okno zamknie się za 5

computer zapisz w ulubionych

Tak będzie wyglądał parking w Katowicach w Strefie Kultury. Znamy wyniki konkursu

Ola Kloc
17 września '20

Katowickie Towarzystwo Budownictwa Społecznego i katowicki oddział SARP w marcu tego roku ogłosiły konkurs na opracowanie koncepcji urbanistyczno‑architektonicznej parkingu wielopoziomowego w Strefie Kultury w Katowicach. Do pierwszego etapu zgłosiło się siedemdziesiąt pracowni, pięć z nich zakwalifikowało się do drugiego etapu. Wyniki konkursu ogłoszono 17 września br.

Jury w składzie: dr Andrzej Grzybowski (IARP, SARP), Piotr Fischer (IARP, SARP), Piotr Średniawa (IARP, SARP), Wojtek Gwizdak (IARP, SARP), Adam Skrzypczyk (IARP, SARP), Janusz Olesiński (Prezes Zarządu KTBS), Agnieszka Kwiatek (IARP, KTBS), Stanisław Podkański (IARP, UM Katowice — Architekt Miasta Katowice), Bogusław Lowak (Naczelnik Wydziału Transportu UM Katowice), Ewa Bogusz‑Moore (Dyrektor NOSPR), Marcin Gwoździewicz (p.o. Dyrektor Muzeum Śląskiego) i Henryk Piątek (IARP, SARP) przyznało trzy nagrody i dwa wyróżnienia.

© TBS Katowice

nagrody

1. nagrodę i zaproszenie do negocjacji w postępowaniu o udzielenie zamówienia publicznego w trybie zamówienia z wolnej ręki zdobył zespół pracowni ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego GurawskiegoSKI Studio Błażej Szurkowski w składzie Jerzy Gurawski, Błażej Szurkowski i Bartosz Gurawski.

1. nagroda, proj.: zespół pracowni ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażej Szurkowski

1. nagroda, proj.: zespół pracowni ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego i SKI Studio Błażej Szurkowski

© ARPA Architektoniczna Pracownia Autorska Jerzego Gurawskiego, SKI Studio Błażej Szurkowski

Jury przyznało nagrodę za trafne urbanistyczne i architektoniczne rozwiązanie, które, zdaniem Sądu Konkursowego, najlepiej spełniało cel konkursu:

Przedstawiony projekt wielopoziomowego parkingu w formie odpowiedniej dla lokalizacji, nienarzucającej się bryły, uwzględnia istniejący kontekst kulturowy i społeczny łącząc się z istniejącymi walorami miejsca. Wpisuje się on harmonijnie w Strefę Kultury jako obiekt, który nie jest dominujący. Stworzenie miejsca spacerowego w postaci „kwietnej łąki” odpowiada oczekiwaniom społecznym dla tego miejsca i jest kontynuacją zielonej doliny Międzynarodowego Centrum Konferencyjnego.

 
2. nagrodę
otrzymali Paweł Barczykdr Andrzej Duda.

2. nagroda, proj.: Paweł Barczyk i dr Andrzej Duda

2. nagroda, proj.: Paweł Barczyk i dr Andrzej Duda

© Paweł Barczyk, dr Andrzej Duda

Drugą nagrodę przyznano za:

krajobrazowe rozwiązanie przestrzenne, ciekawą formę obiektu wpisującą się w istniejące obiekty w Strefie Kultury i proekologiczną propozycję częściowego przekrycia obiektu dachem o lekkiej konstrukcji z panelami fotowoltaicznymi.

 
3. nagrodę
otrzymał Andrzej Głąb.

3. nagroda, proj.: Andrzej Głąb

3. nagroda, proj.: Andrzej Głąb

© Andrzej Głąb

Trzecia nagroda została przyznana za:

prawidłowe rozwiązanie funkcjonalno‑użytkowe wielopoziomowego parkingu. Wątpliwości budzi skala obiektu, jego przestrzenna dominacja i brak nawiązania do urbanistycznego kontekstu lokalizacji.

wyróżnienia

wyróżnienie, proj.: ANALOG

wyróżnienie, proj.: ANALOG

© ANALOG

Jury przyznało również dwa wyróżnienia: dla pracowni ANALOG za propozycję stworzenia wielopoziomowego parkingu jako nowego znaku w przestrzeni Strefy Kultury uzupełniającego istniejące obiekty architektury oraz dla LABORATORIUM ARCHITEKTURY, Anna Małek za, jak ogłosił Sąd Konkursowy, próbę krajobrazowego i proekologicznego rozwiązania parkingu oraz wpisania go w zastane otoczenie.wyróżnienie, proj.: LABORATORIUM ARCHITEKTURY

wyróżnienie, proj.: LABORATORIUM ARCHITEKTURY

© LABORATORIUM ARCHITEKTURY

 
oprac.:
Ola Kloc

Głos został już oddany