okno zamknie się za 5

Sopot poza sezonem

computer zapisz w ulubionych

Sopot poza sezonem

Dobrawa Bies
13 września '19

Projekt barwnej przestrzeni coworkingowej dla mieszkańców Sopotu to praca magisterska Zuzanny Kubicz, wykonana na Wydziale Architektury i Wzornictwa Gdańskiej Akademii Sztuk Pięknych, pod kierunkiem dr hab. Tadeusza Pietrzkiewicza oraz Darii Bolewickiej.

Obiekt usytuowany w części wąwozu przedłużającego sopocką ulicę Aleksandra Majkowskiego łączy w sobie funkcje miejsca pracy biurowej, nauki i spotkań. Autorka chciała, aby w mieście zdominowanym przez turystów, znalazło się także miejsce dla jego mieszkańców.

Budynki, które z zewnątrz są dosyć neutralne, mają wnętrza pełne kolorów

© Zuzanna Kubicz

Zaproponowany kompleks podzielony jest na dwa obiekty połączone wspólnym tarasem. Pawilony o drewnianej elewacji, ustawione do siebie pod kątem wynikającym z załamania terenu, posadowione są na konstrukcji słupowej tak, aby jak najmniej ingerować w wąwóz i otaczającą go zieleń.
Zuzanna Kubicz, określając program funkcjonalny projektu, skupiła się na trzech strefach:

  • miejscu pracy indywidualnej;
  • przestrzeni przeznaczonej do pracy grupowej, która służyć może również jako sala konferencyjna;
  • części poświęconej odpoczynkowi.

Kompleks podzielony jest na dwa obiekty — do pracy indywidualnej i wspólnej

© Zuzanna Kubicz

praca w otoczeniu barw

Budynki, które z zewnątrz są dosyć neutralne, mają wnętrza pełne kolorów. Zarówno pastelowe barwy, jak i kształty mebli oraz przepierzeń nawiązują do elementów charakterystycznych dla nadmorskiej architektury Sopotu. Projektantka, bazując na teorii barw, ich cech fizycznych oraz wpływu kolorów na człowieka stworzyła dwie strefy pracy.

błękit sprzyjający skupieniu

Pierwszy z pawilonów przeznaczony jest dla użytkowników pracujących indywidualnie. Jego kolorystyka to zestawienie błękitów, zieleni i energetyzującej czerwieni, występującej w detalach wewnętrznych ścian nośnych, konstrukcji krzeseł i mobilnych stolików. Aby zapewnić komfort pracy, miejsca zostały od siebie odgrodzone za pomocą konstrukcji z półtransparentnych linek, roślinności i przepierzeń. Rytm wprowadzony przez pionowe linie dodaje przestrzeni symetrii i zawęża pole widzenia, co pozwala na skupienie się przy pracy. We wnętrzu znajduje się również wytłumiona strefa do rozmów telefonicznych, której ściany obłożone są gąbką akustyczną. Dobrane kolory sprzyjają wyciszeniu, a akcenty czerwieni dodają energii.


   

Rytm wprowadzony przez pionowe linie dodaje przestrzeni symetrii i zawęża pole widzenia, co pozwala na skupienie się przy pracy — wizualizacja

© Zuzanna Kubicz

fiolet pomocny w kreatywności

Pawilon drugi to miejsce dla pracy grupowej oraz odpoczynku. Tutaj kolory są bardziej intensywne — fiolety, pomarańcze i róże mają za zadanie pobudzać kreatywność i odprężać. Obiekt składa się z przestrzeni do pracy wspólnej, pełniącej również funkcje sali konferencyjnej, pomieszczenia gospodarczego, toalety oraz zaplecza z małą kuchnią i szatnią. Przestrzeń relaksu znajduje się po drugiej stronie korytarza. Zbudowana w niej konstrukcja ze sklejki składa się z boksów służących jednocześnie jako siedziska i stoliki, a we wnękach skrywa poduchy do siedzenia.

Bardziej intensywne kolory mają za zadanie pobudzać kreatywność — wizualizacja

© Zuzanna Kubicz

Założeniem dyplomu było stworzenie obiektu, który nie tylko zapewnia przestrzeń do pracy dla freelancerów, ale także sprzyja integracji i relaksowi.

Projekt znalazł się wśród zestawienia najlepszych dyplomów artystyczno-projektowych 2018 roku konkursu „Font Nie Czcionka”.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Ilustracje dzięki uprzejmości Zuzanny Kubicz

inne w tej kategorii

Fundacja Miesa van der Rohe ogłosiła listę nominowanych do trzeciej edycji europejskiej nagrody dla młodych architektów [...]

„ASHka” autorstwa Mateusza Mioduszewskiego to projekt z pogranicza materiałoznawstwa i wzornictwa. Pomysł [...]

Studencki konkurs na reportaż o architekturze

Publikujemy kolejne studenckie prace wybrane w preselekcji w konkursie na reportaż prasowy o architekturze. Zapraszamy [...]

Głos został już oddany