Zobacz w portalu A&B!
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Nowy katowicki skwer projektu Medusa Group

20 września '23

Kilka tygodni temu oddano do użytku skwer miejski między katowickimi biurowcami .KTW. Ma on dopełniać nowy charakter tej części Katowic. Projekt wykonała śląska Medusa Group.

Obok biurowców .KTW pojawił się niewielki skwer miejski, który ma stać się miejscem relaksu i rozrywki dla pracowników z przestrzeni biurowej i użytkowników odwiedzających tę część miasta. Jak wskazują współinicjatorzy — nowa przestrzeń ma kończyć procesy inwestycyjne w tej części Katowic.

skwer miejski, który ma stać się miejscem relaksu i rozrywki dla pracowników z przestrzeni biurowej

skwer miejski, który ma stać się miejscem relaksu i rozrywki dla pracowników z przestrzeni biurowej

© TDJ Estate

Otwarciem skweru miejskiego wieńczymy realizację projektu .KTW. To było ponad 8 lat, podczas których przyłączyliśmy się do metamorfozy Katowic, realizując w centrum miasta wyjątkowy koncept architektoniczny — mówi Tomasz Domogała, właściciel i przewodniczący Rady Nadzorczej TDJ.

Projekt .KTW, bo tak nazywa się ta realizacja, był projektem powstającym w porozumieniu z Urzędem Miasta Katowice. Celem tej inwestycji była przede wszystkim próba stworzenia połączenia biurowców .KTW z najbliższym otoczeniem, między innymi katowicką Strefą Kultury (proj. JEMS Architekci).

projekt powstawał w porozumieniu z Urzędem Miasta Katowice.

projekt powstawał w porozumieniu z Urzędem Miasta Katowice

© TDJ Estate

Skwer oraz biurowce wpisują się w naszą ideę tworzenia przestrzeni, w których sami chcielibyśmy przebywać. Wchodzą w synergię z katowicką Strefą Kultury, dostarczając nie tylko przestrzeni do pracy i rozwoju, ale również wypoczynku — mówi Maciej Wójcik, partner zarządzający w TDJ Estate.

koncepcję opracowała pracownia Przemo Łukasika - Medusa Group. To samo studio wykonało projekt biurowców.KTW.

koncepcję opracowała pracownia Przemo Łukasika — Medusa Group. To samo studio wykonało projekt biurowców .KTW

© TDJ Estate

forma aktywizacyjna

Amfiteatralny charakter miejsca wynika przede wszystkim z pomysłu na organizację wydarzeń w postaci koncertów czy pokazów kinowych na nowym skwerze. Koncepcję opracowała pracownia Przemo Łukasika — Medusa Group. To samo studio wykonało projekt biurowców.KTW.

podium ze schodami jest punktem centralnym

podium ze schodami jest punktem centralnym

© TDJ Estate

Podium ze schodami jest punktem centralnym. Zaraz za miejscem, w którym można postawić scenę, znalazły się dwumetrowe drzewa otoczone meblami miejskimi. Pytanie rodzi przede wszystkim część amfiteatralna — czy w przypadku wysokich temperatur, bez odpowiedniego zadaszenia i zacienienia, korzystanie z niej będzie możliwe? Częściowe zazielenienie w postaci donic i otoczenia nie daje możliwości odpowiedniego ochłodzenia w upalny dzień.

Skwer stara się odwoływać też do swojej okolicy i historii tego miejsca na mapie Katowic. Obok drzew umieszczono piaskowce, które zdobiły znajdujący się tutaj wiele lat temu budynek Dyrekcji Kolei Państwowych w Katowicach.

pytanie rodzi przede wszystkim część amfiteatralna - czy w przypadku wysokich temperatur, bez odpowiedniego zadaszenia, korzystanie z niej będzie możliwe.

pytanie rodzi przede wszystkim część amfiteatralna — czy w przypadku wysokich temperatur, bez odpowiedniego zadaszenia, korzystanie z niej będzie możliwe?

© TDJ Estate

nowe centrum w budowie

Przestrzeń, która powstała wraz z realizacją biurowca, Strefy Kultury czy NOSPR-u (proj.: Konior Studio) od wielu lat na nowo próbuje definiować oblicze Katowic — czasem można odnieść wrażenie, że rola tej zabudowy bardziej niż funkcjom kulturalnym i biurowym miała służyć redefinicji pozycji Katowic, a także przywrócenia dumy miastu i jego mieszkańcom. Nowe centrum, pomimo że od wielu lat tworzy nowy wizerunek Katowic, wciąż podlega zmianom, przebudowom i redefinicjom — co pokazuje, w jaki sposób Katowice pozostają miastem żywym, interesującym i gotowym przekształcać się w nowoczesną metropolię. Nie marginalizując błędów popełnionych w tym procesie, nawet niewielki miejski skwer pokazuje ten kierunek.

obok drzew umieszczono piaskowce, które zdobiły znajdujący się tutaj wiele lat temu budynek Dyrekcji Kolei Państwowych w Katowicach.

obok drzew umieszczono piaskowce, które zdobiły znajdujący się tutaj wiele lat temu budynek Dyrekcji Kolei Państwowych w Katowicach.

© TDJ Estate

opracował Wiktor Bochenek

Głos został już oddany

Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Światło Cię Uniesie – okna, które zmieniają dom — Fakro INNOVIEW
Kompleksowe kosztorysy inwestorskie
IGP Melted Metal - nowy wymiar powierzchni metalicznych
INSPIRACJE