Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Niskoemisyjne centrum rolnicze w Kalifornii. Nagrodzony projekt polskich studentów

27 września '23
w skrócie
  1. Wojciech Bandyk i Roksana Gleizner z Politechniki Wrocławskiej zdobyli nagrodę Citation Award w konkursie Architecture at Zero za projekt ekologicznego centrum rolniczego w Kalifornii.
  2. Projekt ECOZONE opiera się na wykorzystaniu ziemi ubijanej jako głównego materiału budulcowego i skupia się na niskoemisyjnych rozwiązaniach.
  3. W centrum znajdują się: sklep, bar, pawilon mieszkaniowy, kuchnia wspólnotowa, szklarnie sezonowe, biura i sale wykładowe.
  4. Projekt wyróżnia się surową formą, zielonymi dachami oraz możliwością multiplikacji dla potencjalnego rozwoju farmy, skupiając się na zeroemisyjnym podejściu i zrównoważonym rozwoju.
  5. Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej portalu A&B.

Wojciech BandykRoksana Gleizner z Wydziału Architektury Politechniki Wrocławskiej wzięli udział w konkursie Architecture at Zero. Tegorocznym wyzwaniem był projekt niskoemisyjnego, ekologicznego centrum rolniczego i mieszkań dla rolników w AllensworthKalifornii. Ich projekt ECOZONE wykonany w technologii ziemi ubijanej i wykorzystujący ukształtowanie terenu otrzymał nagrodę Citation Award.

Konkurs Architecture at Zero organizowany jest co roku przez amerykańskie stowarzyszenia i instytucje, między innymi: Pacific Gas and Electric Company (PG&E) oraz American Institiute of Architects California (AIA CA). Celem konkursu jest promowanie niskoemisyjnych, zeroenergetycznych budynków spełniających wymogi zawarte w California Title 24 Building Energy Efficiency Standards. Oprócz opracowania architektonicznego uczestnicy zobowiązani są przygotować także część techniczną, opisującą proekologiczne idee i strategie zastosowane w projekcie.

Po południowej stronie budynków znajdują się miejsca na uprawy sezonowe

po południowej stronie budynków znajdują się miejsca na uprawy sezonowe

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

Tegorocznym tematem konkursu było stworzenie projektu skupionego na dekarbonizacji, odporności, odpowiedzialności ekologicznejrówności. Konkurs skierowany był zarówno do licealistów, studentów, jak i profesjonalistów. Wyzwaniem było zaprojektowanie centrum rolniczego łączącego historię pierwszego miasta założonego przez osoby czarnoskóre w Kalifornii z jego obecnymi aspiracjami, tak aby stać się centrum zrównoważonego rolnictwa. Wszyscy uczestnicy zostali poproszeniu o zaprojektowanie innowacyjnej farmy z centrum edukacyjnym. Dodatkowo studenci i profesjonaliści mieli zaprojektować mieszkania dla pracowników i uczniów centrum rolniczego.

Projekt ECOZONE, plan zagospodarowania terenu

projekt ECOZONE, plan zagospodarowania terenu

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

Konkurs kładł nacisk na cztery aspekty: stworzenie ogólnego planu terenu i dostosowanie go do programu z podkreśleniem wszelkich przedstawionych strategii lub systemów efektywności energetycznej, energii odnawialnej, magazynowania energii i redukcji emisji dwutlenku węgla. Budynek centrum rolniczego miał być zaprojektowany w sposób zmniejszający emisję dwutlenku węgla.

Uczestnicy zostali także poproszeni o wypełnienie tabeli przedstawiającej strategię adaptacji do zmian klimatycznych oraz wskazanie strategii projektowych, które wspierają odporność. Ostatnim aspektem było zastanowienie się, w jaki sposób projekt odnosi się do równości w społeczeństwie.

Autorzy zaprojektowali również zielone dachy

autorzy zaprojektowali również zielone dachy

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

nagroda dla studentów Politechniki Wrocławskiej

Nadesłane prace oceniało międzynarodowe jury w składzie: Lance Collins (architekt, AIA), Mary Ann Lazarus (architektka, Cameron MacAllister Group), dr Paul Torcellini (National Renewable Energy Laboratory), Allison Grace Williams (AGWms_studio). Jury oceniało prace pod względem technicznym (wskaźniki energetyczne) oraz architektonicznym. Przyznano nagrody w kategoriach: uczniowie liceum, studenci i profesjonaliści. Pełną listę nagrodzonych projektów możecie sprawdzić na stronie konkursu. W kategorii studenci studiów magisterskich nagrodę Citation Award otrzymali Wojciech BandykRoksana Gleizner. Ich projekt ECOZONE został przygotowany pod kierunkiem dr Anny Berbesz, dr hab. Ewy Cisek oraz dr. Kajetana Sadowskiego.

Głównym materiałem konstrukcyjnym jest ubijana ziemia

głównym materiałem konstrukcyjnym jest ubijana ziemia

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

centrum rolnicze z ziemi ubijanej

Nasza propozycja skupia się na wykorzystaniu dóbr, które oferuje nam zaproponowane przez organizatorów otoczenie, czyli przede wszystkim ziemię. Posłużyła nam ona jako główny materiał budulcowy, podyktowała zasady projektowe i pokazała ukryty potencjał przestrzeni. Dzięki zastosowaniu konstrukcji z ubijanej ziemi (rammed earth) zmniejszyliśmy do minimum kwestie transportu materiałów oraz postawiliśmy na dynamiczną topografię terenu, wykorzystując pozostawione po wykopie obniżenia terenu — opowiadają nagrodzeni studenci.

Projekt ECOZONE, rzut

projekt ECOZONE, rzut

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

Dzięki takim działaniom autorzy stworzyli budynek centrum przyjazny środowisku. Elementami, które pomogły im osiągnąć wysokie wyniki efektywności energetycznej były między innymi panele zacieniające, wbudowane, integralne z budynkiem szklarnie sezonowe, liczne podcienia i naturalne zacienienia, umiejscowione w nasypach ziemnych zbiorniki na wodę deszczową oraz niecki i obniżenia terenu zaprojektowane z myślą o obfitych opadach deszczu.

W licznych podcieniach znajdują się również miejsca na uprawy

w licznych podcieniach znajdują się również miejsca na uprawy

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

integracja społeczności

Specyficzna geometria budynków i ich umiejscowienie na planie zagospodarowania terenu jest nieprzypadkowa, wzięliśmy pod uwagę kwestie nasłonecznienia i wykorzystaliśmy je na naszą korzyść. Cały kompleks ma być integralną częścią pól uprawnych i farmy znajdującej się na południu zaproponowanej działki i zawierać w sobie część mieszkalną i część użytkową — dodają Wojciech i Roksana.

Budynek zlokalizowany w północnej części działki mieści w sobie sklep z lokalnymi produktami oraz bar. W zachodniej części znajduje się pawilon mieszkaniowy z dwoma typami pokoi oraz wspólnotową kuchnią, a także rozdzielającymi je szklarniami sezonowymi. Natomiast budynek z biuramisalami wykładowymi autorzy zlokalizowali we wschodniej części.

Projekt ECOZONE utrzymany jest w surowej formie

Projekt ECOZONE utrzymany jest w surowej formie

© Wojciech Bandyk, Roksana Gleizner

W południowych częściach budynków projektanci usytuowali półpubliczne schody, w których przestrzeni znalazło się miejsce na uprawy sezonowe. Jak twierdzą autorzy, zabieg ten sprzyja zacieśnianiu więzi sąsiedzkich i stymuluje tworzenie się społeczności, co było jedną z wytycznych konkursu. Również z tego powodu na terenie opracowania znajdują się liczne ścieżki, tereny rekreacyjne i szklarnie.

zeroemisyjność i multiplikacja

Z uwagi na kontekst pozbawiliśmy projekt nadmiernych aspektów dekoracyjnych i skupiliśmy się na pozostawieniu jak największej ilości materiałów w ich niezmienionej formie, dzięki czemu obiekty wyglądają bardziej surowo i naturalnie. Zielone dachy zostały wzbogacone o instalacje paneli fotowoltaicznych, co jest częścią bardzo ważnej kwestii zeroemisyjności projektowanego założenia. Mocną stroną projektu, za którą udało nam się zdobyć nagrodę, było podejście do gry topografią terenu i tworzenie multipikacji założenia w ramach ewentualnego planowanego rozwoju farmy, a także dynamiczna kompozycja i wykorzystane materiały — podsumowują autorzy.

 
Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE