dwóch platform widokowych, nie przekraczać wysokości jedenastu metrów i jak najmniej ingerować w otoczenie.

Projekt VAV Tower ©
Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut        Projekt VAV Tower © Karolina
Toporkiewicz, Weronika Kogut

wieża zbudowana jest z drewnianych modułów

© Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut

drewniane puzzle

W odpowiedzi na zadanie konkursowe Karolina Toporkiewicz i Weronika Kogut stworzyły projekt ażurowej wieży usytuowanej wśród mokradeł, na skraju jeziora Pape. Obiekt jest połączony pływającym pomostem z przebiegającą w pobliżu drogą. Konstrukcja wieży została zaprojektowana tak, aby zminimalizować ingerencję w środowisko naturalne. Składa się z dwunastu prefabrykowanych elementów — drewnianych kratownic. Trzy z nich to konstrukcje platform, pozostałe to ażurowe ściany zewnętrzne, składające się z trójkątnych modułów o boku długości 2,2 metra. Na wysokości pierwszej platformy podział zagęszcza się, tworząc mniejsze trójkąty o boku 1,1 metra. Niektóre moduły zostały wypełnione deskowaniem pełnym lub ażurowym.

Projekt VAV Tower © Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut

dwie platformy ułatwiają obserwację przyrody

© Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut

ażur umożliwiający obserwację

Dwie platformy widokowe ułatwiają obserwację dzikiej natury. Pierwsza z nich o powierzchni siedemnastu metrów kwadratowych znajduje się prawie pięć metrów ponad ziemią. Na tej wysokości ażur konstrukcji zaczyna się zagęszczać, a przestrzenie pomiędzy belkami kratownic wypełnia deskowanie. Miłośnicy ptaków znajdą tutaj schronienie od wiatru, deszczu i silnego słońca, a także pełny, panoramiczny widok na otaczający krajobraz. Wyższa platforma o powierzchni piętnastu metrów kwadratowych jest całkowicie otwarta i pozwala na niczym nie zakłóconą obserwację. Tutaj konstrukcja kratowa wypełniona ażurowym deskowaniem służy jako poręcz. Schody oparte na drewnianych więzarach kratownic prowadzą do obydwu platform widokowych.

Projekt VAV Tower © Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut

kładka prowadząca do wieży przebiega przez podmokłe tereny

© Karolina Toporkiewicz, Weronika Kogut

pływająca kładka

Kładka umożliwia dotarcie do wieży „suchą nogą”. Autorki zminimalizowały ingerencję w teren parku, poprzez zastosowanie pływającej konstrukcji, podzielonej na prostokątne moduły o długości dwóch metrów. Każdy z modułów składa się z drewnianej kratownicy, deskowania i styropianowych bloków pokrytych warstwą polietylenu. Moduły są połączone kołkami, co pozwala na swobodne unoszenie się poszczególnych elementów w okresie gdy teren zalewa woda. Kiedy grunt jest suchy, konstrukcja spoczywa bezpośrednio na ziemi.

Nowa wieża widokowa oprócz waloró turystycznych będzie wykorzystywana do rejestrowania rocznych nawyków migracyjnych pięćdziesięciu tysięcy ptaków.

 

oprac.: Dobrawa Bies

ilustracje dzięki uprzejmości Karoliny Toporkiewicz i Weroniki Kogut

Głos został już oddany

Aluprof Future Builders — „Jak powinno wyglądać budownictwo przyszłości?” — rozmowy z architektami z całego świata
Biblioteka BIM Wiśniowski - bramy, okna, drzwi, ogrodzenia
Konkurs City & Rest - Wspólna Przestrzeń Miasta