Konkurs „Najlepszy Dyplom ARCHITEKTURA”

Biurowiec pełen zieleni. Projekt studentki najlepszy w międzynarodowym konkursie!

Dobrawa Bies
06 czerwca '22

Projekt budynku biurowego w regionie wzgórza Müggelberge w Berlinie, łączący przestrzeń coworkingową z naturą wygrał międzynarodowy konkurs Blend organizowany przez platformę UNI. Jego autorka, Aleksandra Szczębara, studentka architektury Politechniki Wrocławskiej postanowiła spróbować zatrzeć granicę między środowiskiem zbudowanym a naturalnym, wszystko po to, aby stworzyć lepsze warunki pracy stymulujące kreatywność i produktywność.

Bryła budynku składa się ze schodzących w dół wzgórza tarasów

bryła budynku składa się ze schodzących w dół wzgórza tarasów

© Aleksandra Szczębara

Celem konkursu było stworzenie projektu koncepcyjnego budynku biurowego z miejscami pracy coworkingowej. Proponowaną lokalizacją był region wzgórza Müggelberge w południowo-wschodniej części Berlina na częściowo zadrzewionej, stromej działce. Wyzwaniem, które postawili ogranizatorzy, było stworzenie przestrzeni, w której zaciera się granica między architekturą a naturą. Uczestnicy konkursu mieli zaprojektować co najmniej dwa tysiące metrów kwadratowych zadaszonej powierzchni biurowej, rozłożonej na pięć przestrzeni o powierzchni dwustu metrów kwadratowych i dziesięciu o powierzchni stu metrów kwadratowych. Niektóre przestrzenie mogły być przemienione w przestrzenie wspólne. Pomiędzy biurami mogła znajdować się recepcją, dziedziniec, kafeteria, restauracja, tarasy, sale konferencyjne. Obowiązkowo należało zaprojektować szklarnię, która mogła być wkomponowana we wnętrze.

Projekt budynku biurowego w Berlinie, orientacja

biurowiec mógłby powstać w Berlinie

© Aleksandra Szczębara

biurowiec w Berlinie

Zwycięska koncepcja o nawie naturE COworking Aleksandry Szczębary powstała w ramach pracy inżynierskiej pod okiem promotora dr Marka Piróga.

Proponowana lokalizacja to region zalesionego wzgórza Müggelberge w południowo-wschodniej części Berlina, która stanowi ciekawy kontekst dla kolektywnego miejsca pracy indywidualnej oraz grupowej. Berlin znajduje się wśród dziesięciu miast europejskich, które w przyszłości mogą liczyć na największy wzrost sektora coworkingowego. Coraz atrakcyjniejsze stają się środowiska współpracy — miejsca, które zachęcają do myślenia lateralnego, burzy mózgów i pracy zespołowej. Ważnym elementem w przestrzeni pracy jest odpowiednia ilość zieleni, która według badań nie tylko podnosi kreatywność i wydajność pracy, ale również pozytywnie wpływa na fizyczne i psychiczne zdrowie pracowników. Przebywanie wśród natury odpręża i wycisza oraz podnosi poziom szczęścia — mówi studentka PWr.

Budynek posadowiony jest na palach i ma duże przeszklenia

budynek posadowiony jest na palach i ma duże przeszklenia

© Aleksandra Szczębara

naturE COworking

Postawione cele konkursowe autorka zrealizowała poprzez odpowiednie kształtowanie bryły, wpisujące ją w teren oraz używając naturalnych materiałów i ekologicznych rozwiązań.

Wyzwaniem podczas procesu projektowego było stworzenie budynku, który nie dominuje nad okolicą, wpisuje się w spadzisty teren, i jak najmniej wpływa na środowisko naturalne, w tym na istniejące na działce drzewa, a jednocześnie kształtuje stosunkowo duże przestrzenie przeznaczone pod wynajem. Ważnym elementem było zapewnienie dobrych warunków klimatycznych — nasłonecznienia, przewietrzania i wilgotności oraz ogólnego dobrego samopoczucia, które ma wpływ na produktywność pracowników — dodaje Aleksandra.

Projekt budynku biurowego w Berlinie, rzut poziomu 0

projekt budynku biurowego w Berlinie, rzut poziomu 0

© Aleksandra Szczębara

Większość materiałów użytych w projekcie jest pochodzenia naturalnego lub z recyklingu — autorka uwzględniła ich bagaż ekologiczny dla środowiska. Ze względu na specyfikę budynku, system konstrukcyjny został zaprojektowany z wykorzystaniem dwóch technologii — w części podziemnej studentka zastosowała żelbet, a w cześć nadziemnej systemowe rozwiązania CLT. Materiał wykończeniowy stanowi przede wszystkim drewno, w tym drewno z recyklingu.

Zielony dziedziniec to ważny element projektu

zielony dziedziniec to ważny element projektu

© Aleksandra Szczębara

zielony dziedziniec i szklarnia

Wnętrza biurowe o wolnym planie mogą być swobodnie kształtowane przez użytkowników, odpowiadając na ich aktualne potrzeby. Mają zapewniać nie tylko przestrzeń biurową, ale również możliwość wspólnej pracy twórczej, wymiany pomysłów i doświadczeń między różnymi branżami oraz miejsce do odpoczynku wśród natury. Ważny element organizujący przepływ użytkowników budynku to zielony dziedziniec stanowiący miejsce rekreacji pracowników. Wokół niego została zaprojektowana komunikacja pozioma oraz pionowa. Funkcję rekreacyjną i odpoczynku stanowi również szklarnia umiejscowiona we wschodniej części budynku.

Projekt budynku biurowego w Berlinie, przekrój A-A

projekt budynku biurowego w Berlinie, przekrój A-A

© Aleksandra Szczębara

tarasy na wzgórzu

Dzięki przyjętym rozwiązaniom kształtowania bryły w postaci schodzących w dół wzgórza tarasów udało się uzyskać budynek, który nie dominuje nad otoczeniem, a zaokrąglone krawędzie lepiej osadzają budynek w kontekście środowiska naturalnego. Poprzez orientację dłuższych boków budynku w kierunku wschód-zachód istnieje możliwość wytworzenia we wnętrzu optymalnych warunków pracy — tłumaczy projektantka.

Autorka wprowadziła zielone ściany we wnętrzach biurowca

autorka wprowadziła zielone ściany we wnętrzach biurowca

© Aleksandra Szczębara

Panoramiczne przeszklenia biurowca otwierają się na zieleń i zacierają granicę z otoczeniem. Zjawisko to wzmacniają również wprowadzone do wnętrza zielone ściany oraz zastosowanie ich na fragmentach elewacji zewnętrznej. Jak twierdzi autorka, posadowienie budynku na słupach sprawia, że ingerencja w teren jest mniejsza, niż w przypadku użycia płyty fundamentowej. Co więcej, otwarcie wewnętrznego dziedzińca, pomaga w jego prawidłowym przewietrzaniu.

Biurowiec mógłby powstać na wzgórzu Müggelberge

biurowiec mógłby powstać na wzgórzu Müggelberge

© Aleksandra Szczębara

Poczytajcie także o projekcie ceglanego biurowca w Poznaniu, autorstwa Michaliny Linkowskiej, która otrzymała Nagrodę Ministra Rozwoju i Technologii

 

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Obiekt roku 2022 w systemach ALUPROF
Płyty elewacyjne [pictura] z włóknocementu - EQUITONE
BRUK-BET – Ekologiczne nawierzchnie brukowe
TRENDY [2022] - Podłogi, posadzki, wycieraczki systemowe, tarasy – trendy 2022