Kliknij i zobacz jak w prosty sposób opublikować swój projekt w A&B
Zostań użytkownikiem portalu A&B i odbierz prezenty!
Zarejestruj się w portalu A&B i odbierz prezenty
maximize

Degustacja wina z widokiem na Apeniny. Konkursowy projekt domków gościnnych

29 marca '23

Justyna Mejsner, Bartosz MrozowskiMichelle Piasek z Politechniki Poznańskiej również brali udział w międzynarodowym konkursie na projekt domków gościnnych we włoskiej winnicy — The Tili Wine Italy Guests Homes. Ich propozycja nawiązująca do architektury regionu Umbrii, wykorzystująca naturalne materiały i tworząca osie widokowe na Apeniny znalazła się na krótkiej liście konkursowej.

Aksonometria całego założenia

wyzwaniem konkursowym było zaprojektowanie pięciu domków gościnnych

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

sukcesy zespołów z Politechniki Poznańskiej

Celem międzynarodowego konkursu The Tili Wine Italy Guests Homes było zaprojektowanie pięciu domów gościnnych, znajdujących się na terenie włoskiej winnicy, które miały zachęcać do udziału w degustacji wina. W zadanym programie funkcjonalnym konkursu określono zakres opracowania — każdy domek dla gości powinien mieścić strefę wypoczynkową, pokój dzienny, sypialnię oraz łazienkę, jak również mały aneks kuchenny i przechowalnię bagażu.

Lokalizacja winiarni

lokalizacja winiarni

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

Jury poszukiwało koncepcji, która łączy dziedzictwo i filozofię biznesową właścicieli winiarni — miłość do produkcji wina oraz życie w harmonii z naturą. Obecnie na terenie opracowania znajduje się kilka pustych budynków. Ze względu na zły stan techniczny, uczestnicy mogli zaproponować częściową lub ich całkowitą rozbiórkę.

Autorzy wykorzystali w projekcie regionalny kamień

autorzy wykorzystali w projekcie regionalny kamień

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

O jury, a także nagrodzonych pracach możecie przeczytać w artykule Relaks we włoskiej winnicy, dotyczącym wyróżnionego projektu z Polski autorstwa zespołu z Politechniki Poznańskiej w składzie: Patrycja Skawicka, Piotr Skorupiński, Weronika Wodras, Wiktoria Zalewska. W konkursie startował również drugi zespół absolwentów z Politechniki Poznańskiej w składzie: Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek i ich projekt Tili's family guest homes znalazł się na krótkiej liście konkursowej.

Koncepcja dwóch stref, oddzielona murem wydziela dwie przestrzenie, jednocześnie otwierając je na siebie

koncepcja dwóch stref, oddzielona murem wydziela dwie przestrzenie, jednocześnie otwierając je na siebie

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

podział na strefy

Projekt koncepcyjny zakłada pięć domów wypoczynkowych nieprzekraczających 75 metrów kwadratowych powierzchni. Autorzy ze względu na wyjątkowe walory architektoniczne jednego z istniejących na działce budynków zdecydowali się na zachowanie obiektu i zmodernizowanie go. Głównym założeniem ich koncepcji był jasny podział na strefy: prywatną (przeznaczoną dla osób wypoczywających) i publiczną (dla osób chwilowo odwiedzających główny obiekt).

Rzuty domków i całego założenia

rzuty domków i całego założenia

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

Koncepcja dwóch stref, oddzielona murem wydziela dwie przestrzenie, jednocześnie otwierając je na siebie. Możliwe jest to dzięki zastosowaniu w murze kilku otwarć, które kształtem nawiązują do typowej geometrii tego regionu — tłumaczą projektanci.

Elewacje całego założenia

elewacje całego założenia

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

widok na Apeniny

Istniejący na terenie winiarni, stary budynek architekci zaadaptowali na przestrzeń degustacyjno-biurową z zapleczem kuchennym. W piwnicy przewidzieli salę magazynową beczek z winem oraz zaplecze techniczne. Natomiast na zewnątrz obiektu zaprojektowali miejsce do spotkań i degustacji. Ze względu na wytworzone geometrią budynków osie widokowe, goście mogą podziwiać panoramę Apeninów oraz sam szczyt górski Monte Subasio.

Do dyspozycji gości jest basen

do dyspozycji gości jest strefa relaksu z basenem

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

naturalne materiały i zieleń

Wykorzystane w projekcie materiały to regionalny kamień oraz drewno, charakterystyczne dla Umbrii. Całe założenie zostało tak zaprojektowane, aby poszczególne domy przenikały się w swojej bryle, jednocześnie nie naruszając prywatności ich mieszkańców. Każde z mieszkań ma niezbędne pomieszczenia, takie jak salon, kuchnię, łazienkę, sypialnię oraz taras z zielonym ogródkiem, stanowiącym dodatkową część rekreacyjną.

Wnętrze jednego z domków gościnny, strefa dzienna

wnętrze jednego z domków gościnny, strefa dzienna z widokiem na taras

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

W całości założenia staraliśmy się zachować możliwie jak największą ilość zieleni w celu zapewnienia odpowiedniego i możliwie przyjemnego mikroklimatu miejsca. Dopełnieniem jest strefa relaksu w postaci wspólnego basenu z widokiem na panoramę Apeninów — podsumowują autorzy.

Atrium z basenem

strefa relaksu z basenem

© Justyna Mejsner, Bartosz Mrozowski, Michelle Piasek

  

Dobrawa Bies

Głos został już oddany

Materiał w architekturze — trendy 2024
LS Dark — żaluzje zaciemniające

TECTUS®
całkowicie ukryty system zawiasów

www.simonswerk.com
INSPIRACJE