computer zapisz w ulubionych

W Gdyni powstanie jedna z najwyższych i największych polskich inwestycji mieszkalno-usługowych

Dobrawa Bies
15 grudnia '20

Znamy wyniki międzynarodowego konkursu na koncepcję architektoniczną jednej z najwyższych i największych inwestycji, która zostanie zrealizowana w centrum Gdyni. Pierwsze miejsce zdobyła pracownia Grupa 5 Architekci z Warszawy, pokonując projekty autorstwa m.in. MVRDV z Holandii, czy RMJM z Wielkiej Brytanii. Dominanta mieszkaniowa będzie miała ok. 120 metrów, co lokuje budynek w czołówce polskich wysokościowców.

Wyniki konkursu certyfikowanego Pomorską Okręgową Izbę Architektów, organizowanego przez grupę Allcon, ogłoszono we wtorek, 15 grudnia br. Koncepcje dotyczyły zabudowy przy skrzyżowaniu ulicy Kieleckiej i Drogi Gdyńskiej, niedaleko Centrum Handlowego Riviera w Gdyni. Do konkursu zaproszono sześć renomowanych pracowni, posiadających doświadczenie w projektowaniu budynków wysokościowych: RMJM z Wielkiej Brytanii, MVRDV z Holandii, warszawskie APA Wojciechowski oraz Grupa 5 Architekci, ARUP Architekci z Katowic w konsorcjum z sopockim Roark Studio oraz gdyńskie BJK Architekci.

projekt autorstwa MVRDV otrzymał wyróżnienie

© MVRDV

nowa przestrzeń w Gdyni

Skala przedsięwzięcia jest ogromna. Na terenie o powierzchni dwóch hektarów powstanie nowa, spójna architektonicznie przestrzeń, w tym około 55 tys. metrów kwadratowych powierzchni użytkowej usług, biur i mieszkań.

Jak mówi Wojciech Szczurek, prezydent Gdyni:

Dzięki tej inwestycji zmieni się oblicze Gdyni. Ta jej część, która jest położona po zachodniej stronie torów SKM, zyska wyraziste oblicze i prestiżowy charakter. Śmiała i twórcza architektura i urbanistyka, zaproponowana w zwycięskiej pracy, wpisuje się harmonijnie w tkankę miejską śródmieścia. Cieszę się, że do konkursu zaproszone zostały pracownie architektoniczne nie tylko o renomie ogólnopolskiej, ale też europejskiej i światowej. Dzięki temu efekt odzwierciedla najlepsze i aktualne trendy w projektowaniu przestrzeni miejskich. Niezmiernie cieszy też, że projektanci wyznaczyli bardzo dużą rolę przestrzeniom publicznym. Do dyspozycji mieszkańców zostaną oddane nie tylko skwery o wielkomiejskim charakterze, ale też kameralne, zielone dziedzińce, a wszystko będzie połączone estetycznymi drogami dla pieszych i ścieżkami rowerowymi.

Inwestycja przy ulicy Kieleckiej będzie prestiżowym kompleksem typu mixed-use, łączącym funkcje mieszkalne, biurowe i usługowe.

Ze względu na wysoką rangę tej inwestycji, zorganizowaliśmy konkurs o charakterze międzynarodowym, by poznać różne wizje i pomysły na wykorzystanie potencjału bardzo atrakcyjnej działki, która łączy najlepsze cechy Gdyni. Wygrał projekt o wysokim standardzie, korzystny dla wizerunku miasta i konkurencyjny na rynku ogólnopolskim. Poszerzy on centrum Gdyni, stworzy nowe miejsca pracy i atrakcyjne punkty spędzania wolnego czasu dla wszystkich mieszkańców — dodaje Piotr Tarkowski, członek zarządu Allcon Osiedla.

gdyński wysokościowiec

W jury konkursu zasiedli: Marcin Sienkowski i Jakub Nowopolski – członkowie Izby Architektów, Renata Stelmach i Iwona Markešić z urzędu miasta Gdyni, a także przestawiciele inwestora – Grupy Allcon. Funkcję przewodniczącej jury objęła Iwona Markešić, dyrektor Biura Planowania Przestrzennego Miasta Gdyni. Przy ocenie prac brano pod uwagę walory architektoniczno-urbanistyczne koncepcji, takie jak czytelność i estetykę zaproponowanych rozwiązań, pomysłowość w kształtowaniu komunikacji pieszej, aranżacji terenów zielonych i rekreacyjnych oraz powiązanie ich z otaczającymi zalesionymi wzgórzami. Oceniana była również funkcjonalność koncepcji w zakresie zrealizowania wytycznych i założeń programowo-przestrzennych oraz zastosowania optymalnych rozwiązań funkcjonalnych, zarówno w części mieszkaniowej, jak i biurowej.

nagroda główna pwędrowała do architektów z Grupa 5 Architekci

© Grupa 5 Architekci

wielkomiejska skala i kameralne przestrzenie

Pierwszą nagrodę postanowiono przyznać projektowi autorstwa pracowni Grupa 5 Architekci z Warszawy. O jego zwycięstwie zadecydowało przede wszystkim najlepsze spełnienie wymogów architektoniczno-urbanistycznych. Projekt jest efektem trzymiesięcznej pracy architektów i architektów krajobrazu. W przedsięwzięcie zaangażowany był także wielobranżowy zespół projektowy (instalacyjny i konstrukcyjny) wraz z konsultantami i rzeczoznawcami. W końcowej fazie do pracy przystąpili graficy i wykonawcy makiety.

zlokalizowane na różnych poziomach zielone ogrody, zarówno w terenie,
jak i na dachach budynków wprowadzą pomiędzy wysoką zabudowę ludzką skalę i kameralność

© Grupa 5 Architekci

Jak o nagrodzonym projekcie i inspiracjach mówi Roman Dziedziejko, członek zarządu oraz wspólnik pracowni Grupa 5 Architekci:

Główną inspiracją była dla nas modernistyczna spuścizna jednorodnej i charakterystycznej architektury Gdyni z czasów międzywojennych. Z drugiej strony chcieliśmy odnieść się do nowoczesnego miasta portowego i płynnego powiązania współczesnej architektury z krajobrazem przelewającym się ze wzgórz w kierunku drogi Gdyńskiej. Ideą projektu jest stworzenie na styku śródmieścia Gdyni i wzgórz morenowych zespołu zabudowy, wewnątrz którego wielkomiejska skala przenikać się będzie z kameralnymi przestrzeniami krajobrazowymi. Zespół białej punktowej zabudowy, dzięki zaprojektowanym w ich sąsiedztwie placom, przeniesie wypełnioną ludzką aktywnością miejską tkankę Śródmieścia na zachodnią stronę linii kolejowej. Jednocześnie nawiąże do przyrodniczego sąsiedztwa. Zlokalizowane na różnych poziomach zielone ogrody, zarówno w terenie, jak i na dachach budynków wprowadzą pomiędzy wysoką zabudowę ludzką skalę i kameralność. Kontrastująca z zielenią prosta biała architektura budynków o geometrycznych podziałach nawiąże do jednorodnej zabudowy Gdyni z okresu przedwojennego modernizmu. Zespół ten ma szansę stać się wizytówką i markerem miasta, będąc ważnym punktem w jego identyfikacji, niczym współczesna latarnia morska wynurzająca się powyżej skali otoczenia.

MVRD otrzymało wyróżnienie za nietuzinkowe podejście do zagospodarowania terenu i wszechobecną zieleń

© MVRD

Sąd konkursowy podjął również decyzję o przyznaniu wyróżnienia pracy, która zwróciła szczególną uwagę jury, ale nie zdobyła największej liczby punktów według kryteriów oceny zawartych w regulaminie konkursu. Nagrodzona została praca autorstwa MVRDV z uwagi na m.in. nietuzinkowe podejście do zagospodarowania terenu i zieleni przenikającej całe założenie.

realizacja za dwa lata

Deweloper wraz ze zwycięskimi architektami przystępuje teraz do opracowania szczegółów projektu. Wiadomo już, że realizacja przedsięwzięcia rozpocznie się od części mieszkaniowej. Inwestor zamierza też ubiegać się o liczne certyfikaty, m.in. polski „Obiekt bez Barier”, a także międzynarodowe: BREEAM przyznawany za rozwiązania ekologiczne oraz WELL Core and Shell, który potwierdza szczególną dbałość o zdrowie i dobre samopoczucie mieszkańców. Proces projektowania i uzyskiwania pozwoleń do budowy zajmie około dwóch lat.

 

oprac.: Dobrawa Bies

Głos został już oddany

okno zamknie się za 5

Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X
Odkryj przyszłość już teraz: platforma cyfrowa GROHE X